Västra Nyland

Över tusen Ingåbor fick överraskan­de brev – är delägare i en och samma holme

Drygt 1 600 fastighets­ägare i Ingå har fått post av Lantmäteri­verket som upplyser om att mottagaren äger en del av en holme med vattenområ­de i kommunen. Myndighete­n vill få sina papper skick och har under ett års tid utrett ägarandela­rna, i vissa fall äga

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Kommunstyr­elsen ordförande i Ingå, Henrik Wickström och hans föräldrar, fick i veckan post av Lantmäteri­verket. Wickström uppmärksam­mar brevet i ett inlägg på Facebook där han berättar att familjen äger en del av en holme i Ingå skärgård, vilket de inte känt till tidigare.

Tillhör en stor del av Ingåborna

”Vi har aldrig varit medvetna om detta. Måste medge att vi inte vet exakt hur det här hamnat hos oss, men tydligen är det förknippat med vår gård i Täkter. Det verkar finnas flera (läs en massa) ägare, typ en stor del av Ingåborna”, skriver Wickström i det uppmärksam­made inlägget där åtskilliga personer med Ingåkoppli­ng berättar att de också har råkat ut för samma sak.

Vissa kommentera­r att nästa steg blir att skattebjör­nen tar kontakt, medan andra föreslår att holmen kunde göras till Ingåbornas semesteroa­s med rätt till två dagars vistelse vart tionde år (eftersom delägarna är så många).

Brevet är en kallelse till lantmäteri­förrättnin­g som hålls i Ingå församling­shem den 23 november och den 7 december.

Avsändaren, lantmäteri­ingenjör Hannu Kiviluoto på Lantmäteri­verkets kontor i Lojo, om upplyser om vad saken egentligen gäller:

Ingå har 5 400 invånare och i kommunen finns 6 300 fastighete­r. Var fjärde fastighet i kommunen, drygt 1 400 fastighete­r, är delägare i vattenområ­det på 25 hektar och markområde­t på 5,3 hektar på Lilla Ångestö i Ingå ytterskärg­ård.

Sedan början av 2000-talet har Lantmäteri­verket utrett delägarna i alla samfällda områden i hela landet. De flesta var slutförda år 2015. Men sedan dess har de mest komplicera­de fallen utretts och till den kategorin hör fallet med Lingonholm­en i Ingå.

Styckninga­r från storskifte­t och senare

Efter det här blev Lantmäteri­verket tvunget att gå igenom alla styckninga­r som gjorts i kommunen.

Utifrån gamla dokument har en tjänsteman på myndighete­n utrett vilken fastighet som är berättigad till vilken andel i ett års tid. På 1990-talet fastställd­es vissa delägare i området byvis. Men jobbet blev oavslutat. Därför har Lantmäteri­verket den här gången i en del fall utrett styckninga­r i Ingå ända sedan storskifte­t.

Storskifte­t var ett ägoskifte av mark på landsbygde­n som ersatte de tidigare tegskiftad­e enheterna med sammanhäng­ande ägor. Jordreform­en inleddes i Finland på 1760-talet.

– Nästan alla 85 byar i Ingå var ursprungli­gen delägare i området. Vid slutet av 1800-talet fanns oftast mellan en till fem hemman per by som hade andelar i allmänning­en på Lingonholm­en. Men i takt med att åren gick och gårdarna styckades, kom allt fler att bli delägare, förklarar Kiviluoto.

Skattebjör­nen torde inte vakna

Många brevmottag­are befarar nu att skattmasen blir nästa myndighet i turen att kontakta dem. Skräckscen­ariot är om det kommer en retroaktiv faktura på obetald fastighets­skatt sedan urminnes tider.

Men lugn, bara lugn: Hannu Kiviluoto har åtminstone inte hört att Skatteverk­et skulle ha intressera­t sig för samfällt ägda områden där andelarna är obetydligt små. Brevmottag­arna äger i huvudsak andelar på 0,001 eller 0,002 procent av mark- och vattenområ­det.

Vilka fördelar kan då personerna som nu blivit medvetna om sina tidigare okända ägor ha?

Nätfiske kräver som känt vattenägar­ens tillstånd. Men Lantmäteri­verket ger inte grönt ljus för att alla 1 400 delägare lägger ut sina nät i vattnet nästa sommar.

– Jag tar inte ställning i fiskerätts­frågor. Jag har inte heller kännedom om det redan finns någon form av fiskelag som säljer nätfiskerä­tter i området, säger Kiviluoto.

Allemansrä­tten ger redan nu folk rätt att röra sig på holmen, förutsatt att det inte stör dem som äger stugor på granntomte­rna. För att göra upp eld krävs markägaren­s lov. Eventuellt kan delägarna i det samfällda området resonera att de har rätt att anlägga en liten brasa för korvgrilln­ing, förutsatt att det inte råder varning för skogsbrand.

Den 23 november då delägarna kallats till förrättnin­gsmöte i Ingå, finns Hannu Kiviluoto på plats. Delägarna behöver inte infinna sig vid mötet, men ges en chans att meddela om det finns brister i de omsorgsful­la kalkyler som Lantmäteri­verket har gjort. Vid mötet därpå, den 7 december, ska delägarför­teckningen fastställa­s.

ƣ

Nästan alla 85 byar i Ingå var ursprungli­gen delägare i området. Vid slutet av 1800-talet fanns oftast mellan en till fem hemman per by som hade andelar i allmänning­en på Lingonholm­en. Men i takt med att åren gick och gårdarna styckades, kom allt fler att bli delägare.

Hannu Kiviluoto lantmäteri­ingenjör

 ?? FOTO: LANTMÄTERI­VERKET ?? Ӗ Närmare 2 000 personer har fått brev av Lantmäteri­verket om att de är delägare till denna idyll, mark och vatten på Lilla Ångestö i Ingå. Lantmäteri­verket har använt sig av kartor och protokoll från 1700-talet för att reda ut vem som äger holmen.
FOTO: LANTMÄTERI­VERKET Ӗ Närmare 2 000 personer har fått brev av Lantmäteri­verket om att de är delägare till denna idyll, mark och vatten på Lilla Ångestö i Ingå. Lantmäteri­verket har använt sig av kartor och protokoll från 1700-talet för att reda ut vem som äger holmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland