Västra Nyland

Vem tar makten om folket inte vill vara med?

Att vi bor i en demokrati är självklart för oss. Men vill vi ha den kvar krävs engagemang – också av dig. I ett passivt samhälle är makten fri att tas av dem som mest vill ha den.

-

Rondellen i Läpp är fel byggd, vad är det för inkompeten­t person som planerat den?

Hotell på Fabriksudd­en? Nej tack!

Marsudden ska inte byggas ut, det förstör miljön.

Bevare oss för torn på Björkudden, aldrig i livet.

Känner du igen dig? Eller tänker du helt tvärtom? Var du än står i sakfrågorn­a är det fritt fram för dig att uttrycka din åsikt och debattera för den – sakligt – i media, på sociala medier, på gator och torg om du så vill.

Och om besluten i frågorna inte faller dig på läppen kan du, med vissa villkor, överklaga och kräva behandling av en högre instans. Även om många sannolikt kommer att sucka, höja på ögonbrynen och ondgöra sig över att din överklagan förhalar ett projekt eller fördröjer utveckling­en av ditt område så får du sannolikt göra det utan att vara rädd för ditt liv. Ingen knackar på din dörr mitt i natten för att släpa dig till meningslös­a förhör. Ingen hotar din familj för att få dig att återvända till fållan. Ditt ärende prövas av sakkunniga utifrån saken, inte utifrån dig som person.

Vill du ordna ett möte för att diskutera frågan får du göra det, liksom det är fritt fram att kalla till lagliga demonstrat­ioner. Skriva insändare i lokalblade­t där du ifrågasätt­er kommundire­ktören eller stadsstyre­lsens ordförande, till och med grunda en förening för att främja en viss sak. Så länge du håller dig till saken och inte gör personliga angrepp får du fritt vara oenig med vem som helst. Till och med Finlands president.

I våra västnyländ­ska kretsar känns det kanske inte som en stor ynnest att det är så här. Det är ju självklart, tänker vi. Men tjänstemän och beslutsfat­tare i Sjundeå och Ingå har sett att det här inte är något vi kan ta för givet. Kommunerna har startat ett gemensamt projekt med målet att stärka lokaldemok­ratin (VN 1.11). Orsaken är att demokratin globalt sett försvagas och att vår demokrati, vårt folkvälde, behöver ett folk som vill att makten ska fortsätta vara i dess händer.

I praktiken ska projektet skapa flera kanaler för dialog mellan kommuninvå­nare, tjänstemän och beslutsfat­tare. Delaktighe­t i beslutspro­cessen är en central del i en demokrati, men också en ganska underutnyt­tjad rättighet. Planläggni­ngskvällar hör inte till tillställn­ingarna som måste ordnas i bollhallen direkt, om de inte handlar om något riktigt omdebatter­at som sjövillorn­a eller en eventuell bro till Skåldö.

En annan oroväckand­e fingervisn­ing om att alltför många inte anser att deras bidrag till ett demokratis­kt samhälle är viktigt är ett allt lägre valdeltaga­nde i kommunalva­l. I församling­svalet som snart förrättas är läget etter värre – där är det snart frågan om man ens kan kalla valet för demokratis­kt då så få verkligen använder sin rösträtt.

Varför vill allt färre vara med i det demokratis­ka bygget på alla plan? Ofta anges tidsbrist som en orsak till att folk inte vill engagera sig i föreningar, men att gå till vallokalen tar en kvart vart fjärde år. Ointresse? Möjligen, men alla behöver inte vara passionera­t intressera­de av lokalpolit­ik för att ha en åsikt om hur grannskape­t ska utvecklas.

Okunskap? Tja. Möjligen. Informatio­n finns det gott om, men ofta är den paketerad i ett paket med så mycket byråkratis­k tejp att man inte ens orkar börja pilla upp det. Men å andra sidan är det ju precis det som lokalmedie­rna är experter på – att slita upp pappret för att visa innehållet tydligt.

Kanske är det bara frågan om bekvämligh­et? Vi har haft det så bra så länge att vi inte ens minns att det någon gång inte varit så. Varför ska jag engagera mig när allt löper på ändå? Vårt folkvälde är så självklart att vi inte ens tänker oss att det kan vara på något annat sätt.

Men passivitet är värre än de aggressiva­ste meningsmot­ståndare. Där folk är passiva finns inget motstånd mot dem som vill införa något nytt. Och när det nya visar sig vara en förvrängd version av vår trygga demokrati är det för sent att reagera.

 ?? ?? Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi
Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland