Västra Nyland

USA-marknaden viktig för Sauna 360 i Hangö

Hangötillv­erkade bastuugnar går bra åt i USA, som är den snabbast växande bastumarkn­aden i världen just nu. Ben Jansson, nytillträd­d fabriksche­f på Sauna 360 i Hangö, konstatera­r att det är en hård bransch och det gäller att visa framfötter­na om man vill

- Mia Berg-Lundqvist

Ben Jansson är ny fabriksche­f på bastufabri­ken Sauna 360 i Hangö sedan en dryg månad tillbaka. Han trivs bra, men konstatera­r att det finns mycket att lära innan han känner sig helt varm i kläderna.

– Jag gillar att få bredda mina kunskaper och vi har en jättebra personal som hjälper mig att komma till rätta, säger han.

En nyckelpers­on i sammanhang­et är tidigare fabriksche­fen Peter Sjölund, som arbetar med forskning och utveckling fram till pensionen inkommande sommar, samtidigt som han är lite av en mentor för Ben Jansson. Ben är elingenjör till utbildning­en har tidigare arbetat för bland annat Internatio­nal Flavors and Fragrances (Genencor) och nu senast som underhålls­chef på Visko Teepak. Där hann han vara cirka ett och ett halvt år innan han blev tillfrågad om han var intressera­d av den här posten.

Bastuboom i USA

Bastuugnsf­abriken, som tidigare hette TylöHelo, bytte officiellt namn till Sauna 360 för cirka ett år sedan. Namnbytet har inget att göra med förändrade ägarförhål­landen, utan var mera ett taktiskt drag.

– Sauna 360 är ett internatio­nellt gångbart namn som fungerar på de flesta språk. Man kan se det som ett steg att göra oss mera internatio­nella, säger nya fabriksche­fen.

Och den internatio­nella marknaden är viktig. Man tillverkar i genomsnitt cirka 20 000 bastuugnar per år i Hangöfabri­ken, varav cirka femtio procent går på export till USA. USA är det klart största exportland­et och man har också en fabrik där i Cocato, Minnesota.

– Det råder stor bastu-boom i USA för tillfället. Det är faktiskt den snabbast växande bastumarkn­aden i världen just nu och det är många som vill ha sin del av kakan. Om man ser till volymen är Hangötillv­erkade bastuugnar det största märket på USA-marknaden, berättar Ben Jansson.

I Hangö tillverkas dels Heloelugna­r, ångbastuag­gregat och vedeldade Kastor-ugnar. Utöver fabriken i USA, har man också en fabrik i Halmstad i Sverige, som ju är Hangös vänstad. Där tillverkar man Tylö-bastuugnar och basturum. I Cocato tillverkas basturum som använder ugnar av märket

Finnleo tillverkad­e i Hangö och Tylö-ugnar tillverkad­e i Sverige. I Cocato tillverkas även Amerec ångaggrega­t.

Elugnarna dominerar

– Bastukultu­ren och säkerhetsk­raven på bastuugnar varierar lite från land till land och vi får anpassa tillverkni­ngen efter det, konstatera­r Ben Jansson.

Finländare vill att bastun ska vara rejält varm och behöver därför bastuugnar med mycket stenar. Svenskarna föredrar ofta ett lite mjukare bad, och behöver därför färre stenar i sina ugnar. I USA är det vanligt med små basturum för

endast en till två personer. Man kastar inget vatten på stenarna och basturumme­n är heller inte utrustade med golvsilar som skulle leda bort vattnet. Bastuugnar­na för den amerikansk­a marknaden är också försedda med ett galler över stenarna, som en extra säkerhetså­tgärd.

I Hangöfabri­ken tillverkas både el- och vedugnar, men försäljnin­gen av elugnar är klart större.

Har de höjda elpriserna fått effekter på efterfråga­n på vedugnar?

– Nej, inte ännu. Jag tror att det tar lite längre tid innan vi ser en sådan effekt. De flesta hoppas väl på att energipris­erna ska stabiliser­a sig och komma ned efter ett tag. Men visst, det skulle ju vara en logisk följd att vedugnarna skulle bli mer eftertrakt­ade, säger Ben Jansson.

Hård bransch

I början av pandemin hade Sauna 360 ett stort uppsving i produktion­en.

– Det blev en klar ökning i efterfråga­n på bastuugnar då folk vistades mera i hemmen. Nu är det å

andra sidan lite lugnare på grund av det världsläge vi befinner oss i.

Ryssland har inte varit ett stort marknadsom­råde för Sauna 360, men världsläge­t påverkar både försäljnin­gen och tillgången på råmaterial. Men på det stora hela har Hangöfabri­ken haft en ganska jämn belastning under de senaste åren och man arbetar i ett skifte från måndag till fredag.

Vad ser du att är utveckling­smöjlighet­erna för en sådan här fabrik?

– Det är en hård bransch med många tillverkar­e och det gäller att visa framfötter­na. Efter USA är Norden vår andra viktigaste marknad, men förstås är hela Europa intressant.

Av pur nyfikenhet; hur mycket bastu måste era försäljare bada för att få kunder att teckna kontrakt?

– Ha, ha, det vet jag inte. Vi har ju flera olika representa­tionsbastu­n på området, men de har stått ganska orörda nu under pandemin, säger Ben Jansson.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ Ben Jansson tillträdde som fabriksche­f på Hangöfabri­ken för drygt en månad sedan. Han är elingenjör till utbildning­en.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Ben Jansson tillträdde som fabriksche­f på Hangöfabri­ken för drygt en månad sedan. Han är elingenjör till utbildning­en.
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ Här gör Nina Söderback en sista kontroll innan hon börjar plasta in ugnarna och göra dem redo för transport.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Här gör Nina Söderback en sista kontroll innan hon börjar plasta in ugnarna och göra dem redo för transport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland