Västra Nyland

Legendaris­ka Österby kiosk söker ny ägare

Kiosken i hjärtat av Österby är till salu. Efter moget övervägand­e har ägaren Pamela Lundström beslutat sig för att sälja sitt skötebarn.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

– Jag är en rastlös själ, jag vill göra något annat nu, säger Pamela Lundström om sitt beslut att sälja Österby kiosk.

Fast länge har hennes rastlösa själ ändå härdat ut – hon har nu drivit kiosken i sju år. Kiosken grundades dock av hennes mamma redan 1998 och hade faktiskt en annan ägare mellan varven.

– Då mamma sålde kiosken 2004 funderade jag på att ta över, men jag var bara 22 år då. Och sedan gick det ändå så att jag 2015 köpte tillbaka kiosken då den var till salu igen, säger Pamela Lundström.

Innan dess hann hon både grunda leksaksbut­iken Toppen i Ekenäs och sälja den, få barn och utbilda sig till närvårdare. Det är dock inte ett jobb inom vården som lockar henne att lämna över kiosken i andra händer. Däremot har hon eventuellt ett jobb som försäljare på kroken, men kan inte avslöja mer än att det handlar om en nyetableri­ng i Finland.

Utvecklat verksamhet­en

Då Pamela Lundström köpte kiosken var den inte i toppskick och betydligt mindre än i dag. Alternativ­en var att bara ha sommaröppe­t eller att renovera och bygga ut. Hon valde det senare och under årens lopp har verksamhet­en utvecklats från en livsmedels­kiosk till en grillkiosk.

– När matbutiker­na började ha öppet från tidig morgon till midnatt och även på helger fanns det inte samma behov av en livsmedels­kiosk längre, förklarar Pamela Lundström.

För några år sedan slutade hon även sälja tobaksprod­ukter och avslutade samarbetet med Veikkaus.

I stället har Pamela Lundström i sin grillkiosk satsat på egna specialite­ter. Eller vad sägs om att ta sig en Släter eller en Bamseburga­re?

Vad är ens en Släter ...?

– Det är rätt och slätt en helt vanlig osthamburg­are utan några konstighet­er.

En Bamseburga­re igen är ett halvt franskbröd fyllt med biff och diverse andra tillbehör. Sjövikare finns förstås också på menyn – och Sjövik är alltså en av Ekenäs stadsdelar i Österby. På kioskmenyn hittar man bland annat också en ÖSK:are, vilket syftar på Österby sportklubb, en Bränder FBK:are, en Pigburgare, en Byborgare och The big mama.

– Byborgaren är min version av en Björneborg­are och The big mama mitt svar på en familjepiz­za. Den portionen mättar lätt två vuxna och tre barn. Fast är det fråga om två tonårspojk­ar så äter de nog hela portionen på tuman hand, säger Pamela Lundström och skrattar.

Och på tal om barn och ungdomar – dem har Pamela mycket gott att säga om.

– Jag känner nog de flesta barn i byn. Häromdagen var det en kille som av misstag for hem med två godispåsar i stället för en. Väl hemma märkte han det. Han kom och lämnade tillbaka den extra påsen. Jag blev så glad att jag ringde hans mamma och berättade.

Förnyat arrendelov

Den som köper Pamela Lundströms kiosk får både rörelse och kioskbyggn­ad. Man får också överta ett nyligen förnyat arrendelov för tomten invid Österbyväg­en som kiosken står på. Arrendelov­et är på tio år.

Innerst inne hoppas Pamela Lundström att det ska vara en lokal förmåga som köper kiosken. För kiosken har kommit att bli ett vardagsrum för många och det tycker Pamela Lundström skulle vara viktigt att upprätthål­la även framöver.

Tenalabon Lasse Lindholm kan nästan räkna sig som en av stamkunder­na.

– Jag brukar titta in åtminstone varannan vecka. Jag blev nog chockad nu då jag hörde att Pamela ska

sälja, säger han.

Ett minne från i somras som också vittnar om kioskens popularite­t är då Pamela Lundström och hennes enda anställda, Acke Sjöberg, hittade på att ha nattöppet efter Tomas Ledins konsert i Stallörspa­rken.

– Jag skrev på kioskens Facebooksi­da att vi tänkte hålla öppet

klockan 23–01 under konsertkvä­llen ... jag var hemma först halv fem på morgonen. Det var fullt med folk här, vi hade köer från tre håll, säger Pamela Ludnström.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ
Pamela Lundström har beslutat att dra bort plåstret och förverklig­a det hon funderat på i över ett år – hon säljer nu Österby kiosk.
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Pamela Lundström har beslutat att dra bort plåstret och förverklig­a det hon funderat på i över ett år – hon säljer nu Österby kiosk.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ Acke Sjöberg fick steka burgare så svetten lackade efter Tomas Ledins konsert i augusti i år.
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Acke Sjöberg fick steka burgare så svetten lackade efter Tomas Ledins konsert i augusti i år.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ
Österby kiosk har en lokalt förankrad meny.
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Österby kiosk har en lokalt förankrad meny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland