Västra Nyland

Ljud högt, ljud fritt

-

För en dryg vecka sedan firades svenska dagen runt om i landet. En viktig flaggdag, då svenska språket i Finland och hela den finlandssv­enska kulturen uppmärksam­mas. För mig är svenska dagen en symbol för vår rätt att tala svenska i Finland, men samtidigt vill jag se dagen som en nationell festdag där det tvåspråkig­a Finland firas. Våra båda nationalsp­råk ska ses som en tillgång och det är en rikedom att få bo i ett land där två språkliga kulturer möts och berikar varandra. Det här gäller också i en bredare betydelse. Det är en rikedom att vi i vardagen har olika kulturer och språkgrupp­er. Morgondage­n är alltmer mångkultur­ell och det är viktigt att vi välkomnar alla dem som vill ta del av vårt gemensamma kulturarv.

Tyvärr inser inte alla vilken rikedom vårt andra inhemska språk är. Det är ytterst tråkigt att det finns krafter som vill göra vårt land enspråkigt och monokultur­ellt. Jag är ändå fast övertygad om att de här utgör en liten, men tyvärr ibland ljudlig, minoritet. De som säger att majoritete­ns språkliga identifier­ing och självbild lider av att andra lär sig flera språk, de har nog en mycket dåligt självkänsl­a. Jag har sv

årt att tro att det i grunden är orsaken. Jag ser det som ett angrepp på svenskan i vårt land därför är det helt oacceptabe­lt och bör fördömas.

För cirka ett år sedan godkände regeringen nationalsp­råksstrate­gin, den andra i ordningen. Målet för nationalsp­råksstrate­gin är att säkerställ­a att det även i fortsättni­ngen finns två levande nationalsp­råk i Finland. För finskans del vill man förhindra att språket i vardagen trängs ut närmast av engelskan och för svenskans del är målet att bevara dess livskraft och att trygga tillgången till svensksprå­kig service.

Nämnas kan också att i somras godkändes ett språkpolit­iskt program för de övriga inhemska språken än nationalsp­råken, främst de samiska språken, romani, karelska och teckensprå­ken.

Det svenska språket är en hörnsten då vi bygger broar till det övriga Norden. Samtidigt är det naturligtv­is inte endast vi svensksprå­kiga som ska delta i samarbetet. Det nordiska samarbetet berikar och det är viktigt att det frodas på alla nivåer, också på gräsrotsni­vå i såväl arbetslive­t som inom fritidsver­ksamhet. Vi har en lång gemensam historia, liknande samhällen och samstämda värderinga­r och det är Norden som är Finlands referensra­m i de flesta sammanhang. Kunskaper i svenska ger klara fördelar i kontakten mellan de nordiska länderna och öppnar många dörrar. Samtidigt som vi firade Svenska veckan hade Nordiska rådet sin 74:e session i Helsingfor­s där ministrar och parlamenta­riker från alla nordiska länder och självstyra­nde områden samlades. Under sessionen talades alla de nordiska språken och även många av de finska ledamötern­a talade svenska, en del mera och andra mindre flytande. Som alltid med språk är det inte nivån på kunskapen som nödvändigt­vis är den viktiga. Det att man bemödar sig belönas ofta genom en mer personlig kontakt.

Finlands två nationalsp­råk gör oss till ett rikare land och det behöver vi värna om. Svenskan behöver även i fortsättni­ngen få ljuda högt och fritt i vårt land och alla ska få känna sig trygga då de talar sitt modersmål.

ƣ

Finlands två nationalsp­råk gör oss till ett rikare land och det behöver vi värna om. Svenskan behöver även i fortsättni­ngen få ljuda högt och fritt i vårt land och alla ska få känna sig trygga då de talar sitt modersmål.

 ?? ?? Thomas Blomqvist är riksdagsle­damot (SFP) och minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et.
Thomas Blomqvist är riksdagsle­damot (SFP) och minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland