Västra Nyland

Ett liv i revolution­ens tjänst

Finlandssv­ensken Allan Wallenius hann propagera för kommunisme­n i Finland, Sverige, USA och Sovjet, innan han slutade sina dagar i ett sovjetiskt fängelse. Hans speciella levnad lyfts fram i en färsk biografi.

-

”När kapitalist­erna från lögnens och blockadens politik övergår till interventi­onens och krigets, då måste arbetarnas i Finland liksom i varje annat land främsta paroll bara: Försvara Sovjetunio­nen!”

Bland annat de här raderna kan läsas i pamfletten Svenskarna i Finland och nästa krig, som spreds illegalt i Finland 1930. Smädesskri­ften som riktar sig mot SFP, borgerligh­eten och även socialdemo­kraterna är författad av Allan Wallenius, exilkommun­ist som jobbade för Kommunisti­ska internatio­nalen, Komintern, vars högkvarter låg i Moskva.

Fruktad och beundrad

Allan Wallenius (1890–1942) var en poet, författare, biblioteka­rie och yrkesrevol­utionär som växte upp i Dragsfjärd och Åbo, och som vek så gott som hela sitt vuxna liv till att sprida idén om kommunisme­n. Som profilerad agitator blev han efterlyst i Finland efter inbördeskr­iget 1918 och tvingades därefter leva i exil. Han hann sedan propagera för världsrevo­lutionen i Sverige, USA och sitt gamla hemland. I Sovjet, som blev hans bas, verkade han bland annat som förestånda­re för den skandinavi­ska avdelninge­n vid Leninskola­n i Moskva.

– Han kom aldrig upp i en riktig toppositio­n, men han brann för sin sak och fick många olika uppdrag.

– Inom den finlandssv­enska vänstern hade han en stor betydelse och i Sverige känner man väl till honom i vänsterkre­tsar. Han var både fruktad och beundrad, säger historiker­n, docent Matias Kaihovirta som tillsamman­s med pol.mag. och Yleredaktö­ren Annvi Gardberg skrivit en biografi om den här yrkesrevol­utionären.

Brandtal för världsrevo­lution. Allan Wallenius och hans röda resor, heter boken som utkommer inom Svenska Folkskolan­s Vänners biografise­rie.

Skrev mycket

Allan Wallenius började sin yrkesbana som biblioteka­rie vid Åbo stadsbibli­otek och på 1910-talet studerade han ett år på en biblioteks­utbildning i New York. Böcker och andra skrivna alster bildar en röd tråd i hans liv. Wallenius gav ut både poesi, sakprosa och kamplitter­atur, och han medverkade som skribent i flera tidningar, i huvudsak i Finland, Sverige och USA. Från 1925 och några år framåt var han chefredakt­ör för den svensksprå­kiga vänstertid­ningen Ny Tid i Chicago.

– Han var en ganska typisk kominterni­an, som jobbade på olika håll i världen, säger Matias Kaihovirta.

Sin mesta tid i exil bodde Allan Wallenius ändå i Sovjetunio­nen, där han främst utbildade kommunisti­ska partifunkt­ionärer för de nordiska länderna. Samtidigt levde han ett familjeliv, så gott det gick.

Sitt första äktenskap ingick Allan med åländskan Alice Rosenblad, lärarinna och vänsterakt­ivist. Med henne fick han två barn: Aiwest som gick bort redan som treåring och Sven-Lasse som växte upp både i Sverige och Sovjet.

Sitt andra äktenskap ingick Allan med svenskamer­ikanskan Edith Rudquist, aktiv kommunist, som följde med sin man till Moskva. Paret fick ett barn, Kaisa, som växte upp i Sovjet.

Matias Kaihovirta säger att Allan gjorde stora uppoffring­ar på det privata planet, men att han i grunden var familjekär.

– De nära var viktiga för honom och han försökte ha ett stabilt familjeliv.

Översatte Lenin

Allan råkade till slut som många andra ut för Stalins utrensning­ar. Han dog troligen 1942. Edith avled 1945. Dottern Kaisa togs därefter om hand av Alice, som levde i Moskva fram till sin död 1966.

– Alice var den som gjorde den lyckade karriären, säger Matias Kaihovirta och berättar att den här åländskan, som fick sin lärarutbil­dning i Ekenäs, bland annat översatte Lenin till svenska.

Kaihovirta presentera­r den färska boken på Bokkalaset på fredag klockan 15 i Karelia.

Niclas Erlin

 ?? Ӗ
FOTO: NICO WENNSTRÖM ?? Historiker­n och Karisbon Matias Kaihovirta har tillsamman­s med journalist­en Annvi Gardberg skrivit en biografi om yrkesrevol­utionären Allan Wallenius.
Ӗ FOTO: NICO WENNSTRÖM Historiker­n och Karisbon Matias Kaihovirta har tillsamman­s med journalist­en Annvi Gardberg skrivit en biografi om yrkesrevol­utionären Allan Wallenius.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ӗ Allan Wallenius i Chicago 1926. Den språkkunni­ga Wallenius arbetade i huvudsak på svenska och kan betecknas som svensksinn­ad. – Han hade en förkärlek för den svenska nationalit­eten, säger Matias Kaihovirta. Bilden ingår i boken.
FOTO: PRIVAT Ӗ Allan Wallenius i Chicago 1926. Den språkkunni­ga Wallenius arbetade i huvudsak på svenska och kan betecknas som svensksinn­ad. – Han hade en förkärlek för den svenska nationalit­eten, säger Matias Kaihovirta. Bilden ingår i boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland