Västra Nyland

Kaj Ard bjuder på popup-utställnin­g

- LAURA LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Ekenässäll­skapet har bjudit in Kaj Ard att hålla en utställnin­g i Ekenäs. Ett trettio tal verk är utställda, alla målade i år. Eller kanske man ska säga tillverkad­e med tanke på att Ard ofta går till en byggaffär i stället för konstaffär­en när han handlar material till sina verk.

Utställnin­g: 50 timmar konst. Konstnär: Kaj Ard. Plats: Gustav Wasas gata 4. Tid: 11.12-16.12.

Kaj Ard jobbar intuitivt. Det är en kreativ och lekfull process.

– Det är lite som att vara ett barn i sandlådan, man måste få misslyckas ibland, precis som med livet blir det inte alltid rätt första gången, säger han.

– Jag hittar ofta material på byggnadssi­dan i stället för bland konstmater­ialet. Marmormjöl används inte så mycket i Finland men det ger en fin struktur, man kan också blanda pigment direkt i det.

På utställnin­gen på Gustav Wasas gata 4, före detta Café Wilda, har de flesta verk ett under lag som är gjort av MDF-skivor, rostade metalldela­r, delar av gamla bord eller gamla plankor hopsatta till skiva. Visst finns det några tavlor på duk också. Akryl samt otaliga material är inblandade i de abstrakta kollagever­ken. Ard har ett öga för att hitta bråte och att kunna återanvänd­a olika typer av material.

Hoppas på showroom

Ard är produktiv och målar varje dag. Många verk fortsätter han att jobba på, som en slags evighetspr­ocess. Ofta blir det lager på lager, och framskapad­e ytor. Nu har han jobbat i flera dagar med upphängnin­gen av utställnin­gen i lokalen. Byggnaden och stockvägga­rna passar som hand i handske för Ards estetik då gamla nötta material är något han ofta bakar in i konstverke­n.

– Det fanns ingen belysning och en del väggar är ommålade för att passa bättre i en utställnin­gslokal, säger han.

– Vi har pratat med ägaren om att jag skulle hyra utrymmet som arbetsrum och showroom. Då kan jag hålla öppet exempelvis på helgerna för besökare, eller sätta ut en skylt när jag har öppet. Det är också tillräckli­gt stort för att hålla verkstäder i.

Dessutom vill han jobba mer med stora ytor och något storskalig­t är alltså i antågande. Men ingenting är fastslaget, understryk­er Ard.

Kreativt och fritt

Kaj Ard som tidigare gick under namnet Söderholm är uppvuxen i Kimito och bosatt i Hangö. Han har sedan slutet av 80-talet ställt ut i Finland och utomlands.

Målningarn­a är abstrakta men med figurativa inslag. Ard har studerat konst i Sverige, jobbat som bokillustr­atör på Söderström­s och som lärare i Kyrkslätt.

– Att jobba med abstrakt konst är kreativt och fritt på ett annat sätt än beställnin­gsarbeten. Som illustratö­r är man bunden till texten.

– Nu målar jag varje dag och har därför möjlighet att vara så pass produktiv.

 ?? FOTO: LAURA LUNDSTRÖM ?? Kaj Ard är inbjuden av Ekenässäll­skapet att hålla en popup-utställnin­g på Gustav Wasas gata 4.
FOTO: LAURA LUNDSTRÖM Kaj Ard är inbjuden av Ekenässäll­skapet att hålla en popup-utställnin­g på Gustav Wasas gata 4.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland