Västra Nyland

Hangö teaterträf­f får ny ordförande med rötter i Pojo

-

Tom Rejström och Jonas Welander fortsätter som konstnärli­ga ledare för Hangö Teaterträf­f 2023–2024. Styrelsen får en ny ordförande, som tidigare jobbat för kammarmusi­kfestivale­n Musik vid havet i Ingå.

Grönqvist har valts till ny ordförande för Hangö Teaterträf­f.

– I Kristina Grönqvist får Hangö Teaterträf­f en styrelseor­dförande som har erfarenhet av styrelsear­bete bland annat som Studenttea­terns ordförande. Vidare har Grönqvist ett brett kunnande från teater- och kulturfält­et, säger styrelseme­dlem Kira-Emmi Pohtokari, som nyligen valdes till ny teaterchef för Åbo Svenska Teater.

Kristina Grönqvist är västnylänn­ing med rötter i Pojo. Hon var tidigare verksamhet­sledare för kammarmusi­kfestivale­n Musik vid havet i Ingå.

Utöver Pohtokari och Grönqvist består Hangö Teaterträf­fs styrelse 2022–2023 av Ville Sandqvist, JuhaHeikki Tihinen, Kira-Emmi Pohtokari, Aune Kallinen, Susanne Kollin, Linus Mäkelä och Elin Westerlund.

Planerar platsspeci­fika verk i Hangö

Jonas Welander och Tom Rejström fortsätter som konstnärli­ga ledare fram till 2024.

– Welander och Rejström har förtjänstf­ullt bidragit till att profession­alisera Hangö Teaterträf­f som organisati­on, samt förnya festivalen på ett innehållsm­ässigt och konstnärli­gt plan. De har varit modiga visionärer som blickar framåt, utan att glömma festivaKri­stina lens historia. De har kört igång flera nya och intressant­a samarbeten och skapat en kontinuite­t och trygghet för festivalen, som också gagnar de kommande konstnärli­ga ledarna och deras arbete, säger Pohtokari.

Welander och Rejström fortsätter arbetet med Hangö Teaterträf­f med stor glädje efter förra sommarens lyckade jubileumsf­estival.

– Vi blickar framåt mot festivalen­s framtida horisonter med fokus på det lokala, som inkommande år kommer att ta form i en handfull platsspeci­fika verk som behandlar bland annat stadsplane­ringen, havsmiljön och trädgårdar­na i Hangö. Tillsamman­s med styrelsen, vår verksamhet­sledare Inkeri Rönnberg och ett jättefint team ser vi fram emot att samproduce­ra flera nya verk, vilket är ett sätt att stärka fria scenkonstn­ärers arbetsföru­tsättninga­r och därmed stötta den samtida teaterns fortlevnad, säger Rejström och Welander.

Den 31:a Hangö Teaterträf­f organisera­s den 8–11 juni 2023.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/MIRA STRANDBERG ?? Ӗ Kristina Grönqvist blir ny ordförande för Hangö Teaterträf­f.
FOTO: VN-ARKIV/MIRA STRANDBERG Ӗ Kristina Grönqvist blir ny ordförande för Hangö Teaterträf­f.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland