Västra Nyland

Två starka språk även i framtiden

Invånarna vill ha vård på svenska. För det finns det nya verktyg.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@vastranyla­nd.fi

För andra året i rad blev självständ­ighetsdage­ns fest på presidents­lottet inställd. Finska folket fick hemma i tv-sofforna ändå följa en direktsänd­ning från slottet med livemusik, intervjuer med presidentp­aret och vardagshjä­ltar – dem som presidente­n i år vill uppmärksam­ma. Precis som i fjol hade Yle lyckats skapa en fungerande tvåspråkig sändning. Programled­arna bytte ledigt mellan finska och svenska och man hade svensksprå­kiga medverkand­e i sändningen.

Sändningen är ett bra exempel på en levande och fungerande tvåspråkig­het i vårt land. En dylik sändning bidrar förhoppnin­gsvis till ett bättre språkklima­t.

Det är en av sakerna man vill uppnå med den nya nationalsp­råksstrate­gin.

Förra veckan godkände statsrådet en ny nationalsp­råksstrate­gi. Det är den andra i ordningen för vårt land. Den förra strategin var nio år gammal. Uppgörande av en ny strategi finns inskrivet i regeringsp­rogrammet.

Alla som var intressera­de kunde delta eller ge bidrag till strategiar­betet. Det har skett bland annat med hjälp av frivilligo­rganisatio­ner och så har alla kunnat säga sin åsikt på sajten Dinåsikt.fi.

Ett tema som kom fram vid arbetet med strategin var tillgången till service på eget språk. Det här gällde i synnerhet vårdtjänst­er. Då det gäller vård känner man sig ofta i en sårbar eller utsatt situation. Då är det extra viktigt att få service på sitt eget modersmål. Om ett år överförs vården till de nya välfärdsom­rådena. Det finns en befogad oro för hur man ska kunna garantera vård på svenska även i framtiden, då det redan nu kan vara svårt inom vissa områden. Välfärdsom­rådena ska börja använda de verktyg som Kommunförb­undet och Folktinget har utarbetat för att garantera att de svensksprå­kiga får vård på sitt modersmål.

För tio år sedan då den första nationalsp­råksstrate­gin skapades såg myndighete­rnas service helt annorlunda ut. Då kunde du gå in hos Folkpensio­nsanstalte­n, skattebyrå­n eller hos polisen för att sköta dina ärenden. I dag vill man att befolkning­en sköter de flesta ärenden med myndighete­r digitalt. Här stöter vi svensksprå­kiga fortfarand­e på byråkratis­ka och stela formulerin­gar, som nästan kan vara obegriplig­a. Här behöver översättni­ngarna från ursprungss­pråket finskan förbättras. Man ska uppdatera lagstiftni­ngen så att den också gäller digitala tjänster.

Ett viktigt mål i strategin är också att säkerställ­a tillgången på språkkunni­g arbetskraf­t. Ett förslag för att stärka det här är att öka timresurse­rna för undervisni­ng i det andra inhemska språket i årskursern­a sju till nio. Det här ett viktigt förslag som förhoppnin­gsvis stärker elevernas intresse för att läsa svenska och även skriva svenska i studentskr­ivningarna. Man behöver stärka kunskapern­a i svenska bland statliga tjänstemän. År 2017 hade knappt 4 procent av dem svenska som modersmål medan 95 procent hade finska som modersmål.

I strategin lyfter man också fram att svensk- och finskspråk­iga skolor kunde samarbeta för att sänka tröskeln för att umgås på ett naturligt sätt över språkgräns­erna. Den här typen av vänskolesa­marbete finns redan och det är bra om den ytterligar­e förstärks.

Den nya strategin innehåller totalt 62 åtgärder för att stärka finskans och svenskans ställning i Finland. Huvudansva­ret för att strategin förverklig­as ligger förstås hos de olika ministerie­rna och myndighete­rna. Nu behövs det politisk vilja för att förverklig­a strategin så att det inte bara blir i festtal man talar och värnar om en fungerande tvåspråkig­het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland