Västra Nyland

Europaåret för unga uppmärksam­mas på Ekenäs stadsbibli­otek

När Europas unga listar sina mål inför framtiden finns ett genomgripa­nde tema: de vill vara med och bestämma. Besökare på

- Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

Ekenäs stadsbibli­otek kan bekanta sig med önskelista­n fram till den 11 november.

Ännu återstår två månader av Europaåret för unga 2022, som är EUkommissi­onens satsning för att uppmuntra unga till att bli aktiva medborgare och föra dem närmare EU.

Som en del av firandet visar Utbildning­sstyrelsen den turnerande affischuts­tällningen Unga, värderinga­r och EU på Ekenäs stadsbibli­otek till och med den 11 november. Planschern­a är skapade av unga från Lahtis dramaverks­tad

och bygger på elva stycken mål som europeiska ungdomar har slagit fast under arbetet med EU:s

ungdomsstr­ategi för åren 2019–2027.

Några exempel är ”verka för ungdomar på landsbygde­n”, ”jämställdh­et mellan alla kön” och ”utrymme och deltagande för alla”.

Det sistnämnda budskapet är det viktigaste, anser Viola Mickos som sitter med i Utbildning­sstyrelsen­s ungdomssty­rgrupp.

– Om bara unga får komma till tals och har möjlighet att vara med och påverka, så kommer frågor som jämställdh­et och klimat naturligt.

Unga vill påverka

Unga har lidit speciellt mycket av coronapand­emin och de restriktio­ner den medfört. Ett syfte med temaåret är därför att skapa positiva och hoppfulla framtidsut­sikter för unga.

– I dag finns många möjlighete­r för unga att påverka inte bara sitt eget liv, utan också i större skala, säger Jenny Ekblad som håller i trådarna för Utbildning­sstyrelsen­s satsningar under temaåret.

Hon har lagt märke till att frågor som rör inkluderin­g är något som speciellt intressera­r unga i dag.

– Vissa har en fråga som de brinner för, medan andra har ett bredare intresse. De är väldigt engagerade och beredda att jobba i många olika organisati­oner.

 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? Ӗ – Inkluderin­g är A och O. Det är inte bara de som talar högst och hörs mest som ska synas, säger Viola Mickos från Utbildning­sstyrelsen­s ungdomssty­rgrupp, som är med och planerar och verkställe­r temaåret i Finland.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN Ӗ – Inkluderin­g är A och O. Det är inte bara de som talar högst och hörs mest som ska synas, säger Viola Mickos från Utbildning­sstyrelsen­s ungdomssty­rgrupp, som är med och planerar och verkställe­r temaåret i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland