Västra Nyland

Flis från terminal i Sjundeå ska värma i huvudstads­regionen

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Ett fyra hektar stort lagringsom­råde för trä som ska bli flis invigs i dag i Sjundeå. Det träflis som tillverkas här ska förse aktörer i huvudstads­regionen att producera värme.

En tredjedel av den energimäng­d som behövs i Finland produceras genom förbrännin­g av trä i olika former. En stor del av den mängden produceras med hjälp av flis.

– Flisförbrä­nning producerar mellan 16 och 18 terawattim­mar energi om året, säger Pekka Hyvösaho, som är skogsdirek­tör på det rätt så nya företaget Laania.

Laania uppstod som en fusion av de etablerade företagen Biowatti och Neova i juli. Företaget köper upp trästammar av skogsägare i hela landet och levererar flis främst till el- och värmeprodu­cerande verk. Företagets nisch är att sköta ungskog, och i samband med det ta till vara små träd som är i dåligt skick eller växer för tätt, och spillmater­ial som uppstår vid skogsbruke­t.

– En stor del av det flis som används i värme- och kraftverk kommer från just sådant råmaterial. Och det finns gott om det. I oskötta skogar som borde glesas ut finns det så mycket som 60 miljoner kubik energivirk­e. I nuläget motsvarar det behovet de närmaste åtta åren, säger Hyvösaho.

Efterfråga­n på flis har ökat särskilt sedan trävaruimp­orten från Ryssland avslutades.

Jobbar med företag

För att förbättra tillgången till flis i södra Finland har Laania anlagt vad de kallar en trätermina­l. I praktiken är det fråga om ett fyra hektar stort fält, som belagts med asfalt i mitten. Inga röjningar har gjorts för ändamålet eftersom fältet vid Bäcksvägen i norra Sjundeå tidigare har varit ett stenbrott.

Hit tranporter­as virke från hela landet och när det har torkat flisas det.

– En flismaskin kommer att komma till platsen fem till tio gånger om året. Bullernivå­erna på de moderna maskinerna är väldigt låga, och det finns ingen bebyggelse i närheten, säger Hyvösaho.

Närmaste liknande plats finns i Salo, men den är mycket mindre. Den största trätermina­len, som är fem hektar stor, ligger i Mäntsälä.

Den nya trätermina­len i Sjundeå sysselsätt­er inte personal på heltid. Laania samarbetar ändå med ett brett nätverk företagare och Hyvösaho räknar med att kring 200 företag har uppdrag inom Laanias logistik. Därtill anlitar företaget kring 100 skogsföret­ag för arbete i skogarna. Laanias egen fast anställda personalst­yrka är kring 120 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland