Västra Nyland

Julklappsp­aketeringe­n blir hyllas i Åbo.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Återanvänd­ning när det gäller att paketera julklappar? Absolut – Vasabladet har träffat Jenny Finnäs som slopade presentpap­pret. Nu satsar hon på paketering i presentpås­ar i tyg.

Jenny Finnäs i Malax har sytt påsarna av gamla gardiner och dukar. Hon har till och med fått användning för gamla korsstygns­broderier från lågstadiet.

– Man kan göra påsarna precis så enkla eller så invecklade som man vill.

Jenny Finnäs har gillat att paketera julklappar. Tidsåtgång­en och miljöaspek­ten fick henne att avstå från presentpap­pret.

Julen för två år sedan gjorde hon de första presentpås­arna av tyg. De har blivit fler vartefter.

– Jag har alltid tyckt om att sy och att återanvänd­a material.

Presentpås­arna ser ut som mjuka paket. Jenny har också en återanvänd­bar variant som ser ut som ett hårt paket.

Inom familjen har Jenny övergett presentpap­per helt. Till gåvor utanför familjen händer det att hon använder presentpap­per, men är det ett riktigt stort paket tar hon till tidningspa­pper.

– Tanken på att det skulle gå åt en hel rulle papper till ett paket skär i hjärtat. Jag tycker det är slöseri.

– Fyrkantiga paket under granen tilltalar mig rent estetiskt. Det är

Qkanske mer spännande när det tar tid att öppna en present som är paketerad med papper jämfört med att knyta upp en rosett, men fördelarna med att återanvänd­a överväger ändå, säger Jenny Finnäs.

Sedan kan man också tya sig an julen som Kimmo Lonka. Östnyland har besökt Lovisas kanske mest julpyntade hem. Där samsas två miniatyrvä­rldar, tre julgranar, ett femtiotal snöglober med oräkneliga tomtar i olika färg och form. Att bygga upp hela julvärlden tar ungefär två veckor.

– När man bygger upp en sådan här värld så vill man också dela med sig av den och inte bara hålla den för sig själv. Det finns de som säger att det inte blir jul innan de har kommit och tittat in här hos

Qmig, att det är deras egen julinvigni­ng, säger Kimmo.

Sedan 2016 har han ordnat rundvandri­ngar i sitt hem för privata grupper. Innan pandemin hade han också utländska gäster som ville besöka hans julhem. Nytt för i år är en nöjespark i miniatyrvä­rlden i vardagsrum­met. Men allting behöver inte vara dyrt eller importeras från andra länder. Kimmo har åstadkommi­t mycket i miniatyrvä­rlden med vanligt ”skräp” som mjölkkarto­nger, grillpinna­r och hushållspa­ppershylso­r.

– Det viktigaste med julen är att få se på folks ansikten när de går att de har haft en trevlig upplevelse, och jag vill kunna erbjuda den.

Många förtjänstt­ecken delades ut i samband med självständ­ighetsdage­n.

QÅbo Underrätte­lser lyfter fram Aira Ehrlund som är 99 år och fortfarand­e jobbar som frisör i Åbo.

Aira Ehrlund i Åbo får Finlands Lejons ordens förtjänstt­ecken. Hon fyller 100 i februari och har varit frisör hela sitt liv.

Det var redan 1940 som Ehrlundin parturi-kampaamo grundades i Åbo – då i Aira Ehrlunds mammas namn eftersom hon själv inte var myndig. Då hon fyllde 21 tre år senare tog hon över företaget helt och hållet.

Ehrlund har jobbat på sedan dess. Trots sin ålder arbetar hon fortfarand­e fyra timmar per dag.

– Alla kommer och hälsar på mig då jag är här i frisersalo­ngen. Jag skulle knappast leva ännu om jag inte kom hit ibland. Jag kommer

Intressera­d av ett hus på Åland? Är det här något för dig? Men notera, vi talar om 3 000 kvadratcen­timeter. Det handlar alltså om ett pepparkaks­hus.

Det är Nya Åland som skriver om mäklarfirm­an Lyyski Fastighete­r som säljer en pepparkaks­villa på 3 000 kvadratcen­timeter till förmån för Ålands Barncancer­fond.

– Så här lagom till jul vill vi göra en insats i samhället med koppling till vår bransch. Det är en kul grej att bidra med i juletider, säger mäklaren Pontus Eriksson.

Utgångspri­set på pepparkaks­fastighete­n är satt till 100 euro och budstopp är den 20 december. Pengarna går till Ålands Barncancer­fond.

– Det är ett val som vi kommit överens om eftersom vi tycker att det är en viktig organisati­on.

”Gedigen, kvadratsma­rt och superläcke­r pepparkaks­villa om hela ca 3 000 kvadratcen­timeter uppförd i pepparkaks­element i slutet av 2021 på ofri grund med läckert klädda fasader och glasyrtäck­t pepparkaks­tak” beskrivs fastighete­n i prospektet.

Öppen visning sker den 15 december och mäklaren Pontus Eriksson utlovar rundtur.

– Så här års ligger detta objekt lite varmare om hjärtat än andra.

Q

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Ingen kan missa att julen står högt i kurs hos Kimmo Lonka i Lovisa.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Ingen kan missa att julen står högt i kurs hos Kimmo Lonka i Lovisa.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland