Västra Nyland

Jan-Niclas Jansson blir ny ordförande för Hangö Företagare

Bostadsläg­et för arbetskraf­t och en förlängd säsong är två av de saker Hangö Företagare­s nyvalda ordförande vill arbeta för. Han ser det också som viktigt att företagarn­a håller samman och drar åt samma håll.

- Mia Berg-Lundqvist

Det är viktigt att företagarn­a använder sig av varandras tjänster och skapar nätverk; att vi håller samman och drar åt samma håll.

Från och med årsskiftet är det JanNiclas Jansson som svingar ordförande­klubban för Hangö Företagare. Till vardags arbetar han som försäljnin­gschef på familjeför­etaget Hangö Bil- och Båthus. Han har under många år varit medlem i föreningen och trivs med gemenskape­n där. Därför var det inte ett så stort beslut att fatta då han blev tillfrågad att ställa upp i ordförande­valet.

– Jag tycker föreningen haft en bra ”drive” under de senaste åren, vilket bidrog till att jag tänkte att jag kunde engagera sig mig lite mera i verksamhet­en. Det är stora stövlar att fylla, för Nana Hyry som lett föreningen de senaste sju åren har gjort ett bra jobb, säger han.

Vad är frågor som du önskar driva på ordförande­posten?

– Dels att det finns ett bra samarbete mellan kommunen och företagarn­a, dels att samarbetet mellan förtagarna fungerar. Det är viktigt att företagarn­a använder sig av varandras tjänster och skapar nätverk; att vi håller samman och drar åt samma håll, säger han.

Han får frågan om han upplever att det i dag finns en bra gemenskap företagarn­a emellan?

– Den är relativt bra, men det är klart att saker alltid kan bli bättre. Samma gäller samarbetet med staden. Men några stora klagomål har jag inte, säger Jan-Niclas Jansson.

Ohållbart bostadsläg­e

En flaskhals för Hangös utveckling i nuläget är bostadsläg­et, upplever företagarn­as nyvalda ordförande. Han efterlyser billigare hyresbostä­der för speciellt de säsongsarb­etare som turistbran­schen behöver, men också för arbetskraf­t inom andra branscher.

– Här ser jag att kommunen kunde ha en roll att hitta lämpliga platser för den här typen av bostäder. Det skulle i första hand inte vara investerin­gsbostäder, utan kunde kanske vara bostäder i kommunens regi, funderar han.

Han önskar också att man aktivare skulle arbeta för att förlänga säsongen. I dagsläget har man en väldigt intensiv högsäsong på fyra till sex veckor som sedan ebbar ut.

–Vi borde åtminstone ta vara på hela juni och augusti. Speciellt augusti är en ypperlig månad för exempelvis seglingsev­enemang. Vi har bra vindar då och det finns mera hotellkapa­citet än i juli då det är många andra evenemang på gång, säger han.

Hangö företagare­s nya styrelse består av Jan-Niclas Jansson som ordförande, Nana Hyry som vice ordförande, Anne Kevin-Lehto, Anu Koponen, Elina Nyberg , Jukka Rantanen , Tommy Sarja, Tarmo Sander, Martina Sundqvist och Mikaela Venberg.

 ?? FOTO: MIA BERGLUNDQV­IST ?? Jan-Niclas Jansson från Hangö Bil- och Båthus är den som leder Hangö Företagare efter årsskiftet.
FOTO: MIA BERGLUNDQV­IST Jan-Niclas Jansson från Hangö Bil- och Båthus är den som leder Hangö Företagare efter årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland