Västra Nyland

Dåtida och framtida poeter i fokus på Bokkalaset i Ekenäs

- Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

En poesiafton med dikter av Larry Silván blev den otippade publikmagn­eten under Bokkalaset, som återvände i fysisk form efter två år på distans. Även pinfärska poeter fick skina under kulturfest­en.

Antalet besökare på Bokkalaset i Ekenäs den 9-14 november var tillbaka på samma nivå som innan pandemin, det vill säga ungefär 4 800 personer. En något otippad publikmagn­et var den poesiafton som ordnades på Karelia i fredags. Ett åttiotal personer slöt upp för att lyssna till poesi som Ekenäsbon och författare­n Larry Silván (195576) skrev under sitt korta liv.

– Det är ovanligt att en poesikväll lockar så många besökare. Han har helt tydligt en fanklubb, säger Lotta Lerviks som är kulturchef i Raseborg.

– Vi diskuterad­e vad Larry själv skulle ha tyckt om evenemange­t. Han var inte den som gärna uppträdde själv, men kanske han skulle ha gjort det med en gitarr i famnen. Han skrev också en hel del

musik, både på svenska och finska.

Elever tävlade i att skriva poesi och noveller

ƣ

Det är ovanligt att en poesikväll lockar så många besökare.

Lotta Lerviks

Kulturchef

Som en del av Barnens och de ungas bokkalas 2022 ordnades en poesitävli­ng med temat "förväntan" bland sjätteklas­sarna i Raseborg. Där segrade Ylwa Weckström från Mikaelskol­an med dikten Natten.

På andra plats kom Alec Fredensber­g från Katarinask­olan och tredjeplat­sen kneps av Alwin Nordström från Österby skola.

Stadens åttondekla­ssare fick i sin tur delta i en ny novelltävl­ing, även den med förväntan som tema. Första pris gick till Freja Svensson

från Ekenäs högstadies­kola som skrev novellen Röda kinder. Andra pris knep Felix Himmelroos från Karis svenska högstadium och på tredje plats kom Elsa Nurmiainen

från samma skola.

 ?? FOTO: REBECCA FAGERSTRÖM ?? Ӗ Ylwa Weckströms dikt Natten gav henne första pris i en poesitävli­ng för sjätteklas­sarna i Raseborg.
FOTO: REBECCA FAGERSTRÖM Ӗ Ylwa Weckströms dikt Natten gav henne första pris i en poesitävli­ng för sjätteklas­sarna i Raseborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland