Västra Nyland

Privat hjälp i hemmet en växande bransch

Som en extra anhörig beskriver Gun-Britt Färm i Raseborg sig och sitt företag Anhörighjä­lpen. Hon strävar efter att vara den anhörigas förlängda arm då du inte själv hinner med allt. Liknande koncept har bland annat företagen Helppy och Gubbe som också er

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Hemvårdarn­a går på knäna runt om i landet. Anställda vittnar om att de inte hinner till och att besöken hos seniorerna är kortare än de skulle önska. Om man som anhörig är orolig för att den egna senioren inte får omsorg tillräckli­gt ofta – man kanske inte hinner titta till sin anhöriga så ofta som man önskar, hen kanske till och med saknar rätt till kommunal hemvård – då kan företag som stödjer hemmaboend­e fungera som komplement.

Gun-Britt Färm i Ekenäs driver företaget Anhörighjä­lpen som erbjuder just det; ett komplement till kommunala tjänster och fungerar som den anhörigas förlängda arm.

Två besök i veckan

Två gånger i veckan besöker GunBritt Färm sin gamla högstadiel­ärare Karl-Erik ”Pelle” Illman i Ekenäs. Han hyr en lägenhet av Folkhälsan i huset Seniora sedan i våras. Innan dess bodde han i en egen lägenhet på Flemingsga­tan i Ekenäs och redan då besökte GunBritt Pelle två gånger i veckan.

– Jag brukar besöka Pelle på tisdagar och torsdagar, en timme per gång. Varannan gång är det dusch eller bad av hans fötter, vid varje besök ska Pelles fötter smörjas in. Sedan tittar jag litet allmänt hur det ser ut hemma hos honom, dammsuger om det behövs, skurar toalettsto­len och handfatet, ibland går vi till butiken tillsamman­s och ibland ut och gå, säger Gun-Britt Färm.

Varierande program

Det är således inte i egenskap av gamla bekanta som Gun-Britt och Pelle umgås. Hon har anlitats av Pelles brorson för att underlätta Pelles vardag.

På Gun-Britt Färms repertoar finns bland annat också bilturer med kunder, besök hos frisören eller doktorn, att handla, byka och allmänt umgänge – i enlighet med klientens önskan och behov. Däremot utför hon inte storstädni­ng eller delar ut mediciner, men kan rekommende­ra och hjälpa till att anlita företag som städar.

– Jag skulle visserlige­n få dela ut mediciner om jag ansökte om det hos Regionförv­altningsve­rket, men det är för mycket byråkrati. Det är enklare att låta anhöriga sköta det, säger Gun-Britt Färm.

86-åriga Pelle lagar all mat själv i sin lägenhet, men deltar gärna i olika slags verksamhet­er som ordnas i Seniora, såsom allsång och gympa.

– Nu senast var det allsång med min småkusin Anders Holmberg, säger Pelle.

– Jag anmäler honom till det han vill delta i, säger Gun-Britt Färm.

En extra anhörig

Gun-Britt Färm har i nuläget fyra kunder som hon regelbunde­t besöker. Anhöriga kan när som helst mejla eller skicka meddelande om det är något de undrar över. GunBritt brukar också själv ibland skicka sms till anhöriga efter en träff och berätta om man gjort något roligt tillsamman­s.

– Jag fungerar som en extra anhörig, till min filosofi hör att det alltid ska vara jag som besöker kunden, så hen vet vem som kommer, förklarar hon och Pelle intygar att hon känns som en anhörig.

Några av hennes kunder får också kommunal hemvård, men inte Pelle – han bedömdes nämligen vara i för gott skick för att ha rätt till kommunal hemvård. Vårdtagare­n betalar för såväl kommunal hemvård som hemhjälp. För privat hemhjälp får man göra ett 60 procents hushållsav­drag i beskattnin­gen.

Utöver att driva det egna företaget gör Gun-Britt också inhopp på ett av Kårkullas boenden. Hon har både en hjälpsköta­rexamen, som i dag motsvaras av närvårdare­xamen, och en examen för vård av personer med funktionsh­inder.

– Jag kan också fungera som avlastning för föräldrar till barn med funktionsv­ariationer. Det kräver ett oklanderli­gt utdrag ur brottsregi­stret, vilket jag har.

För att få bedriva verksamhet­en momsfritt har Gun-Britt Färm anmält till kommunen att hon producerar social service.

– Jag har den rättighete­n i Raseborg, Hangö och Kimitoön.

Startade utifrån eget behov

Det finns ett tjugotal företag som anmält att de erbjuder service som stöder hemmaboend­e i Raseborg.

Ett av de företagen är Helppy. Att hjälpa som om man skulle hjälpa sin egen mamma är företaget Helppys motto. Det var så allt fick sin början – Richard Nordström grundade Helppy 2018 för att få bättre stöd åt sin egen mamma och hjälpa henne att klara sig hemma så länge som möjligt. Hans mål är att kunna erbjuda samma möjlighet åt andras mammor och pappor via Helppy.

Helppy är stationera­t i Helsingfor­s, men har på sociala medier efterlyst personali Västnyland, så det verkar finnas efterfråga­n på

företagets tjänster i trakten. Företagets operativa chef Ville Wikström, själv ursprungli­gen hemma från Ingå, bekräftar att det är så:

– Vi har tiotalet kunder i Västnyland som vår personal besöker. Gensvaret då vi sökte mer personal i Västnyland var stort, flera dussin personer från Ingå till Hangö vill gärna ha jobb hos oss. Vi erbjuder flexibilit­et och ett värdefullt jobb på den egna hemorten, säger Ville Wikström.

I organisati­onen finns både så kallade helppare utan officiell vårdutbild­ning och vårdarhelp­pare som har närvårdar- eller sjukskötar­examen.

Vill hjälpa på riktigt

Ville Wikström började själv jobba som operativ chef hos Helppy i augusti i fjol. Han är ansvarig för verksamhet­en och berättar att det man erbjuder är omsorgstjä­nster för seniorer utformade utifrån anhörigas behov.

– Den vanligast besökstide­n är två timmar, vi vill inte springa ut och in utan hjälpa till med saker på riktigt. Vår personal kan hjälpa till med butiksinkö­p, med att stödja hygienen, se till att senioren äter, kanske laga mat. Vi har också ett brett utbud på tilläggstj­änster som exempelvis fotvård.

Annorlunda på tre sätt

Ville Wikström berättar att Helppy ofta blir en påfyllnad till den kommunala hemvården, ett komplement som stödjer hemvården.

– Vi vill utmärka oss på tre sätt. I den kommunala hemvården byter vårdarna ofta från gång till gång, vi strävar efter att det alltid är samma person som kommer. Ett annat problem är att anhöriga har svårt att hålla sig uppdaterad­e om hur vården framskride­r, säger Ville Wikström.

Anhöriga vill nämligen ha informatio­n och en fungerande kommunikat­ion, säger han.

– Hos oss sker det i realtid via nätet. Det värdefullt för alla, men speciellt om de anhöriga bor på annan ort.

För det tredje vill Helppy hjälpa till med att skaffa fram informatio­n om en anhörig blir sjuk. Företaget har en gratis portal, Omaisporta­ali.fi, där det bland annat finns informatio­n om tidiga tecken på demens.

– Våra kunder har varit väldigt nöjda. Vi har nyligen påbörjat en expansion till Europa, närmare bestämt i Berlin, nu efter sommaren, säger Ville Wikström.

Också Gubbe rekryterar

Företaget Gubbe Sydänystäv­ä grundades av Meri-Tuuli Laaksonen och Sandra Lounamaa i Helsingfor­s samma år som Helppy. På företagets hemsida beskrivs verksamhet­en som en förebyggan­de och rehabilite­rande vårdtjänst som stödjer äldres självhjälp och aktivitet. I likhet med Helppy har företaget expanderat utomlands.

– Vi finns i Sverige sedan ett och ett halvt år och nyligen började ett team jobba i Storbritan­nien, säger Meri-Tuuli Laaksonen.

Många kunder i Västnyland

Gubbe finns också i Västnyland och har precis som Helppy efterlyst mer personal här via sociala medier.

– Vi har uppskattni­ngsvis 200–300

ƣ

ƣ

Jag fungerar som en extra anhörig, till min filosofi hör att det alltid ska vara jag som besöker kunden, så hen vet vem som kommer. Gun-Britt Färm

Anhörighjä­lpen

I den kommunala hemvården byter vårdarna ofta från gång till gång, vi strävar efter att det alltid är samma person som kommer. Ett annat problem är att anhöriga har svårt att hålla sig uppdaterad­e om hur vården framskride­r.

Ville Wikström operativ chef, Helppy

kunder från Hangö till Sjundeå, säger Meri-Tuuli Laaksonen.

Det verkar vara populärt att jobba som Gubbe:

– Under det senaste året har vi fått över 10 000 ansökninga­r faktiskt. Vem som helst kan söka jobb hos oss, men vår rekryterin­g är mycket strikt, under urvalsproc­essen sållar vi fram de lämpligast­e, säger Meri-Tuuli Laaksonen.

Gubbarna hjälper bland annat till med hushållssy­sslor såsom städning, matlagning och bakning. Personalen gör även bedömninga­r över vad klienterna behöver för att hållas i så bra skick som möjligt, exempelvis i form av olika hjälpmedel.

– Vi vistas också ute med våra klienter, gympar med dem, aktiverar och stödjer klienterna­s minne och strävar efter att upprätthål­la och bibehålla den psykiska hälsan, säger Meri-Tuuli Laaksonen.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ
Pelle Illman intygar att Gun-Britt känns som en anhörig.
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Pelle Illman intygar att Gun-Britt känns som en anhörig.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Gun-Britt Färm putsar och fejar där hon ser att det behövs.
FOTO: LINA ENLUND Gun-Britt Färm putsar och fejar där hon ser att det behövs.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: GUBBE ?? Meri-Tuuli Laaksonen och Sandra Lounamaa grundade Gubbe 2018 och har sedan dess expanderat så man utöver Finland också har verksamhet i Sverige och i Storbritan­nien.
FOTO: GUBBE Meri-Tuuli Laaksonen och Sandra Lounamaa grundade Gubbe 2018 och har sedan dess expanderat så man utöver Finland också har verksamhet i Sverige och i Storbritan­nien.
 ?? FOTO: HELPPY ??
FOTO: HELPPY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland