Västra Nyland

Hon skrev en barnbok om sin katt

För Hangöbon Margareta Gripenberg betyder en helsvart katt inte otur. Tvärtom. Katten Esmeralda har varit helande för själen och inneburit mycket kärlek. Den har blivit något av ett signum för Gripenberg­s tavlor och är nu också huvudkarak­tär i barnboksde­b

- Mia Berg-Lundqvist

För en dryg vecka sedan kom samtalet som Margareta Gripenberg länge väntat på. Hennes bok Katten Esmeralda och Maggi på äventyr i Hangö hade precis kommit från tryckeriet. Pulsen var hög då hon äntligen fick sprätta upp lådan med böckerna och handgripli­gen bläddra igenom boken.

– Jag är riktigt nöjd. Det här är ju min första bok och det känns bra att ha åstadkommi­t något så konkret, säger hon.

Margareta Gripenberg är ett känt ansikte för många Hangöbor. Hon arbetade som småbarnspe­dagog på Skogshydda­ns daghem under många år innan en ryggskada gjorde att hon blev sjukpensio­nerad. Hennes ansikte lyser upp då hon talar om tiden på Skogshydda­n. Där fick hon utlopp för sin kreativa ådra.

– Jag tyckte om att måla bilder för barnen och hitta på sagor. Redan på den tiden sade mina kolleger att jag borde skriva en bok. Men det blev nu aldrig av, säger hon.

Coronan gav tid

Det var ett hårt slag för Margareta att bli tvungen att ge upp sitt yrkesverks­amma liv. Hon säger att barnen var en så viktig del av hennes liv, speciellt då hon inte har egna barn.

– Jag drabbades faktiskt av en medelsvår depression. Men jag har kommit över den och katten Esmeralda, som nu är sex år, har gjort mycket för mitt välmående. Jag älskar henne över allt annat på jorden, säger hon.

För två år sedan höll Margareta Gripenberg sin första egna utställnin­g i biblioteke­ts galleri i Hangö. Utställnin­gen, som omfattade 58 tavlor, gick under namnet Katten Esmeralda under fyra årstider. Motiven i hennes nyutkomna bok kommer alla från de tavlor som var med på utställnin­gen. Trots att tanken om en barnbok länge grott i hennes tankar, var det pandemin som fick henne att skrida till verket.

– Man satt ju mest hemma och träffade inte så mycket folk. Då beslöt jag mig för att äntligen ta itu med skrivandet, säger hon.

Satsat på bilderna

Boken, som är tematiskt uppbyggd kring de fyra årstiderna, riktar sig till barn i åldersgape­t fyra till åtta år. I början av boken får man se huset där Margareta och Esmeralda bor och läsaren får lära sig lite basfakta om Hangö. Så börjar duon röra sig på platser runt om i staden och har olika aktivitete­r på agendan. På första bilden utanför hemmet går de till Fabriksudd­en och Esmeralda slår sig ned på en stubbe och iakttar omgivninge­n.

– I texten kan man läsa om allt som syns på bilden; havet, kyrkan, vattentorn­et, men också om svamparna som finns intill stubben och gula blad som ramlat från träden, säger hon.

En av Margareta Gripenberg­s

styrkor som barnboksfö­rfattare är hennes bakgrund som småbarnspe­dagog. Hon vet hur hon ska nå barnen; vad som engagerar och på vilken nivå hon ska hålla språket. Som läsare gläds man över att man verkligen satsat på bilderna. De finns i riklig mängd och i stora format. De gör väldigt mycket för helhetsint­rycket. Barn är ofta väldigt

detaljorie­nterade och bilderna kan vara av lika stor betydelse som texten. Boken består av små berättelse­r som kan läsas alla efter varandra, eller bara utvalda kapitel om barnet inte klarar av stora mängder text på en gång.

 ?? FOTO: MIA BERGLUNDQV­IST ?? Ӗ Margareta Gripenberg med sin nyutkomna barnbok. Hon har också målat många tavlor på sin katt.
FOTO: MIA BERGLUNDQV­IST Ӗ Margareta Gripenberg med sin nyutkomna barnbok. Hon har också målat många tavlor på sin katt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland