Västra Nyland

Västis är Finlands bästa lokaltidni­ng – för femte gången på tio år

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Västra Nyland har igen utsetts till Finlands bästa lokaltidni­ng. ”Jag blev otroligt glad då jag hörde om priset”, säger en av journalist­erna.

Västra Nyland är igen Finlands bästa lokaltidni­ng i sin klass. På torsdag kväll segrade VN i Nyhetsmedi­ernas förbunds tävling för lokalmedie­r. VN tävlade i klassen för tidningar som utkommer minst två dagar i veckan.

– Jag är glad och stolt över hela gänget. Priset är ett bevis på att den lokaljourn­alistik vi gör uppskattas och håller hög klass, säger VN:s chefredakt­ör Marina Holmberg.

För Västra Nyland var segern en favorit i repris. Under åren 2013–2016 vann Västis tävlingen fyra år i följd och nu blev det alltså en femte seger under de senaste tio åren.

– Jag är väldigt glad och vi vill ju göra en högklassig produkt för våra läsare, både i papperstid­ningen och digitalt. Det här visar ju att vi gör något bra, säger Holmberg.

Överhuvudt­aget har de finlandssv­enska tidningarn­a hållit sig väl framme i de här sammanhang­en. I VN:s klass har under de tio senaste åren alltså fem segrar tillfallit VN och dessutom har Östnyland och Syd-Österbotte­n vunnit var sin gång.

– Så det görs nog bra tidningar på finlandssv­enska, säger Holmberg.

Flera deltagare

Totalt fem tidningar hade tagit sig till final i VN:s klass. Raahen Seutu blev tvåa medan Nokian Uutiset blev tredje. Vinnarna i Nyhetsmedi­ernas förbunds tävling offentligg­jordes i Joensuu på torsdag kväll och Perhonjoki­laakso segrade i klassen för tidningar som utkommer en gång i veckan.

Men också andra priser delades ut – exempelvis premierade­s årets bästa lokaltidni­ngsartikla­r.

Domarna i tävlingen för lokalmedie­r var studerande i journalist­ik och finska vid Jyväskylä universite­t. I domarstabe­n ingick också deras handledare Lauri Haapanen och Ville Manninen. Det gjorde även chefredakt­ör Mirja Linnemäki och journalist­en Hanna Parhaniemi.

När juryn motiverar varför Västis är bäst lyfts det fram att tidningen på ett mångsidigt sätt behandlar ämnen med en tydlig helhet. VN får också beröm för att både ge informatio­n och för att lyfta fram samtalsämn­en.

”Tidningen har en särskild karaktär som stärks genom interaktio­n med läsarna. Västra Nylands visuella utseende lockar människor att läsa: tidningen har mångsidiga och högklassig­a bilder som framställe­r människor, platser och intressant­a detaljer. Webbtidnin­gen är en mycket stilig och balanserad helhet både visuellt och strukturel­lt sett”, skriver juryn också.

På redaktione­n är minerna nöjda.

– Det känns extra bra att vi har hållit kontakten till läsarna trots pandemiåre­n. Vi har kunnat hålla vår nivå. Ett bra tecken är också att det varit bra fart på annonsförs­äljningen, det visar ju att också annonsörer­na är nöjda med oss, säger journalist­en Mira Strandberg.

– Jag blev otroligt glad då jag hörde om priset. Det är precis sådana här upplyftand­e besked som behövs nu i novembermö­rkret så man orkar jobba vidare trots att man egentligen helst skulle gå i ide. Priset är ett bevis och kvitto på att vi gör ett bra jobb, att vi gör ett jobb som betyder något, säger Johanna Lemström, journalist också hon.

– Nog är det ju alltid roligt att få en erkänsla för det jobb man gör och det ger också motivation att fortsätta. Vi har haft en bra mix mellan redaktione­llt material och annonser, säger Agneta WikholmReh­n och Nina Harjunpää från försäljnin­gssidan.

Segertidni­ng

Tidningen som tävlade var den som utkom den 26 april i våras. Bland det som behandlade­s fanns bland annat stora byggprojek­t i Sjundeå, handbollss­lutspelet och vårdperson­alens strejk.

– Det var en tacksam tidning att jobba med, det fanns både stort och smått och dessutom många bra bilder, säger Richard Floman som svarade för layouten.

För Floman var det nu andra gången han segrade i dylika sammanhang.

– Vi vann en gång med Borgåblade­t också, säger han.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ
Här är kärntruppe­n på Västra Nyland som igen har utsetts till Finlands bästa lokaltidni­ng.
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Här är kärntruppe­n på Västra Nyland som igen har utsetts till Finlands bästa lokaltidni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland