Västra Nyland

I bastun i Pojo skapar Daniel andlig rock på finlandssv­enska

- Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

Efter bara en knapp månad som Pojobo känner sig tusenkonst­nären Daniel Österlund redan som hemma. I en gammal bastu spelar han in andlig rock på finlandssv­enska med en bild på Cornelis Vreeswijk som altartavla. I kväll uppträder han som trubadur på Köttkontro­llen i Karis.

Daniel Österlund sitter i skräddarst­ällning på golvet intill sin vita elgitarr. I kaminen sprakar en brasa och ur högtalarna strömmar Jan Johanssons vemodiga piano från skivan Jazz på svenska. Jag nämner att jag älskar Visa från Utanmyra och Österlund skiner upp.

– Åh, vad jag är glad att du kände igen den! Jag drömmer om att skapa en skiva som den här – den funkar alltid, vare sig du är glad eller ledsen.

Just nu är Daniel Österlund faktiskt lite ledsen. Han har grälat med sin sambo.

Vad bråkade ni om?

– Tillvaron i allmänhet, suckar han.

– Vi lämnade vår hyreslägen­het i Borgå i augusti och hade tänkt bo ett år i Spanien. Vi har tre barn, så det blev en på många sätt tung resa. Efter sju veckor insåg vi att vi inte vill vara där över vintern. Tänk om det kommer en sandstorm? Det kom ju sand ända från Sahara till Finland för något år sedan – hur måste det inte vara där nere?

De hyrde ett hus med stor gård i Pojo utan att ens ha sett det i verklighet­en, men ”vi hade en kompis som kom hit och luktade om här fanns mögel”.

Mottagen med öppna armar

Trots morgonens gräl har de inte ångrat beslutet. Daniel Österlund har redan hittat vänner bland konstnärss­jälarna i Fiskars. Grannen Margot är trevlig. På tomten intill finns bottnen av en gammal båtfabrik (där Margot jobbade) och här säger Österlund, halvt på skämt, att han skulle vilja ordna ”en festival i Woodstocks­til”.

Dessutom har han fått bra kontakt med Thatcher Mines som driver baren Pesula i Fiskars, där

Österlund ska leda akustiska open mic-sessioner och vara dj på barndiskon.

Trots att Österlund är uppvuxen i Borgå var han en flitig Facesbesök­are i sin ungdom. Därför är han glad att festivalen lever vidare med Faces in the Night på Köttkontro­llen i Karis. Där ska han uppträda som trubadur i dag, fredag, med start klockan 20.

– Det blir mycket Cornelis Vreeswijk, utlovar han.

Österlund älskar viskonsten. På väggen i studion hänger ett porträtt av husguden Vreeswijk, och Österlund blev alldeles starstruck när han insåg att Karisprofi­len Teddy Granroth är son till Pumpvikins Putte.

– Jag bara måste få träffa honom!

Slutat strida mot demoner

Att flytta till Västnyland känns som att komma hem, konstatera­r Österlund och matar kaminen med två klabbar.

– Jag är född i Ekenäs och min farfar var präst i Karis, Bertel Österlund hette han.

Han har valt att kalla sin kommande soloskiva Resan hem. Namnet har flera betydelser. Den handlar både om bli Pojobo och besvikelse­n över att det inte blev ett år i Spanien.

– Och om döden, som också är en slags resa. Det blir min sjätte skiva.

Han plockar fram fyra av sina tidigare album (ett är bara digitalt, eftersom han inte hade råd att trycka upp det).

Det är en spretig helhet, från en skiva med folkpunk till det trespråkig­a bandet Borgauxs självbetit­lade debutalbum ("omslaget är helvitt för jag tänker att den är som The Beatles White Album”). De har

alla ändå ett gemensamt tema: andlighet.

– Nu för tiden blir det mest andlig rock, som är existentie­ll och ifrågasätt­ande. På min första skiva, Sjörök, som jag gjorde med bandet Landskaps Generatorn, var det mer medeltid. Jag tänkte jag att jag skulle vara som en trubadurri­ddare som strider mot demoner.

Det låter coolt.

– Jag vet inte, det är nog bara Jesus

som ska göra det. Jag har alltid varit kristen, men jag har haft mina kriser. Jag har varit ateist, hippie, mystiker … Nu har jag börjat läsa Bibeln mer igen. Jag fick faktiskt en ny Bibel av den lokala församling­en.

Fick jobb i Karis järn

Musiken är inget han kan leva på, trots att han också gör gigs på allt från bröllop till begravning­ar.

– Jag har fått jobb som försäljare i Karis järn. Det är något helt annat än det jag tidigare har sysslat med.

Det är metal.

– Haha, ja, det är ju det! Nä, men det gör gott för mig att åka till jobbet. Jag skulle bara vilja sitta och pilla på mina leksaker, men det hämtar inga pengar.

Just nu kan han inte ens mixa musik, eftersom datorn har gått sönder.

– Vårt yngsta barn kissade på den. Först tog han bort alla tangenter, och sedan hände det här. Han får aldrig mer låna den för att titta på Netflix. Jag har ansökt om stipendiep­engar för att kunna köpa en ny dator.

 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? Ӗ – Jag har alltid tänkt att här är lite förlegat, att här inte händer så mycket. Jag har haft helt fel bild, säger musikern Daniel Österlund som nyligen flyttade till Pojo.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN Ӗ – Jag har alltid tänkt att här är lite förlegat, att här inte händer så mycket. Jag har haft helt fel bild, säger musikern Daniel Österlund som nyligen flyttade till Pojo.
 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? Efter en tjugo år lång flirt med nyandlighe­t har Daniel Österlund hittat tillbaka till Jesus. En av de mer udda låtarna som han gjorde under den här perioden var en psykedelis­k tolkning av Finlandia.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN Efter en tjugo år lång flirt med nyandlighe­t har Daniel Österlund hittat tillbaka till Jesus. En av de mer udda låtarna som han gjorde under den här perioden var en psykedelis­k tolkning av Finlandia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland