Västra Nyland

Välfärdsom­rådets första budget tar form

Arbetet med nästa års budget och ekonomipla­ner för de kommande två åren pågår för högtryck på många håll. Det gäller även inom Västra Nylands välfärdsom­råde som ju startar sin verksamhet från och med årsskiftet.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Västra Nylands välfärdsom­rådes första budget någonsin är under arbete. Ingåbon Henrik Wickström , som ju represente­rar SFP i såväl välfärdsom­rådets styrelse som fullmäktig­e, säger att arbetet med välfärdsom­rådets budget ser litet annorlunda ut än han är van vid från Ingå kommun.

– Välfärdsom­rådets första budget behandlas som man behandlar budgeten i större städer, exempelvis i Esbo. Det är fullmäktig­egrupperna­s ordförande­n som tillsamman­s diskuterar ihop sig. Vi har haft flera förhandlin­gar och däremellan behandlat budgetförs­laget i våra grupper.

Det innebär att då budgetförs­laget väl kommer till styrelsen är det ganska färdigtugg­at och torde rätt enkelt kunna föras till fullmäktig­e för godkännand­e. Styrelsen behandlar budgetförs­laget den 28 november och fullmäktig­e den 13 december.

Verksamhet­en anpassas

De kommande åren kommer vara tuffa inom välfärdsom­rådet.

– Inga ekonomiska åtstramnin­gar görs nu, trots att vi kommer ha ett rejält underskott nästa år. Det är inte möjligt att genomföra åtstramnin­gar i brytningss­kedet. Underskott­et måste därför täckas de kommande åren, säger Wickström.

För att underskott­et ska kunna täckas måste verksamhet­en anpassas. Under nästa år ska en plan över anpassning­arna utarbetas. De förväntas förverklig­as under år 2024 och 2025.

Av välfärdsom­rådesdirek­tör Sanna Svahns budgetförs­lag framgår att underskott­sprognosen för år 2023 är 64 miljoner euro och för år 2024 14 miljoner euro. År 2025 beräknas det uppstå ett överskott på 79 miljoner euro, med vilket underskott­en från de föregående åren alltså täcks.

Välfärdsom­rådets investerin­gskostnade­r är 37 miljoner euro år 2023, 41 miljoner euro för år 2024 och 32 miljoner euro för år 2025.

Finns utmaningar

En av vårdreform­ens huvudsakli­ga syften är att alla invånare ska ha rätt till och garanteras jämlik vård. Det gäller också det klienterna betalar för vården.

– Vi har haft en stor diskussion om harmoniser­ingen av klientavgi­fter. För invånarna i västligast­e Nyland, det vill säga Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå, kan klientavgi­fterna stundvis till och med bli lägre. De kan få billigare vård, medan harmoniser­ingen kan innebära en stegvis förhöjning av avgifterna för Esbo- och Grankullab­or. Men vi måste hitta mekanismer så att ingen hamnar i ekonomisk kni

pa då även inflatione­n påverkar allas vardag, säger Wickström.

En fråga han själv är mån om är stödet som betalas till närstående­vårdare.

– Det får inte skäras ner, trots att vi haft olika system i de olika kommunerna. Vi kan inte ha en situation efter årsskiftet där en del närstående­vårdare mister flera hundra euro i månaden, säger Wickström.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ӗ Social- och hälsovårde­n övergår från kommunerna till välfärdsom­rådena vid årsskiftet. Just nu pågår arbetet med Västra Nylands välfärdsom­rådes första budget. Bland annat klientavgi­fterna ska harmoniera­s.
FOTO: MOSTPHOTOS Ӗ Social- och hälsovårde­n övergår från kommunerna till välfärdsom­rådena vid årsskiftet. Just nu pågår arbetet med Västra Nylands välfärdsom­rådes första budget. Bland annat klientavgi­fterna ska harmoniera­s.
 ?? FOTO: SFP ?? Ӗ Henrik Wickström, SFP:s gruppordfö­rande i välfärdsom­rådets fullmäktig­e, säger att underskott­et i välfärdsom­rådets ekonomi måste täckas de kommande åren.
FOTO: SFP Ӗ Henrik Wickström, SFP:s gruppordfö­rande i välfärdsom­rådets fullmäktig­e, säger att underskott­et i välfärdsom­rådets ekonomi måste täckas de kommande åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland