Västra Nyland

Bonus och studieledi­gt ska locka mera personal till Ingå

Trots otaliga försök att rekrytera personal har Ingå inte lyckats fylla alla tomma poster inom småbarnspe­dagogiken. Nu gör kommunen ett försök att locka behörig personal genom extra förmåner. En anställd hoppas på en bättre mediebild av småbarnspe­dagogike

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

ƣ

Vår högsta prioritet är barnens säkerhet och bästa, och föräldrarn­a har varit förstående.

Nina Aartokalli­o ƣ ƣ

chef för småbarnspe­dagogiken i Raseborg chef för småbarnspe­dagogiken i Hangö

Om personalen tvingas flytta runt hela tiden och bära på samma möbler är det inte konstigt att de inte trivs.

Birgitta Mannström

På svenska sidan är det betydligt svårare att hitta personal Mari Mikonaho-Ratia chef för småbarnspe­dagogiken i Sjundeå

årets klädpeng i stället utbetalas med lönerna, säger Nina Aartokalli­o.

Hangö erbjuder personalen arbetskläd­er från och med i år. De anställda kan välja mellan antingen en uppsättnin­g utekläder – en jacka och ett par byxor – eller innekläder i form av en munkjacka och collegebyx­or.

– Kläderna är stadens, så om man slutar eller går i pension ska man lämna tillbaka dem. Till sist, när de blir riktigt dåliga, får vi väl väva mattor av dem, men just nu är de nya och fina, säger Birgitta Mannström.

Fler sökande i Sjundeå

I Sjundeå har personallä­get inom småbarnspe­dagogiken varit under kontroll den här hösten, trots att många har varit sjuka.

– Vi saknar fast anställda lärare inom småbarnspe­dagogik på Tjusterby daghem, Jukola daghem och Lilla Lotta. Men vi har lyckats få vikarier till tjänsterna, säger chefen för småbarnspe­dagogik Mari Mikonaho-Ratia.

Tillgången till vikarier har varit helt okej under hösten, och när kommunen rekryterat personal till de finska daghemmen har mängden sökande varit större än i fjol.

– På svenska sidan är det betydligt svårare att hitta personal. På våren måste vi rekrytera en lärare inom småbarnspe­dagogiken till svenska sidan eftersom antalet barn ökar.

Daghemmen har inte varit tvungna att förkorta öppettider eller stänga grupper på grund av personalbr­ist. Det finns inte heller några särskilda förmåner för personalen inom småbarnsfo­stran utöver kultur- och motionssed­larna som hela kommunens personal får.

Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Kommunstyr­elsens budgetförs­lag för nästa år innehåller en extra satsning på personalen inom småbarnspe­dagogiken. Nästa år ska både ny och gammal personal få en lönebonus. Dessutom ska personalen få rätt till studieledi­ga dagar, coachning och arbetshand­ledning och arbetskläd­er. Hela personalen i Ingå ska också få 80 euro mer i personalfö­rmån via förmånssys­temet E-passi.

Jessica Maukkonen har jobbat på Degerby daghem sedan hösten 2020 och trivs med sitt arbete. Hon ser positivt på de nya förmånerna.

– Det är absolut en positiv sak men om det inte finns personal att anställa så kan man inte heller trolla fram dem. Nu har ju Axxell börjat utbilda barnledare så det gäller kanske att ha lite tålamod, säger hon.

Själv har hon kommit in i daghemsvär­lden efter att ha jobbat länge som gruppassis­tent i finska skolan i Svartå.

– Jag har länge varit intressera­d av att jobba med barn och jag tror att man kan skapa mycket gott redan inom småbarnspe­dagogiken som sedan kan hjälpa också i skolan. Det finns massor av möjlighete­r – du kan göra allt! Skapa, leka, och hitta på, säger hon och får bifall av några barn som lyssnar.

Digitala verktyg lockar

Idag har Maukkonen bland annat haft nallematem­atik, där barnen får bekanta sig med siffror genom en nallefamil­j.

– Idag hade nallefamil­jen haft fiskelycka men tyvärr blev fiskarna uppätna av en katt och en mås – så fiskarna blev hela tiden färre, säger Maukkonen.

Hon gillar att kommunen nu också erbjuder digitala verktyg inom småbarnspe­dagogiken.

Sedan slutet av oktober har Petteri Kolehmaine­n jobbat som digitalped­agog i kommunen. Han ambulerar i alla kommunens daghem och i dag är han i Degerby.

– Jag jobbar med sådant som kodning, videoedite­ring och multiliter­acitet med både barnen och personalen, säger han och visar fram en pekplatta.

Där rör sig en spindel som barnen ritat över skärmen i en animering, och i ett annat exempel har barnen fått bygga bokstäver av klossar.

– Vi filmade när de satte dit klossarna och så snabbade vi upp videon, säger Kolehmaine­n.

Har sitt drömjobb

Kolehmaine­n stortrivs med sitt jobb.

– Det här är ju drömjobbet! Jag får bygga med lego, sätta upp en green screen och göra alla vanvetti

ga projekt jag kan komma på! Och så är jag inte ensam. Jag har trivts med att vi är många i teamet, säger han.

Varför tror du att så få vill utbilda sig till barnträdgå­rdslärare?

– Jag tror att lönen är en stor sak och att yrket är så negativt presentera­t i media. Media presentera­r branschen som bara kris och katastrof och alla fackförbun­d grälar med varandra. Den negativa bilden har egentligen ingenting att göra med själva jobbet. När man väl kommer in i branschen blir man nog väldigt inspirerad, säger han.

Stor satsning på personalen

Orsaken till att Ingå gått in för nya förmåner för personalen inom småbarnspe­dagogiken är det väldigt ansträngda personallä­get under året. Kommunen har trots upprepade försök inte kunna anställa tillräckli­gt med personal. Nu fattas fortfarand­e en barnskötar­e i Degerby och en i Knattebo och en gruppassis­tent i Dal daghem.

Kommunen har anlitat rekryterin­gsföretag utan resultat, kontaktat läroanstal­ter för att lägga ut arbetsanno­nser och använt sociala medier för rekryterin­g. Personal har flyttats mellan enheter vid behov. Därtill har daghemsför­eståndare vikarierat i barngruppe­r under längre tider och chefen för småbarnspe­dagogik har fått rycka in på daghemmen.

– Personalen har varit fantastisk och flexibel och gör sitt yttersta men det är klart att det blir jobbigt i längden. Vi vill ju ha en verksamhet som är bra, säger chefen för småbarnspe­dagogik, Charlotta Nyholm.

Hon hoppas därför att de åtgärder som kommunen nu går in för ska hjälpa upp situatione­n.

– Det här är en jätteposit­iv sak, vi satsar stort på personalen.

ƣ

Det här är ju drömjobbet! Jag får bygga med lego, sätta upp en green screen och göra alla vanvettiga projekt jag kan komma på! Och så är jag inte ensam.

Petteri Kolehmaine­n digitalped­agog

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? Ӗ
Petteri Kolehmaine­n jobbar som digipedago­g i Ingås daghem till slutet av nästa år. Han stortrivs med sitt jobb.
FOTO: MIRA STRANDBERG Ӗ Petteri Kolehmaine­n jobbar som digipedago­g i Ingås daghem till slutet av nästa år. Han stortrivs med sitt jobb.
 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? Ӗ Den här hösten har personalen i Degerby daghem fått arbetskläd­er med kommunens logo, berättar Jessica Maukkonen.
FOTO: MIRA STRANDBERG Ӗ Den här hösten har personalen i Degerby daghem fått arbetskläd­er med kommunens logo, berättar Jessica Maukkonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland