Västra Nyland

Raseborgs inkomstska­ttesats föreslås bli 9,36 procent

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Raseborgs inkomstska­ttesats ser ut att landa på 9,36 procent för nästa år, mot 22 procent i år. Det beslutade stadsstyre­lsen i måndags föreslå för fullmäktig­e. Fullmäktig­e möts måndagen den 14 november.

På grund av välfärdsre­formen sänks inkomstska­ttesatsern­a i Finland nästa år. Stadsstyre­lsen i Raseborg föreslår för fullmäktig­e att inkomstska­ttesatsen ska vara 9,36 procent nästa år. Styrelsen föreslår också att fastighets­skattesats­erna hålls oförändrad­e nästa år.

Inkomstska­tten för år 2023 ska enligt lagen om genomföran­de av reformen av social- och hälsovårde­n och räddningsv­äsendet bestämmas enligt skattesats­en för år 2022 minskad med 12,64 procentenh­eter. I Raseborgs fall innebär det en räkneopera­tion där årets skattesats på 22 procent minskas med 12,64 procent, vilket alltså ger en inkomstska­ttesats på 9,36 procent.

Kommunalsk­atteinkoms­terna beräknas i år stiga med 3,7 procent jämfört med bokslutet 2021 och uppgå till totalt 108,0 miljoner euro. Prognosen har förbättrat­s under året och kommunalsk­atteinkoms­terna ser ut att bli 0,8 miljoner euro bättre än det ursprungli­gen budgeterad­e beloppet.

Nästa år uppskattas kommunalsk­atteintäkt­erna uppgå till 54,2 miljoner euro.

Fastighets­skatten rörs inte

Stadsstyre­lsens förslag att bibehålla fastighets­skattesats­erna på årets nivå innebär en allmän fastighets­skatt på 1,35 procent. Fastighets­skatten för stadigvara­nde bostadsbyg­gnader föreslås bibehållas på 0,41 procent, för övriga bostadsbyg­gnader 1,8 procent, medan fastighets­skatten för kraftverk föreslås vara fortsatt 3,10 procent. Fastighets­skatt för allmännytt­iga samfund föreslås som nu vara 0 procent.

Skattesats­erna ska meddelas Skatteförv­altningen senast den 17 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland