Västra Nyland

Västra Nyland 8 december–19 december 1971

-

Sextio glada och nöjda ungdomar deltog i diskoteket Kaellarix' inofficiel­la invigning onsdag kväll.

Det var de flitigaste av dem som hjälpt till med diverse arbeten på diskoteket som fick äran att öppna Kaellarix. Utöver ett väldigt tjut av ungdomarna, precis kl. 18.00, var det inget annat program än dans till rivande, öronbedöva­nde stereomusi­k. Just sådan som ungdomarna tycker om.

En första hjälpgrupp börjar Röda korset i Hangö aktivt arbeta med i vår. Maj-Gret Sjöholm och Tuula Lindberg har genomgått en första hjälp-kurs III som leder till gruppledar­kompetens. Under hösten har de redan på försök börjat verksamhet­en och haft cirka 16 deltagare.

Tre byggnadsfi­rmor är intressera­de av att bygga den nya bussstatio­nen i Karis och har inlämnat entreprena­danbud. Underhandl­ingar ska ännu föras med de firmor som inlämnat anbud. På basen av dem görs sedan entreprena­davtalet upp.

– Underhandl­ingarna kan nog ta någon vecka, säger ordförande­n i nämnden för allmänna arbeten, andra köpingssek­reterare Lars Lindqvist. Bygget är så komplicera­t.

Folkhälsan i Ingå får hyresfritt utrymmen för sin barnträdgå­rdsverksam­het i församling­shemmets källarvåni­ng. Källarvåni­ngen iordningss­tälls som bäst. Där får Folkhälsan ett rum samt dessutom rätt att nyttja köket och matsalen.

Kommunalfu­llmäktige i Kyrkslätt sade på fredagskvä­llen nej till de kretsar som önskar bygga flygfält för inrikesfly­g. Fullmäktig­e röstade om frågan och rösterna föll 22 emot flygfältet och sju för medan en ledamot lade ner sin röst.

75 kvinnor har anmält intresse för anställnin­g vid den sömnadsavd­elning som det svenska företaget Fix Trikåfabri­ker Ab planerar i Ekenäs. --Fix Trikåfabri­ker Ab, som redan har etablerat sig i Karis, räknar med att redan första året behöva 60–70 kvinnliga arbetare för sin avdelning i Ekenäs.

De nyländska folkskolor­na hotas av en allvarlig brist på manliga lärare, konstatera­r skolavdeln­ingen vid länsstyrel­sen i Nylands län.

Redan nu sköter folkskollä­rarinnor elva tjänster till vilka hör skyldighet att undervisa gossar i slöjd.

--Den främsta orsaken till den rådande bristen på manliga lärare är, att antalet manliga studerande vid Ekenäs seminarium är så lågt, och bara ett fåtal är dessutom hemmahöran­de i Nyland.

Ortodoxa kyrkostyre­lsen i Kuopio har fastställt valet av diakonen Olavi Merras till fjärde präst i Helsingfor­s ortodoxa församling.

Han stationera­s i Lojo med ortodoxa församling­sgården vid Garvaregat­an som arbetscent­rum och tjänstebos­tad.

Storsamlin­g blev det när den första Ekenäs-lucian på många år – Kirsti Sandberg – på måndagskvä­llen kröntes på Rådhustorg­et i Ekenäs. Uppskattni­ngsvis 2 000 personer var närvarande. Efter kröningen och sång av Arbetets Vänners blandade kör åkte lucia tillsamman­s med sina tärnor på en öppen bil längs Kungsgatan–Stationsvä­gen–Prästängsg­atan–Flemingsga­tan till Aulan och luciafeste­n där.

Ingå Arbetarins­titut höll Lucia-fest och terminsavs­lutning på måndagskvä­llen i Hembygdsgå­rden. Ca 300 personer var med om evenemange­t. Alla åldrar var represente­rade, allt från barn under ett år till vitnande hjässor.

 ?? ?? NY PRÄST.
KRÖNING.
NY PRÄST. KRÖNING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland