Västra Nyland

Turkiskt motstånd när BK-46 återvänder till Europaspel­et

HANDBOLL

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Efter en paus på nästan tjugo år återvänder BK-46 till de internatio­nella handbollsc­uperna då man går in i den andra omgången i den europeiska cupen. För motståndet står turkiska Spor Toto SK. Båda matcherna spelas i slutet av oktober i Karis. ”Det är nog en fördel för oss”, säger man i BK-lägret.

Hösten 2003 återfanns BK senast ute i Europa och gjorde det bra i mästarcupe­n. I den tredje omgången tog det dock stopp mot rumänska Dinamo från Bukarest.

Under de två säsongerna har BK igen varit på väg ut i Europa, men både mot estländska HC Tallinn 2020 och ryska SGAU-Saratov i fjol tvingades man dock ge upp på på förhand. Orsaken var båda gångerna coronarest­riktioner.

Men nu är BK med på allvar och spelar i den europeiska cupen som i praktiken är den tredje högst rankade klubblagst­urneringen. Där står alltså turkiska topplaget Spot Toro SK för motståndet och man spelar båda matcherna i dubbelmöte­t i Karis.

– Det var på vårt initiativ och det var kanske inte så mycket fråga om ekonomiska som praktiska orsaker. Det skulle ha varit ganska bökigt att ta sig till bortamatch­en så vi föreslog att båda matcherna spelas i Karis och turkarna gick med på det. Vi står för deras uppehälle från att de landar här till att de flyger hem, säger Roger Roos, ordförande för BK-handbollen.

– Idrottslig­t är det en klar fördel att vi får spela båda matcherna hemma. Det är väldigt roligt att vi är tillbaka i Europa och jag tycker att det här är en stor sak, säger Andreas Rönnberg, tränare för BK-46.

Tidigt klockslag

Matcherna spelas fredagen den 28 oktober kl 19 i Karis, och sedan blir det riktigt tidig start på söndagen. Då kör man i gång redan klockan 12 för att det turkiska laget ska hinna till sitt flyg.

– Förstås är klockan 12 litet extra för alla, både spelare och publik, men vi får leva med det. Jag hoppas ju att vi på fredagen får till en riktigt bra match med mycket folk på läktarna och att vi då kan skapa ett bra läge till söndagen, säger Rönnberg.

BK gick alltså nu direkt till andra omgången, medan Spor Toro SK spelade redan i den första omgången. Också då spelade man båda matcherna på bortaplan mot HB Dudelange i Luxemburg. Den första förlorade Toro med 26–25, men vann sedan returen med 27–24. Därmed gick man vidare samman

lagda 52–50.

– Det är litet intressant att man spelar alla matcher på bortaplan, men förstås är det en bra sak för oss. Och det är klart att vi hoppas på mycket publik. Det är litet extra med Europaspel, speciellt med tanke på att det är så länge sedan senast, säger Roger Roos.

Svårtippat

Än så länge har man svårt i BKläget

att uttala sig styrkeförh­ållandena mellan lagen. Andreas Rönnberg tror dock på sitt BK.

– Det blir inte enkelt, men jag har sett två matcher med Toro. Det verkar handla om fysiskt stora och starka spelare, men inte speciellt rörliga. Det borde passa oss som satsar på kontringar och snabbhet ganska bra. Jag tror vi har chansen, säger Rönnberg.

Dessutom hoppas man på ett tillskott till laget. Viktiga Jac Karlsson är på väg tillbaka efter en långvarig skada.

– Nu har han börjat träna på allvar och tanken är att han ska medverka i matchen mot Grankulla veckan före Europaspel­et. Det ser lovande ut och vi hoppas att det håller i sig, säger Andreas Rönnberg.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Ӗ
Ihor Skyba har fått en bra start i BK. Nu väntar spel i den europeiska cupen.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM Ӗ Ihor Skyba har fått en bra start i BK. Nu väntar spel i den europeiska cupen.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Ӗ
Andreas Rönnberg tror på sitt lag.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM Ӗ Andreas Rönnberg tror på sitt lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland