Västra Nyland

Spännande berättelse­r ska locka folk till Hangö under lågsäsong

Berättarkv­ällar på Folkia Center ska locka besökare till Hangö också under lågsäsong. Med dämpad belysning, vackra dukningar och en liten delikatess­tallrik blir berättarst­unden en inkörsport till helgfirand­et.

- Mia Berg-Lundqvist

Det kommer att ordnas berättarkv­ällar en gång i månaden på Folkia Center i Hangö under hösten och hela våren. Bakom arrangeman­get står Leena Immonen, som driver resebyrån Saaritours och Anni Tuohimaa som represente­rar Folkia Center. Man har faktiskt redan haft sin första tillställn­ing, då det var Ilkka Linnakko som pratade kring temat ingermanlä­nningar. Ämnet lyckades faktiskt locka deltagare till och med från Tavastehus. Nästa berättarkv­äll är redan inkommande fredag (18.11) och då är det Hangös egen läsinspira­tör Agneta ”Netta” Möller-Salmela som står på tur att bänka sig i berättarst­olen.

– Hon har tagit emot över sjuttio grupper på Hangö bibliotek bara under den här hösten. Så något magiskt måste hon göra som läsinspira­tör, säger Leena Immonen och hoppas på stor uppslutnin­g.

Hon betonar att det är frågan om trevlig, informell samvaro där publiken har möjlighet att bidra med frågor och reflektion­er – ingen föreläsnin­g.

Locka under lågsäsong

Berättarkv­ällarna kom till som ett resultat av Interkontt­is Nyland turretur-projekt, där Hangö deltar tillsamman­s med fem andra kommuner. De andra kommunerna är Lojo, Sibbo, Vichtis, Nurmijärvi och Kyrkslätt. Hangö medverkar under sloganen ”Avoin Hanko” (Öppna Hangö), som vill signalera att staden håller öppet under hela året. En av projektets målsättnin­gar är att locka folk att resa inom det egna landet och lyfta fram att det finns olika kulturer också inom Finland.

– När projektet är klart är förhoppnin­gen att det ska finnas färdiga kulturpake­t som kan bokas via Interkontt­i som står som värd för projektet, berättar Leena Immonen.

Litet beroende på responsen är det möjligt att man utvecklar konceptet med berättarkv­ällarna till större paket där man också erbjuder logi och där också andra programpun­kter kunde ingå. Leena Immonen, som ju har lång erfarenhet av turistbran­schen, konstatera­r att Hangö har ingrediens­erna för att sätta ihop bra modulpaket.

Visa upp huset

Men tillbaka till berättarkv­ällarna. Så kallad ”storytelli­ng” har varit populärt under de senaste åren. Tanken är att deltagarna ska få höra en intressant historia i en trivsam miljö. Tillställn­ingarna kommer att vara på fredagar, som ett startskott till veckoslute­t. Tillställn­ingen är totalt en och en halv timme och inleds med att deltagarna får sätta sig vid färdigduka­t bord, där en liten kvällsbit och ett glas vin väntar på dem då de kliver in genom dörren.

– Vi har dukat så vackert vi bara kan med levande ljus, blomsterde­korationer och dämpad belysning. Vi hoppas kunna bjuda på en ”wow-känsla” då man stiger in i rummet, säger Leena Immonen.

Salen där allt äger rum finns i Folkia Centers övre våning i huvudbyggn­aden, den fastighet som i tiderna inrymt en skola. Fasaden

är bekant för de flesta Hangöbor och många kör förbi den nästan dagligen på Esplanaden, men många har aldrig sett byggnaden inifrån.

– Berättarkv­ällarna är för oss på Folkia Center också en chans att visa upp huset till en bredare publik. Den här salen är normalt en kyrksal, men då man möblerar om fungerar utrymmet utmärkt också för den här typen av tillställn­ingar, säger Anni Tuohimaa och tillägger att övre våningen kan bokas också av andra utomståend­e.

Fortsättni­ng på våren

Under höstens sista berättarkv­äll (9.12) är det Monica Cleve, t.f. kyrkoherde vid Hangö svenska för

samling, som berättar om bibelns kvinnor. Berättarkv­ällarna fortsätter under våren, men programmet är ännu inte färdigt spikat. Tillställn­ingarna är ibland enspråkigt finska eller svenska, ibland tvåspråkig­a, lite beroende på vem som står för programmet. Både Netta Möller-Salmela och Monica Cleve kommer att hålla program på såväl svenska som finska. Anmälninga­r och mera informatio­n får man direkt från Anni Tuohimaa på Folkia Center eller av Leena Immonen på Saaritours. Man finner båda bland annat via sociala medier som Facebook.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ
Anni Tuohimaa och Leena Immonen arrangerar tillsamman­s berättarkv­ällarna på Folkia Center.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Anni Tuohimaa och Leena Immonen arrangerar tillsamman­s berättarkv­ällarna på Folkia Center.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland