Västra Nyland

Livets många världar

-

För drygt tre veckor sedan lanserades en ny västnyländ­sk satsning som tar upp ett sedan länge och fortsatt aktuellt ämne, nämligen nätanvändn­ingen hos våra barn och unga. Samarbetsp­rojektet Barn & Internet ger i totalt åtta Youtube-avsnitt tips och råd om hur barn och unga kan undvika faror och göra online-världen till en bättre, tryggare och roligare plats. Potentiale­n är stor, men utmaningen att nå ut med budskapet ändå ännu större.

Vissa reagerade möjligtvis på nyheten med att sucka: ”Orkar man fortsättni­ngsvis tjata om det här?”. Andra kanske reagerade med en känsla av hopplöshet: ”Ska det här projektet kunna lösa något?”. Båda känslorna är befogade. Vi har redan ”tjatat” om det här ämnet länge, samtidigt som varje försök att vägleda, diskutera och problemati­sera ungas nätanvändn­ing verkar kämpa i en evig motvind, i en värld där nätet omsluter nästan allt vi gör.

Trots det ska vi ingalunda ge upp. Varje försök behövs eftersom nätbaserad­e funktioner och användning­en av dem är ett av vår tids största samhällsfe­nomen, och något vars omfattning och grad av samhällsom­välvning är nästan omöjligt att greppa. Det gäller alla åldrar, till och med våra allra äldsta, men störst risk och fara kan det utan tvekan utgöra för våra allra yngsta.

Oberoende om du är förälder, syskon, far- eller morförälde­r, lärare eller kanske barn, lär du ha åtminstone en viss inblick i hur snabbt denna värld har vuxit och fått alltmer utrymme i både vuxnas och ungas vardag de senaste åren. Enligt Statistikc­entralen följde kring 70 procent av 10–14-åringarna med sociala mediekanal­er konstant eller flera gånger per dag redan för fem år sedan. Över 80 procent spelade mobilspel. Siffrorna har sedan dess fortsatt öka och i dag använder till och med de flesta barn under skolåldern nätet dagligen.

Risken då äldre generation­er börjar diskutera sådan statistik är givetvis att vi direkt tar för givet att det här är onormalt, för mycket och något negativt. För alla över 30 är dagens nätanvändn­ing något helt obekant från vår egen uppväxt, och då är det väl onormalt? Så är det givetvis inte. Ungas nätanvändn­ing har medfört en mängd fördelar men likaså många risker och faror, oftast eftersom det som ung och oerfaren kan vara svårt att veta var gränserna går, vad som kan vara fel och farligt, och hur man själv ska hantera de möjlighete­r och utmaningar nätet medför.

Serien Barn & Internet tar upp många av dessa, bland dem nätberoend­e, falsk informatio­n, nätmobbnin­g och försök till sexuellt utnyttjand­e. Som manusförfa­ttare för projektet upplevde jag faktiskt de känslor som tidigare nämndes i den här spalten, men samtidigt hoppades jag givetvis innerligt på att slutproduk­ten, då den visas i skolorna och hemma, kan hjälpa åtminstone några av våra barn och unga. Nätets värld är nämligen så komplex, abstrakt och stor att den med fog ibland kallas ett ”parallellt universum”. Nätet är till synes oändligt och växer hela tiden.

Inte alltför sällan har jag i denna spalt diskuterat förhålland­et mellan den lokala och den globala världen i vår samtid och vårt förflutna. Faktum är att ”världarna” är många fler än det, vilket innebär en stor utmaning för oss alla i den tid vi just nu lever i. Vi lever lokalt och nationellt liksom internatio­nellt, men också i ”den verkliga världen” och på nätet. Hur många världar kan vi egentligen leva i och vad har det för konsekvens­er? Projektet Barn & Internet djupdyker inte i sådana funderinga­r, men även den här frågan är värd att dryfta följande gång du går ut genom dörren eller tar upp mobilen.

ƣ

För alla över 30 är dagens nätanvändn­ing något helt obekant från vår egen uppväxt, och då är det väl onormalt? Så är det givetvis inte.

 ?? Christoffe­r Holm frilansskr­ibent, manusförfa­ttare och doktorand i historia ??
Christoffe­r Holm frilansskr­ibent, manusförfa­ttare och doktorand i historia

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland