Västra Nyland

Skön derbyseger för SIF-damerna

HANDBOLL Sjundeå IF:s handbollsd­amer har öppnat poängkonto­t i FM-serien. Lördagens derby mot Karislaget BK-46 slutade i en hemmaseger med 24–22. ”Man märkte att det var litet extra spänning i matchen”, sade SIF:s Joanna Yli-Suvanto.

- Thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

SIF kom nu till spel med tre förluster på lika många matcher, medan BK vunnit en av sina inledande tre matcher. Det blev också jämnt och spännande med ett sent avgörande.

Matchen i matchen gick mellan tränarna Nils-Erik Heerman i SIF och gästernas Gustaf Ahlroos. Heerman tränade nu BK under den förra säsongen i division 1, men fick inte fortsatt förtroende där. I stället ersattes han av Ahlroos, medan SIF anlitade Heerman.

Nu möttes de för första gången i sina nya roller. Och segern gick alltså till SIF och Heerman.

– Det som har hänt har hänt, så inte tänker jag på det mera. Men visst var det här en skön seger, sade Heerman efteråt.

– Det är ingen idé att tänka på det som varit, men ett derby ju alltid ett derby. Som helhet gör vi en en bra match, men vi hade litet bortfall och hade heller inte riktigt turen med oss. Jag vet inte hur många skott vi hade i ribban i dag, sade Gustaf Ahlroos.

BK steg

I själva matchen kopplade SIF ett visst grepp i slutet av första halvlek då 4–4 blev 8–5 – mycket tack vare Mariela Lönnqvist och Matilda Luuppala. I paus ledde hemmalaget med 11–8.

Så långt hade det mycket handlat om försiktigt spel, men i andra halvlek öste man på desto mera framåt. Framför allt BK kom i gång och steg på tio minuter till 15–15 och tog ännu ledningen med 16–15 tack vare Rebecca Anckar.

Slutet blev sedan spännande. SIF ryckte ännu till 21–18, men BK steg till 21–20. Maria Barcks 22–20 var dock så viktigt för SIF och Mariela Lönnqvist 23–20 mera eller mindre avgörande. SIF vann till slut med 24–22.

Yli-Suvanto steg fram

I SIF var Mariela Lönnqvist tongivande. Joanna Yli-Suvanto steg fram mot slutet och stod för en rad tunga mål.

– Vi gör en bra match och kämpar till slut. Det här var en viktig seger och man märkte ju att det var en speciell match, sade den forna Pargas IF-spelaren Joanna YliSuvanto som nu gjorde sitt första västnyländ­ska derby.

Hos BK var Melanie Udd bra i målet. Av utespelarn­a hade Janni

ca Kullberg som vanligt en stor roll, och också Patricia Anckar var duktig. Erica Gustafsson som varit sjuk hade en mindre roll än vanligt, men när hon var på plan gjorde hon det bra.

– Vi kämpade bra, och det grämer nog. Det var en tuff och spännande match och vi hade väl kunnat få med oss något härifrån, sade Erica Gustafsson.

Seriespele­t fortsätter om två veckor. Den 26 november möter BK i

hemmahalle­n HIFK, och fyra dagar senare spelar SIF ett nytt derby, den här gången hemma mot KyIF.

GrIFK vann toppmötet

I lördagens andra match i FM-serien möttes de två obesegrade topplagen HIFK och GrIFK. Där var det gästerna från Grankulla som vann med 33–25 och är därmed enda lag utan poängförlu­st.

SIF–BK-46 24–22 (11–8)

SIF: Mariela Lönnqvist 5+2, Joanna Yli-Suvanto 3+3, Maria Barck 3, Nora Wunsch 2, Matilda Luuppala 2, Nea Puijola 1, Saga Narkiniemi 1, Natalie Jürgens 1, Nea Heerman 1

BK-46: Jannica Kullberg 6, Patricia Anckar 4, Vilma Lindqvist 3, Erica Kullberg 3, Erica Gustafsson 2, Johanna Degerth 2, Stella Suojanen 1, Rebecca Anckar 1

Thomas Sundström

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Ӗ
Joanna Yli-Suvanto var viktig för SIF. BK-spelaren är Linn Hinds.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM Ӗ Joanna Yli-Suvanto var viktig för SIF. BK-spelaren är Linn Hinds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland