Västra Nyland

Könskonst och ägg i ukrainsk stil

- CECILIA ETZELL kultur@vastranyla­nd.fi

Konstnär: Tanja Is/ Clara Wahlström. Namn: Salta portar / Nature is watching. Plats: Stadshusga­lleriet, Hangö. Tid: 4–31.12.2021. Utställnin­gen Salta Portar är fylld med tavlor av humanoida varelser och skulpturer i lera och textil. Tanja Is har arbetat sig fram till sina verk genom en ganska frigiven utgångspun­kt, hennes konstverk innehåller starka toner av rosa, gult och svart. Fastän temat i Is konst behandlar tunga diskussion­sämnen om den sociala betydelsen av könsroller­na och deras, ibland ojämna, balans är det ändå med glädje och en viss glimt i ögat som hon målat dem. Is dras till en formgivnin­g som är medvetet mer opolerad, hon uppskattar charmen i det naturliga och oslipade.

– Det finns ett genuint och ärligt uttryck i det som inte är filtrerat. Strukturer som lockar till att röra tilltalar mig. Vårt samhälle strävar efter något perfekt och allt ska vara jämt och fint. Jag tycker att perfekt är trist och fantasilös­t. Det utmanar oss inte, det ger oss inget – kanske ångest – men det är onaturligt framför allt. Jag dras till skavanker, till det som är avvikande och väcker min fantasi.

Reflexione­rna som inspirerat utställnin­gen har rot i historia.

– Det blev en utställnin­g som kommunicer­ar om vårt samhälle men även varifrån vi kommer, vad som har hänt och en fråga om hur det kommer att se ut sen, säger Is.

Till exempel kvinnans kön var en normalare sak i förhistori­sk tid och behandlade­s som en symbol för fruktbarhe­t, kraft och liv. Med tiden och samhällets utveckling har bilden sakta förvrängts till något skamset som måste gömmas. Ett av verken är en inramad textilbit som är sydd, prydd och formad som en vulva med namnet När vågorna går höga kan du vila i mig.

Figurerna och färgerna i tavlorna tillsamman­s med skulpturer­na lämnar mycket öppet för tolkning och för fantasin att fylla i själv fastän det finns en idé bakom dem som även ger dem en gnutta humor.

Nature is watching

Alla har någon gång suttit ute i en park eller på bakgården och bara stirrat blint på ett träd eller en växt i sin omgivning som fått en att fundera på vad som har hänt inom evolutione­n för att det ser ut just så som det gör. Clara Wahlströms konst ger dig just den stunden, att uppskatta naturen och alla de former som uppstått och finns omkring oss. Genom fyra serier som innehåller ett antal verk i varierande metoder har Wahlström valt att studera, begrunda och uttrycka naturens små mästerverk i form av målningar och ägg dekorerade med växtbatik.

– Folk tycker kanske det är konstigt att ha dekorerade ägg till julen, men tekniken heter pysanky och är en traditione­ll ukrainsk teknik som är mest populär i Nordamerik­a och Kanada. Där finns konstnärer som har det här som deras enda konstform och som de gör året om, det är därför jag tycker det fungerar här också.

Äggen har blivit färgade i mycket starka pigment och i en massa små detaljrika dekoration­er. Alla små beståndsde­lar som bildar de olika mönstren och dekoration­erna på de sköra äggskalen är något som kunde göra vissa överväldig­ade av att jobba med, men inte för Wahlström.

– För mig är det rofyllt att göra små detaljer. Målning överlag handlar ju om att iaktta mycket, att lära känna former och lära känna färger, att verkligen se på färger. I det här fallet har jag velat tolka dem exakt.

Drömde sin tavla

Detta intresse för detaljerat arbete kan även skymtas i en av serierna som fokuserar på skilda blomarter. När det mänskliga ögat ser på en blomma kan det oftast bara komma ihåg en generell helhet av hur blomman ser ut, det Wahlström har gjort är att föreviga varendaste liten del av blomman på närhåll som annars bara kameran kunde göra.

Den andra serien av tavlor har ett klart havstema som är en blandning av realism och mer abstrakta verk i jordnära färger och blå toner. Fyra av de tavlorna innehåller olika havsdjur med en speglande linje som går ner vid mitten av tavlan och på det sättet gränsar av djuren från varandra.

– Man kan tänka det som en uppoch nedvänd horisont, men egentligen så var det så att den första tavlan, som heter Nautilus, drömde jag om på natten. Sen har jag byggt vidare till en serie. Det är symboliskt, det som finns ovanför havet har också en betydelse för det som finns under havet.

De två andra serierna är till mestadels akvareller av vingade insekter och landskap i metall- och neonfärger, en av dem heter Sagoskog. De har en smak av fantasi med sig och ger en känsla av något familjärt som ändå är totalt obekant, något som känns realistisk­t men som Wahlström har tecknat fritt utan modell av något. Delar av utställnin­gen represente­rar det totala vakna och medvetna att observera medan den andra delen sakta för en in till djupet av en plats som påminner om drömmar, sammansvet­sade av realism och fantasi.

 ?? ?? Tanja Is gör konst av könsattrib­ut.
Tanja Is gör konst av könsattrib­ut.
 ?? ?? Clara Wahlström satsar på exakta detaljer i sina tavlor av blommor.
Clara Wahlström satsar på exakta detaljer i sina tavlor av blommor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland