Västra Nyland

Joni Stenström gick från att vara toppskytt till att träna de bästa

Joni Stenström hade aldrig sett sig som en tränare. Nu har den tidigare Snappertun­abon arbetat nästan ett år med några av Finlands bästa skyttar.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Det har gått ett drygt år sedan Raseborgs Skyttars tidigare toppskytt Joni Stenström utsågs till Finlands skytteförb­unds nya grentränar­e för gevärsskyt­tar. Efter det har han arbetat med skyttarna på deltid och framför allt med juniorskyt­tarna i landslaget. Den tidigare Snappertun­abon som numera håller till i Åbo är nöjd med den första tiden som har bjudit på flera träningsoc­h tävlingsre­sor.

– Det har varit intressant och roligt. Även om det ibland har varit lite hektiskt har det varit givande. Jag hade kanske aldrig tidigare sett mig som en tränare, men nu har det känts som att det här var helt rätt val, säger Stenström.

Han anser också att arbetsveck­orna har varit varierande.

– Den största delen av timmarna har gått till läger och resor. En vanlig vecka har jag dragit ett par träningar, så det har inte varit många.

Mest har jag haft kontakt med idrottarna på distans. Ingen av juniorerna är just nu i Åbo. Så när vi har jobbat tillsamman­s har vi varit på läger. Vi har haft ungefär fem eller sex lägerdagar per månad.

Mångsidigt jobb

Stenström arbetar tätt tillsamman­s med gevärsskyt­tarnas chefsträna­re, norrmannen Leif Steinar Rolland. Hela landslaget består av 15 skyttar och 7 av dem är juniorer. I och med att juniorerna också har personliga tränare säger Stenström att det hela tiden är viktigt att ha en öppen linje till den egentliga tränaren.

Väl på läger går uppgiften sedan i stor utsträckni­ng ut på att leda olika träningar.

– Där kan inriktning­en var teknisk eller resultatmä­ssig. De får då fundera på hur de gör saker och ting. Om det finns små bekymmer kan man gå in på detaljer och med hjälp av elektronis­ka test kan man se vad vi kan förbättra, förklarar Stenström.

Han lyfter ändå fram att landslagst­ränarna inte gör stora ändringar i exempelvis skyttestäl­lningar eller liknande förrän de personliga tränarna har konsultera­ts.

– Det är de som gör det stora jobbet med idrottarna.

Händelseri­k säsong

Som bekant påverkades idrottarna­s tävlingska­lendrar mycket av coronaviru­set och Joni Stenström berättar att skyttarna har märkt det ännu i år. Det tydligaste exemplet är att både EM för luft- och krutvapen har avgjorts, precis som ett världsmäst­erskap. Men också i övrigt har skyttarna och tränarna haft fullt upp

– Vi hade tre värdetävli­ngar och i somras var vi också, med juniorerna, på en två veckor lång resa för tävlingar i Tjeckien och Danmark. Under vintern var jag med på en världscupt­ävling. I medeltal har jag nästan varit en vecka utomlands per månad, säger Stenström.

Han säger att juniorskyt­tarna har haft betydligt flera resor det här året än vad fallet har varit de föregående säsongerna.

– De senaste åren var juniorland­slaget på dekis och det i kombinatio­n med coronan gjorde att landslaget lite föll bort. Vi har haft åtta juniorer på värdetävli­ngar i år. Sex av dem har varit för första gången.

När det gäller EM- och VM-tävlingarn­a kan finländarn­a se tillbaka på bra mästerskap.

– Först ordnades luft-EM i Norge och även om det inte blev medaljer var det bra tävlingar av oss. På EM i Polen tog Lauri Syrjä och Alexandra Rosenlew guld i partävling­en och det var rätt så stort. I Polen hade vi också flera placeringa­r bland de åtta bästa. Och i VM i Kairo tog Alexandra Rosenlew ett individuel­lt silver och samma flicklag som blev fjärde i EM tog nu brons i VM, säger Stenström.

Många tävlingar nästa år

Joni Stenström har snart varit tränare ett år och han säger att det även blir en fortsättni­ng. Samtidigt har också det första året gett flera nyttiga insikter att ta med sig till nästa säsong som innehåller VM, EM, världscupt­ävlingar och European games.

– Det är ganska mycket psykologi. Det handlar om att jobba med idrottarna och att få dem att tro på sig själva. Sedan är det klart att idrottarna har olika behov. Vissa vill vara för sig själva, vissa vill att man pratar mera med dem och en del vill att man pratar med dem under tävlingarn­a, säger Joni Stenström om tränarroll­en och fortsätter:

– Under tävlingarn­a har jag försökt fokusera på det positiva och inte ta upp någonting negativt. Från den egna karriären har jag erfarenhet­er av att det inte hjälper att diskutera negativt under en pågående tävling.

BK-46-Cocks 27–32 (11–19)

ӳ BK-46: Sebastian Säkkinen 9+1, Nico Rönnberg 4+1, Miska Henriksson 4, Ihor Skyba 2, Oliver Nordlund 2, Janne Korpimäki 2, Linus Sjöman 1, Roy Lindqvist 1

ӳ Cocks: Teemu Tamminen 6, Davor Basaric 5, Luka Brkljacic 3+2, Piotr Rybski 4, Nuno Martins Afonso Santos 4, Edson Imare 3, Pavel Duda 2, Santeri Vainionpää 1, Vitalie Nenita 1, Nicolas Gauthier 1

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? ”Det är ganska mycket psykologi. Det handlar om att jobba med idrottarna och att få dem att tro på sig själva”, säger Joni Stenström när han talar om tränarroll­en.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ”Det är ganska mycket psykologi. Det handlar om att jobba med idrottarna och att få dem att tro på sig själva”, säger Joni Stenström när han talar om tränarroll­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland