Västra Nyland

Material från Skapande veckan sparas för framtiden

- Mia Berg-Lundqvist

Hangö museum har fått ta emot en donation från eldsjälarn­a bakom Skapande veckan. Gåvan överräckte­s under festliga former i stadshuset­s galleri på måndagen med både tal och bubbligt i glasen.

– Vi har samlat på oss en massa material genom åren; teckningar, skrivelser, utställnin­gsmaterial och allt möjligt. Men vi har inte haft någon stans att bevara det, säger Antonia Ringbom, som är något av Skapande veckans urmoder.

Så föreslog Gunilla Garoff, som länge varit engagerad i Skapande veckan, att Hangö museum eventuellt kunde vara intressera­de av materialet. Och det var man.

– Vi är glada över donationen. Att dokumenter­a nutiden är en av museets viktigaste uppgifter och det är sällan vi får ta emot material som är så här pass nytt, säger Laura Lotta Andersson, museichef vid Hangö stad.

Nystart med Skapis

Skapande veckan i Hangö var ett populärt sommareven­emang under åren 1975-1994 och lockade stora mängder barn och unga över språkgräns­erna. Man spelade teater, målade, drejade och sågade under sloganen ”Alla kan”. Sommaren 2020 gav man ut en historik över Skapande veckan och året därpå gjorde man en slags nystart, men i ett lite nedbantat format.

Evenemange­t går numera under namnet Skapis och är tre dagar långt istället för en hel vecka som tidigare.

– Att vi kunnat göra en come back får vi tacka Hangö Sommarunis Fredrik Åberg för. Han har tagit Skapis under sina vingars beskydd och konceptet är i dag också en fortbildni­ngskurs i pedagogik, säger Antonia Ringbom och har myntat begreppet kreaktivit­et för den pedagogik Skapande veckan-tänket står för.

Lovande tillväxt

Kursen är viktig också i avseendet att det behövs en föryngring i leden, någon som i framtiden kan dra Skapis-kurserna.

– Jag är nu 76 år och pigg och räknar förstås med att dra Skapis de närmaste tio åren, men i något skede måste jag ge över, skrattar Antonia Ringbom och tillägger att det ser lovande ut på tillväxtsi­dan just nu.

Bland det material som Hangö museum fick ta emot fanns bland annat fotoalbum och gammalt PRmaterial som f.d. rektorn för Medborgari­nstitutet Stina Nyström sparat. Man fick också bilder och plakat från den utställnin­g som hölls över Skapande veckan i Kulturmaga­sinet Victor i juni 2021. Johannes Runeberg hade sammanstäl­lt det materialet.

 ?? FOTO: MIA BERGLUNDQV­IST ?? Ӗ Hangös museichef Laura Lotta Andersson visar upp en del av det donerade materialet.
FOTO: MIA BERGLUNDQV­IST Ӗ Hangös museichef Laura Lotta Andersson visar upp en del av det donerade materialet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland