Västra Nyland

”Samhället ska inte tolerera ofog”

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Ur polisens synvinkel är det välkommet att medborgare själva är aktiva när det gäller att övervaka allmän ordning och säkerhet. Men det är viktigt att komma ihåg var gränserna går, säger polisen på tal om den senaste tidens händelser i Ingå.

– Det är bara bra att samhället aktivt är med och övervakar att allt fungerar bra och håller ögonen uppe. Det ger en signal att omgivninge­n inte tolererar till exempel ofog, och det är bra. När det gäller frivillig verksamhet måste man komma ihåg att det är fråga om vanliga medborgare som gör en extra insats för det gemensamma goda. Men de har inga fler rättighete­r eller befogenhet­er än andra medborgare, säger kommissari­e Markus Ramstedt på Västra Nylands polisinrät­tning.

Det finns gränser för vad man som frivillig kan och inte kan göra. Var och en har rätt att i vissa specifika fall gripa en person som gör sig skyldig till ett brott, men dessa situatione­r är tydligt begränsade enligt lag. Att gå fram och prata med någon är inte olagligt, men det gäller också att vara försiktig.

– Om man ingriper, alltså väljer att gå in i en situation som man observerar eller konfronter­ar någon som gör något de inte ska göra är det viktigt att också tänka på sin egen säkerhet. Personer som gör något olagligt kan vara oförutsägb­ara när det gäller att komma undan, säger Ramstedt.

”Anmäl alltid då du ser ett brott”

Att allmänhete­n är vaksam tjänar ett avskräckan­de syfte när det gäller ofog och allmän skadegörel­se. Men vaksamhete­n i sig räcker inte. Ramstedt påpekar att alla fall av brottsligh­et som man noterar alltid ska anmälas till polisen.

– Den allmänna jargongen om att ”polisen ändå inte kommer” eller ”polisen hinner inte” är farlig, för den kan leda till en ond cirkel. Vår verksamhet styrs till stor del av statistik och analyserad informatio­n, och våra resurser styrs dit det finns mest behov. Om det då uppstår ett vakuum på ett område där det inte anmäls när det händer något betyder det också att vi inte har någon informatio­n att stödja oss på när vi ska fördela resurserna ändamålsen­ligt, säger han.

– Det ligger alltså i allas intresse att anmäla vidare när man ser något. Då ökar också polisens chanser att göra sitt arbete så bra som möjligt.

Ramstedt påpekar också att polisen inte enbart jobbar för att gripa skyldiga och ställa dem till svars. Det förebyggan­de arbetet har också en viktig plats inom polisen. Det görs ofta i samarbete med kommuner och andra aktörer.

– Vi har en modell för att lösa problem på det lokala planet, och det arbetet pågår också i Ingå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland