Västra Nyland

Babyboom i Karis – nämnd vill hyra moduldaghe­m

- Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

Karisborna­s coronabebi­sar får inte plats i daghemmen. Bildningsn­ämnden har gett grönt ljus för anskaffand­et av ett nytt moduldaghe­m med tre avdelninga­r, som skulle placeras i Kila. Stadsstyre­lsen ska ännu säga sitt om saken.

– Det skulle behövas ett nytt daghem i Karis genast, säger ordförande­n för bildningsn­ämnden i Raseborg, Maj-Britt Malmén (SFP).

Nämnden sade i tisdags ja till att hyra ett moduldaghe­m med tre avdelninga­r, av vilka två skulle öppna redan nästa år. Förslaget är att det skulle placeras mitt emot tvåspråkig­a Kila daghem i Karis, det vill säga i det ena hörnet av högstadiet Karjaan Yhteiskoul­us och gymnasiet Karjaan lukios skolgård. Nu går frågan vidare till stadsstyre­lsen.

Bildningsn­ämnden föreslog också att staden reserverar ett anslag på nästan en kvarts miljon i budgeten för nästa år med anledning av de två nya avdelninga­rna. Summan på 234 000 euro skulle öronmärkas för dels externa utgifter som personalko­stnader samt möbelanska­ffningar, dels för interna kostnader som städning, kosthåll och it. Om allt går vägen skulle moduldaghe­mmet slå upp dörrarna nästa år.

– Det vi främst behöver är fler avdelninga­r för små barn. För tillfället har vi ett tryck på dagvårdspl­atser i hela Raseborg. För några år sedan skulle vi stänga Björkebo daghem i Ekenäs, och det fanns lediga platser i Karis. Efter coronan har det svängt – speciellt i Karis. Att steinerdag­hemmet där avslutade sin verksamhet påverkar också, säger Maj-Britt Malmén.

Det finns planer på att orten ska få ett nytt daghem med nio avdelninga­r och plats för 171 barn. Byggstarte­n är planerad till 2023-2024, men investerin­gssumman är ännu inte reserverad. Enligt Malmén skulle moduldaghe­mmet möta det skriande behovet av dagvårdspl­atser i väntan på att nybygget blir verklighet.

Det senaste förslaget är att nybygget skulle placeras på platsen där Kila daghem ligger.

– Tanken är att bygga till, men vi ska granska konditione­n på de byggnader som redan finns där. Där fanns ju vissa problem med inomhusluf­ten för en tid sedan, men nu är det relativt bra, säger Maj-Britt Malmén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland