Västra Nyland

Nu lägger EIF fullt fokus på ligakvalet mot FF Jaro

EIF förlorade lördagens division 1-match mot FF Jaro, men får chans att ta revansch i morgon. Då drabbar samma lag samman i ligakvalet.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Seriespele­t i herrfotbol­lens division 1 är över och nu väntar ligakvalet för Ekenäs IF. EIF förlorade lördagens betydelsel­ösa bortamatch mot FF Jaro med 2–0 i Jakobstad och då dessutom TPS samtidigt slog KTP innebär det att EIF och Jaro möts igen i ligakvalet­s första omgång i morgon kväll i Jakobstad.

Vinnaren ställs sedan mot TPS i Åbo söndag nästa vecka. Också i den omgången är reservdage­n en dag senare än den egentliga matchdagen. Vinnaren i den matchen är i sin tur klar för den avslutande kvalomgång­en där nästjumbon från ligan, FC Lahti, väntar.

EIF hade alltså ingenting att spela i lördags och valde att lufta truppen. Exempelvis fick juniorerna Castor Westerholm och Linus Estlander, men även unga Jakob Gottberg samt August Björklund var på planen.

– Det var en tuff match, som vi väntade oss. Vi gjorde också några ändringar och det gjorde även de. Det var viktigt för oss att ge de unga spelarna speltid, men det var synd att Linus tvingades utgå tidigt, säger EIF:s tränare Filipe Pedro och fortsätter.

– På det stora hela var det ändå en bra erfarenhet. Förstås ville vi inte förlora, men vi fick erfarenhet av onsdagens motstånd, förutsättn­ingar och plan. Vi förlorade på två straffmål, men gjorde en bra match. Däremot kunde vi ha utnyttjat våra lägen bättre.

Han säger också att EIF reser tillbaka till Jakobstad i dag.

– Jag vill tacka styrelsen som stöttar oss och ger oss de bästa förutsättn­ingarna. Resan är heller inget problem. Vi vill spela den här matchen. Hellre reser vi långt för att spela en viktig match än spelar en betydelsel­ös match hemma.

Filipe Pedro betonar ändå att EIF står inför en svår utmaning.

– Vi vet att det blir en tuff match mot ett lag som bara har förlorat 2 av sina 19 senaste matcher. Det kommer att vara tufft, men om vi jobbar hårt, är fokuserade och ödmjuka har vi chans att vinna.

Lazarev till EIF

I fredags meddelade EIF att målvakten Sergey Lazarev från division 1-kollegan KPV i Karleby har skrivit på ett kontrakt med klubben. Det är resultatet av det speciallov EIF har beviljats av förbundet på grund av den prekära målvaktssi­tuationen – EIF fick skaffa en målvakt till.

– Men det var inte lätt att hitta någon. Många lag har fortfarand­e mycket att spela för, säger EIF:s sportchef Peter Haglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland