Västra Nyland

Berndt-Johan Lundström stiger åt sidan

I går kväll firade Ekenäs Sparbank sina drygt 160 år. Samtidigt stiger nu vd BerndtJoha­n Lundström åt sidan efter 41 år på banken. ”Det har varit fina och händelseri­ka år”, säger han.

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Det var hösten 1981 som BerndtJoha­n Lundström började arbeta som banktjänst­eman vid Ekenäs Sparbank. Han var då 21 år gammal och hade just klarat av armén.

– Inte hade jag så stora tankar om framtiden, men jag behövde ett jobb. Det som jag förmodlige­n tänkte mest på då var fotbollen i EIF, säger Lundström som under många år hade en stor roll i EIF:s dåvarande division 2-lag.

– Och det spelade kanske också litet in när jag fick jobbet, åtminstone var det inte ett minus, säger Lundström med tanke på att banken då leddes av en verklig EIF-ikon, Bengt Wikberg som under många år var centralsty­relsens ordförande och senare också hedersmedl­em.

Då hade Ekenäs Sparbank sammanlagt ett 30-tal anställda, varav en överväldig­ande majoritet var kvinnor.

– Vi var väl fyra män, förutom Bengt och jag fanns även Kurre Österberg som var informatio­nschef och Kaj Rehnberg som jobbade i Box.

Lundström började nu med att sitta i kassan, men blev ganska snabbt ADB-ansvarig på banken.

– Det var föregångar­en till dagens IT-bransch och det var ju nog en helt ny värld för många, inklusive mig. Men det var intressant. En annan sak som gav överraskan­de mycket jobb var försäljnin­gen av kondoleans­adresser. Vi skötte dem då och det var förstås mycket viktigt för många. Vi hade många olika modeller så det fanns att välja mellan.

Förmansrol­l

Förmansrol­len blev också allt större. Efter att ha varit ADB-chef blev Lundström utveckling­schef och sedan 2002 kreditchef. I april 2010 utsågs sedan Berndt-Johan Lundström till ny vd för Ekenäs Sparbank då Agneta Rehnberg gick i pension.

– Fram tills dess hade jag i ärligheten­s namn inte haft en tanke på att bli vd och tackade också nej första gången jag fick frågan. Men man återkom och jag började tänka mera på saken och det började kännas allt mera rätt.

Nu blev det alltså tolv år som vd. Efterträda­ren Fredrik Westerholm är redan på plats och själv är Lundström på väg ut.

– Formellt slutar jag i januari 2023, men före det kommer jag att ha semester och dylikt så i praktiken slutar jag nu. Jag har varit i 41 år i huset och det är bra att det kommer in nya krafter utifrån. Jag är också glad att jag kan stiga åt sidan nu redan, egentligen borde jag väl

jobba något år till, säger Lundström.

Stora förändring­ar

Berndt-Johan Lundström har förstås hunnit vara med om en rad förändring­ar och beslut inom bankbransc­hen. Ett av de största beslu

ten sågs redan i början av 1990talet då banken med Bengt Wikberg i spetsen valde att inte gå med i Aktia, utan fortsätta som en självständ­ig sparbank.

– Jag var inte själv speciellt mycket inblandad i den processen, men det var ju ett stort beslut – speciellt som alla nästan andra västnyländ­ska sparbanker då gick med i Aktia. Men Wikberg stod på sig och vi fortsatte som en självständ­ig bank.

Några år senare kom sedan den stora depression­en som också påverkade bankväsend­et stort. Men Ekenäs Sparbank överlevde den krisen utan att blöda allt för mycket.

– Vi har ju av hävd varit ganska försiktiga och inte tagit några risker. Det är knappast en slump att vi kunnat gå genom alla år utan några större kreditförl­uster.

Stabil grund

I dag är man en del av Sparbanksg­ruppen som består av självständ­iga sparbanker. Grunden är stabil och i dag har man förutom kontoret i Ekenäs dessutom tre kontor till på verksamhet­sområdet – i Hangö, Karis och Ingå.

– Det här har tagits väl emot och har gett oss nya kunder. Även om vi heter Ekenäs Sparbank är vi nog här för alla. Faktum är också att det

här lokalkonto­r inte är något nytt. Också när jag började hade vi tre sådana, men då då var de i Österby, Snappertun­a och Box, säger Lundström

Totalt finns det i dag ett 20-tal anställda.

– Och jag vill verkligen lyfta fram personalen och deras insats som är helt avgörande. Det här är absolut ingen enmansteat­er, utan det handlar om ett lagarbete.

Viktig lokalnärva­ro

Samtidigt talar vi om en verklig institutio­n här. Ekenäs Sparbank grundades 1859 och är landets äldsta i sitt slag. I Ekenäs har banken spelat en stor roll för generation­er av invånare.

– Så är det säkert, men samtidigt har samhället ändrat. Tiden då man kom hit med mössan i hand och ödmjukt bad om ett lån är nog förbi sedan länge. I dag finns det så många alternativ och man har också en annan medvetenhe­t. Med det sagt är jag bekymrad över alla de enkla snabblån som nu finns, de kan skapa väldigt stora problem för låntagaren, säger Lundström.

I dag har man cirka 8 600 kunder,främstpriv­atpersoner­ochsmåföre­tagare. En majoritet av kunderna är svensksprå­kiga.

– Det är ju ganska naturligt med tanke på vårt läge, men inte har vi någon speciell svensk profil. Vi är helt en tvåspråkig bank och är till för alla. Självständ­igheten är något som vi värnar om.

Pensionär med ny hobby

Nu stiger dock Berndt-Johan Lundström åt sidan. Några större pensionärs­planer har han inte.

– Förstås får man fråga om det är något, men annars lämnar jag nog banken helt. Och det som är roligt är att jag får mera tid för barnbarnen och kanske också för matlagning. Det är ett stort intresse för mig.

Och förstås finns fotbollen alltid med på ett hörn. EIF ligger nära hjärtat fortsättni­ngsvis och visst är det också viktigt hur Manchester United klarar sig.

– Dessutom har jag fått en helt ny hobby i padel. Jag har fallit helt för det, säger Berndt-Johan Lundström.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Berndt-Johan Lundström har under 41 år sett en stor utveckling inom Ekenäs Sparbank. Nu går han ut i pensionärs­livet.
FOTO: LINA ENLUND Berndt-Johan Lundström har under 41 år sett en stor utveckling inom Ekenäs Sparbank. Nu går han ut i pensionärs­livet.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Berndt-Johan Lundström konstatera­r att man av hävd varit ganska försiktiga och inte tagit några risker.
FOTO: LINA ENLUND Berndt-Johan Lundström konstatera­r att man av hävd varit ganska försiktiga och inte tagit några risker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland