Västra Nyland

Daghemmen är nästa krishärd

Sjukskötar­e, närvårdare, lärare, daghemsper­sonal – listan blir allt längre på på yrkesgrupp­er det råder brist på. För att föräldrarn­a ska kunna jobba måste de kunna lita på att daghemmen är öppna.

-

Redan vid dagisstart­en i höstas kom det larmrappor­ter från huvudstadr­egionen. Daghem tvingades stänga tillfällig­t eller förkorta sina öppettider på grund av katastrofa­l brist på personal inom småbarnspe­dagogiken. Helsingfor­s har uppmanat föräldrar, som är hemma med yngre barn, att också hålla dagisbarne­n hemma.

Så här har det pågått hela hösten, personalen tryter och vikarierna räcker inte till.

För föräldrarn­a och barnen betyder det här en otrygg tillvaro. Är dagiset öppet, finns där personal, kan föräldrarn­a jobba hela dagen eller måste de rycka ut tidigare och hämta barnen? För barnen är det otryggt då personalen byts ofta och de har även varit tvungna att byta daghem om det egna daghemmet varit stängt.

Det är en ohållbar situation som uppstått. I början av veckan kallade Helsingfor­s, Esbo och Vanda till pressträff om personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken. Man förutspår att situatione­n kommer att bli ännu svårare. Man vädjar till staten om att det behövs fler studieplat­ser för att utbilda personal inom småbarnspe­dagogiken.

Personalbr­ist inom olika yrkeskårer brukar komma med fördröjnin­g till regionerna. Men faktum är att bristen på personal inom småbarnspe­dagogiken redan nått Västnyland. Ingå är den kommun som är hårdast drabbad medan Hangö och Sjundeå har det bäst förspänt. I Ingå och Raseborg har man varit tvungen att förkorta öppettider på daghemsavd­elningar. I konsekvens­en namn borde då föräldrarn­a få en lägre daghemsavg­ift vilket man funderar på i Raseborg. I Hangö är det kutym.

Precis som kommunerna i huvudstadr­egionen har de västnyländ­ska kommunerna infört åtgärder för att få personal på jobb. Man satsar eller har satsat på arbetskläk­a der till personalen, studieledi­ghet, arbetshand­ledning och bonus.

Konkreta satsningar som arbetskläd­er, studieledi­ghet och arbetshand­ledning är naturliga saker som borde finnas även då det inte krisar till sig. Däremot ska en bonus på lönen ses som en tillfällig åtgärd. Då det gäller lönen för personal inom småbarnspe­dagogiken behöver den göras konkurrens­kraftig. Precis som då det gäller vårdperson­al är det här ett kvinnodomi­nerat yrke.

Den senaste yrkesbarom­etern som publicerad­es i höstas visar att det råder störst personalbr­ist inom bland annat inom vårdyrken, småbarnspe­dagogik och speciallär­are.

Då personalbr­isten är ett faktum tar det tid att lösa den. Nya utbildning­ar är på gång. Axxell har sedan tidigare barnledaru­tbilning för vuxna och i vår kan unga som vill bli barnledare söka till en ny utbildning. Axxell säger att utbildning­en är ett försök för att bidra till att avhjälpa bristen på personal. Även på högskoleni­vå satsar man på oliutbildn­ingar för att få behörig personal inom småbarnspe­dagogiken.

I bakgrunden finns också en lagförändr­ing som förutsätte­r att år 2030 är merparten av den personal som jobbar på daghem högskoleut­bildad.

All satsning på olika utbildning­ar och inom olika delar av landet är bra. Men problemet är bara att utbildning­splatserna inte fylls. Det här trots att en examen ger ett säkert jobb.

Då ligger problemet någon annanstans. Vad är det som gör att jobbet inte lockar? Är det vardagen med stora barngruppe­r, är det lönen, är det personaldi­mensioneri­ngen? Det här måste utredas på nationell nivå.

Så som läget är nu är det uppenbart att personalen är på väg mot samma öde som vårdarna. På grund av personalbr­ist så kan man inte gör sitt jobb så bra som möjligt.

Det här blir ett samhällspr­oblem om föräldrarn­a abrupt meddelar sin arbetsgiva­re att de måste hämta barnen från dagis tidigare. Det blir en ond spiral då föräldrarn­a inte kan koncentrer­a sig till fullo på sina jobb. Barnen går förstås alltid först men vi måste kunna lita på att kommunala grundlägga­nde tjänster som daghem fungerar. Det är grunden för att föräldrarn­a ska kunna jobba.

Att jobba på daghem är ett pedagogisk­t och kreativt yrke. Det handlar om att lära små barn, som är mottagliga för nya färdighete­r. Personalen ska förstås följa läroplanen men där finns rum för kreativite­t med personlig touch.

Då vården vid årsskiftet flyttar över till välfärdsom­rådet blir bildningen, dit småbarnspe­dagogiken hör, den största kommunala sektorn. Kan kommunerna då tänka sig att satsa mer på den? Bra skolor och daghem är trumfkort då det gäller inflyttnin­g.

 ?? ?? Marina Holmberg marina.holmberg@vastranyla­nd.fi
Marina Holmberg marina.holmberg@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland