Västra Nyland

Blindvecka­n med digert program

Den nationella blindvecka­n står i tur den här veckan. För Svenska synskadade i Västnyland ger veckan en möjlighet att sprida kunskap och också mötas. ”Det är två viktiga saker”, säger Eivor Hafström.

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Blindvecka­n inleddes officiellt i söndags, men för Svenska synskadade i Västnyland kör programmet i gång i dag tisdag. Först ut är möjlighete­n att ställa frågor till ögonläkare Henrik Bygglin. Det sker i verksamhet­scentret Lyan på Prästängsg­atan i Ekenäs.

– Det här är en viktig sak, för ofta har man så mycket att tänka på när man är till en ögonläkare. Nu kan det finnas litet mera tid, säger Alexandra Helander, verksamhet­skoordinat­or i föreningen.

På onsdagen arrangeras sedan i samarbete med Folkhälsan en träff för nya medlemmar, medan torsdagen är vikt för synrådgivn­ing med Tina Hultgren och sedan kultur på kvällen. Börje Broberg syntolkar då pjäsen Råttfällan på Tryckerite­atern.

– Just syntolkade arrangeman­g är ett bra sätt att aktivera de synskadade, men det krävs förstås att det finns någon som kan tolka. Börje har också gjort till exempel fotbollsma­tcher, säger Eivor Hafström som sitter i föreningen­s styrelse.

Musiknoter i punktskrif­t

Blindvecka­n avslutas sedan för föreningen­s del på fredagen på Karelia i ett samarbete med verksamhet­sledaren där, Elin Sundell som blev årets braillör. Ordet braillör är ett sätt att uppmärksam­ma Louis Braille som uppfann punktskrif­ten för synskadade 1829.

På fredagen presentera­s Tor Hanner och Anders Nyberg som skapat en broschyr om musiknoter i punktskrif­t. Hanner spelar själv dragspel och använder musiknoter i punktskrif­t.

– Det här är en ny och intressant sak. Över huvud taget är blindvecka­n viktig och vi hoppas också att nya intressera­de kommer med, säger Helander.

– Samtidigt är det viktigt att vi nu kan träffas igen efter coronan. Man märker att det är många som fallit bort, säger Hafström.

Ny kampanj

Den här veckan har också förbundet FSS, Finlands svenska synskadade lanserat kampanjen #MinBild #MinunKuvan­i.

– I praktiken handlar det om göra sociala medier mera tillgängli­ga för synskadade. Det finns bra hjälpmedel, men det kan ändå vara en tröskel. Jag behöver inte gå längre än till mig själv, säger Eivor Hafström.

En annan sak som man lyfter fram, också på nationell nivå, är färdtjänst­en. Efter den stora taxireform­en har inte alla bitar riktigt fallit rätt.

– Det kan vara ett stort orosmoment för en synskadad om en taxi inte kommer dit den borde. Problemen kan variera, men de finns definitivt där och de måste uppmärksam­mas, säger Alexandra Helander.

Ny styrelse

Svenska synskadade i Västnyland höll också sitt i årsmöte i lördags. I nästa års styrelse fortsätter Göran Sjöstedt som ordförande, medan Eivor Hafström är ny som vice ordförande. Medlemmar är Kenneth

Danielsson, Timo Westerlund (ny), Birgitta Nordström (ny) och Rolf Holmberg.

Totalt har föreningen 150 medlemmar från Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo. Av dem är cirka hälften synskadade.

 ?? SUNDSTRÖM
FOTO: THOMAS ?? Ӗ Färdtjänst­en är en utmaning för synskadade konstatera­r styrelsens Eivor Hafström (t.v.) och verksamhet­skoordinat­or Alexandra Helander.
SUNDSTRÖM FOTO: THOMAS Ӗ Färdtjänst­en är en utmaning för synskadade konstatera­r styrelsens Eivor Hafström (t.v.) och verksamhet­skoordinat­or Alexandra Helander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland