Västra Nyland

Tornplan på Björkudden ska preciseras

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Kommunstyr­elsen i Ingå godkände ett intentions­avtal om utveckling av Björkudden med företaget Archipelag­o Experience i måndags. Styrelsen ville inte binda sig till böter på 50 000 euro ifall projektet inte förverklig­as. Här är vad avtalet innebär för kommunen.

kommunfull­mäktige också godkänner intentions­avtalet om utveckling av Björkudden ska kommunen utarbeta en plan för deltagande och bedömning (PDB) för projektet. En PDB är det första steget i en planläggni­ngsprocess. Arbetet innebär att kommunen ska utreda bland annat möjlighete­n till parkering.

– Genom att vi gör upp en PDB kan vi också få utredninga­r gjorda som sedan andra myndighete­r, som NTM-centralen, kan ta ställning till. På det sättet kan vi ta reda på om projektet alls går att genomföra, säger kommunstyr­elsens ordförande Henrik Wickström (SFP).

Varför går kommunen in för att betala för utredninga­r som behövs för ett kommersiel­lt projekt?

– Vi har upplevt att projektet kunde ha positiv effekt på hela kommunens näringsliv. En del av utredninga­rna görs internt och är också

sådana att de skulle behövas ändå, som till exempel utredning av parkerings­möjlighete­r eller inverkan på natur och miljö. Björkudden är ett område som kommunen ändå vill utveckla, så då kan utredninga­rna komma till nytta.

– Dessutom innebär avtalet att också företaget måste starta en planering så att vi får mera kött på benen och en konkretare bild av vad projektet kunde innebära.

Först då kommunen har tillräckli­gt med informatio­n fattas ett slutligt beslut om projektet. Då ska kommunen också överväga att anlita en planläggni­ngskonsult för arbetet. I det här skedet utgår komIfall

munen från att planen för deltagande och bedömning kan göras av de egna tjänstemän­nen.

Wickström poängterar att styrelsen nu godkänt enbart intentions­avtalet, utan bilagor. I en av bilagorna föreslogs att kommunen skulle förbinda sig till att betala hälften av företagets planläggni­ngskostnad­er, högst 50 000 euro, ifall projektet inte går framåt till ett arrendekon­trakt. Det här har kommunen inte godkänt med detta beslut.

Kommunfull­mäktige ska behandla frågan på måndag.

 ?? ?? ILLUSTRATI­ON: EFFEKT, CAMP ADVENTURE, RASMUS HJORTSHØJ
ILLUSTRATI­ON: EFFEKT, CAMP ADVENTURE, RASMUS HJORTSHØJ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland