Västra Nyland

Trägen vann – Ethel uppmanar andra att kämpa för sina rättighete­r

Det var en envis och lång kamp – men nu är den över. Trägen har vunnit och 91-åriga Ethel Storsjö i Karis kan andas ut. Hon har fått tillbaka rätten till färdtjänst och uppmuntrar andra som nekats färdtjänst att inte ge sig.

- Ethel Storsjö Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) har beslutat att inte bevilja Raseborgs stad besvärsrät­t i fråga om Karisbon Ethel Storsjös färdtjänst. Beslutet är daterat den 1 juli 2022 och underteckn­at av tre justitierå­d vid domstolen. VN rapportera­de om beslutet den 8 juli.

Nu öppnar Ethel Storsjö och hennes juridiska ombud upp kring processen och dess avslut.

– HFD:s beslut var enhälligt. Vi är mycket lättade, säger juristen Karin Cederlöf, Ethels barnbarn.

Det var mot Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut från november 2021 som staden hos HFD anhöll om besvärsrät­t. Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol hade då beslutat att Ethel har rätt till och ska beviljas färdtjänst.

I stället för besvärsrät­t får staden nu betala en rättegångs­avgift på 510 euro, plus Ethels rättegångs­kostnader från tidigare domstolsbe­handlingar.

"Gick snett från början"

Karin Cederlöf berättar att familjens tolkning hela tiden varit att utfallet bör bli detta.

– Det som gick snett från början var att det första nekande beslutet motiverade­s med att "det här är normalt åldrande", säger Karin Cederlöf.

Från stadens sida valde man den inställnin­gen trots att Ethel Storsjö har en dokumenter­ad sjukdomshi­nu storia med allt från svår artros i leder, diabetes, skolios, ischias och kronisk ryggsmärta till att både knä- och höftleder har bytts ut till proteser. Ethel har även genomgått flera handkirurg­iska operatione­r. Allt sammantage­t har gjort henne gravt handikappa­d och innebär att hon inte kan använda allmän kollektivt­rafik, utan har lagstadgad rätt till färdtjänst.

Lång process

Efter tre långa år kan Ethel nu på riktigt andas ut, kampen är över och hon vann den. Inte bara det –

kan hon också ta en taxi och visa upp sitt färdtjänst­kort då hon vill eller behöver åka någonstans.

Och det har hon gjort flera gånger redan, ibland med barnbarnet Karin Cederlöf som ledsagare.

– Jag har besökt min mans grav flera gånger. Vi har också besökt Fiskars där jag och min man bodde i över trettio år och barnen växte upp och så har jag varit på kafé. Chaufförer­na är så snälla och hjälpsamma, säger Ethel Storsjö nöjt.

Hon ser också fram emot att besöka det nya biblioteke­t i Karis då man väl flyttat in i nya Fokus

eftersom hon är en riktig bokmal.

Vägen hit har som sagt varit lång och processen kantad av överklagan­den och genmälen.

– Jag har nog använt hundratals timmar på det här, säger Karin Cederlöf.

Hon har själv haft konkret nytta av arbetet hon lagt ner:

– Jag skrev faktiskt mitt slutarbete om handikappa­de äldres rättighete­r, idén till det fick jag från mormors fall. Det har varit intressant och otroligt fint att gå vinnande ur fallet mot staden, säger Karin Cederlöf, som i dag arbetar med klimatfråg­or vid Miljöminis­teriet.

Ethel Storsjö är tacksam för barnbarnet­s insats och för det stöd som många visat henne. VN har följt Ethels fall sedan september 2020.

– Orsaken till att vi gav ärendet publicitet var att vi ville belysa myndighete­rnas agerande, hur illa en senior kan bli behandlad. Vi ville också uppmuntra andra att inte nöja sig om man blir nekad färdtjänst på fel grunder. Man kan vinna, säger Karin Cederlöf.

Men samtidigt är hon förstås medveten om att alla äldre inte har den juridiska och medicinska backup som Ethel har i och med att Karin är jurist och hennes mamma Maria Cederlöf är läkare. Alla kanske inte heller orkar ta och genomgå kampen.

Kan Ethels fall kan ha någon prejudicer­ande verkan?

– Nja, kanske inom Raseborgs stad i så fall, hur månne klientsekt­ionen reagerar härefter då det kommer liknande fall som mormors? Vi vet att det finns liknande fall nämligen, jag har blivit kontaktad av personer i liknande situation som bett om råd, säger Karin Cederlöf.

Hon har frågat sig om till exempel klientsekt­ionens ordförande Roger Engblom, SFP, fortfarand­e åtnjuter partiets förtroende.

– Han har dock nyligen avsagt sig sina politiska uppdrag i Raseborg på grund av flytt, men var ju sektionens ordförande ända sedan vår process inleddes år 2019 fram till ärendets avslut i början av juli i år. Hela klientsekt­ionen och socialoch hälsovårds­nämnden borde se över sitt agerande och ta lärdom av felen som begåtts i vårt ärende. Fallet har kostat staden både tid och pengar och gett stadens rykte en törn, konstatera­r Karin Cederlöf.

Hon hoppas att staden skulle genomgå en kritisk självgrans­kning av sin behandling av klienter. Särskilt busstestet och övervaknin­gen som Ethel utsattes för var uppenbara fel av staden, säger hon.

– Jag önskar att också tjänsteinn­ehavarna vid handikappe­nheten samt social- och hälsovårds­direktör Benita Öberg går igenom vad som gått fel och funderar på vad man kan förbättra vid dylika processer, säger Karin Cederlöf.

Vill veta hur man resonerat

Ethel skulle för sin del gärna höra hur klientsekt­ionen resonerat under beredninge­n av hennes fall och har därför genom sitt juridiska ombud gett sitt samtycke till att sektionens ordförande Roger Engblom uttalar sig för Västra Nyland. Hon önskar att han utöver ärendets beredning ska kommentera beslutsfat­tandet och utgången i fallet.

– Varken han eller de andra i klientsekt­ionen har träffat mig, inte heller social- och hälsovårds­nämndens medlemmar som fattade beslut om att anhålla om besvärsrät­t hos HFD. Ingen av dem har sett hur svårt jag har att röra mig. Ändå har de fattat beslut om mig, efter beredning av social- och hälsovårds­direktören, som ju inte heller har träffat mig, säger Ethel Storsjö.

Roger Engblom har avböjt möjlighete­n att kommentera fallet.

Framtidens färdtjänst?

Hur färdtjänst­en i Västnyland kommer se ut i framtiden är ännu inte fastslaget. Meningen är att färdtjänst­en på västra Nylands välfärdsom­råde ska förenhetli­gas.

– Det har välfärdsom­rådets styrelse fattat ett preliminär­t beslut om. Det är positivt, säger Karin Cederlöf, som själv innehar ett av Esbo SFP:s mandat i välfärdsfu­llmäktige och även är ersättare i välfärdsom­rådets styrelse.

Under övergångså­ret 2023 ordnas färdtjänst­en i enlighet med de avtal som överförs till välfärdsom­rådet som kommunspec­ifika eller områdesspe­cifika lösningar för att säkerställ­a färdtjänst­en.

Esbos färdtjänst har behandlats i marknadsdo­mstolen och konkurrens­utsätts nu i enlighet med domstolens beslut. Framöver ska färdoch förmedling­stjänster konkurrens­utsätts för hela välfärdsom­rådet. I upphandlin­gen ska lokala behov och befintliga avtal beaktas. Påverkanso­rgan ska också höras innan beslut fattas.

Närstående­vård nästa fråga

En annan service som ska förenhetli­gas inom välfärdsom­rådet är närstående­vården. Eftersom Maria Cederlöf inte bor i Karis kan hon inte utses till officiell närstående­vårdare för sin mamma Ethel Storsjö trots att hon i praktiken är just det och sköter Ethels hushåll och dagliga ärenden samt hjälper till med personlig vård.

I många andra kommuner gäller andra kriterier för närstående­vård och man har möjlighet att bli närstående­vårdare också om man inte bor på samma adress.

– Ja, bättre villkor för närstående­vård är kanske följande kamp att ta itu med, säger Karin Cederlöf.

ƣ

Ingen av dem har sett hur svårt jag har att röra mig. Ändå har de fattat beslut om mig.

 ?? LEMSTRÖM
FOTO: JOHANNA ?? Ӗ Tre glada generation­er – Karin Cederlöf, Ethel Storsjö och Maria Cederlöf är lättade över att kampen för Ethels rätt till färdtjänst är över.
LEMSTRÖM FOTO: JOHANNA Ӗ Tre glada generation­er – Karin Cederlöf, Ethel Storsjö och Maria Cederlöf är lättade över att kampen för Ethels rätt till färdtjänst är över.
 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? Karin Cederlöf har följt med mormor Ethel Storsjö som ledsagare på en del av Ethels färdtjänst­sresor.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM Karin Cederlöf har följt med mormor Ethel Storsjö som ledsagare på en del av Ethels färdtjänst­sresor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland