Västra Nyland

Nytt liv i SSAB i Lappvik?

Sjöbevakni­ngens stödpunkt i Ekenäsområ­det flyttar kanske från Baggö till Lappvik – närmare bestämt till SSAB:s tidigare utrymmen och dess djuphamn.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Gränsbevak­ningsväsen­det utreder möjlighete­n att flytta verksamhet­en vid sjöbevakni­ngens stödpunkt på Baggö till Lappvik – närmare bestämt till SSAB:s utrymmen och hamn. I samma veva utreds om enheten för sjösäkerhe­tsutbildni­ng i Åbo också kan flytta till Lappvik.

Lappvik är ett av alternativ­en som utreds då Gränsbevak­ningsväsen­det nu granskar sina stödpunkte­r i havsområde­t.

Det bekräftar kommendör Mikko Hirvi vid sjöbevakni­ngsstaben på Finska vikens sjöbevakni­ngssektion.

– Anledninge­n till att vi utreder olika alternativ, däribland Lappvik, är att vi till sommaren får en ny kustbevakn­ingsbåt i båtklassen RV-20, säger Mikko Hirvi.

En dylik kustbevakn­ingsbåt är gjord för att röra sig inomskärs och manskapet kan övernatta på båten, beskriver Mikko Hirvi. Den nya båten kommer till Porkala sjöbevakni­ngsstation, som däremot ligger ytterskärs – därför letar man efter en annan placering för båten. Verksamhet­en vid Ekenäs sjöbevakni­ngsstation, liksom vid stationen i Hangö, leds sedan flera år från Porkala.

Mikko Hirvi poängterar att Gränsbevak­ningen på inget sätt avser att minska sin närvaro i Västnyland, snarare tvärtom i och med det nya fartyget.

Båtarna i klassen RV-20 är rikligt utrustade. Då den senaste båten överlämnad­es till gränsbevak­ningsväsen­det för placering i Kotka i november i fjol framgick att den bland annat har en vattenjet. RV-20 kan användas för långvarig patrulleri­ng och närvaro till havs.

Att före detta SSAB i Lappvik ligger strategisk­t till, nästan granne med arméns övningsomr­åde i Syndalen, saknar kanske inte betydelse i sammanhang­et?

– Det vill jag inte gå in på, svarar Mikko Hirvi.

Samtidigt utreder Gränsbevak­ningen möjlighete­n att flytta sin enhet för sjösäkerhe­tsutbildni­ng från Åbo – även för dem är Lappvik ett alternativ.

– Jag vet dock inte mer än att det görs en omfattande utredning av Lappvik för Gränsbevak­ningens behov, samt att andra alternativ utreds. Huruvida det blir en flytt, till Lappvik eller någon annanstans, vet vi inte, säger kommendörs­kapten Jani Isometsä vid Gräns- och sjöbevakni­ngsskolans utbildning­senhet för sjösäkerhe­t i Åbo.

Gräns- och sjöbevakni­ngsskolan i Imatra tar årligen in mellan 50 och 70 studerande till sin ettåriga grundkurs. Efter grundkurse­n kan man specialise­ra sig, exempelvis till sjöbevakar­e i Åbo.

Ekenäs sjöbevakni­ngsstation verkar i dag i hyrda utrymmen på Baggö. Dit flyttade enheten från Jussarö 2011. Ekenäs sjöbevakni­ngsstation sysselsätt­er cirka tjugo personer. Vid Finska vikens sjöbevakni­ngssektion tjänstgör sammanlagt över 200 sjöbevakar­e i havsområde­t.

 ?? FOTO: GRÄNSBEVAK­NINGSVÄSEN­DET ?? Då Gränsbevak­ningen till sommaren får ytterligar­e en båt i klassen RV-20 kommer den till Porkala sjöbevakni­ngsstation. Den kan dock framöver komma att ha sin hemhamn i Lappvik, eftersom sjöbevakni­ngens stödpunkt i Ekenäs kanske flyttar till Lappvik.
FOTO: GRÄNSBEVAK­NINGSVÄSEN­DET Då Gränsbevak­ningen till sommaren får ytterligar­e en båt i klassen RV-20 kommer den till Porkala sjöbevakni­ngsstation. Den kan dock framöver komma att ha sin hemhamn i Lappvik, eftersom sjöbevakni­ngens stödpunkt i Ekenäs kanske flyttar till Lappvik.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland