Västra Nyland

Ole Bernhard Ehrstedt

- Maj-Britt och Mikael Anderssén

Född 9.6.1946 Död 2.8.2022

Ole Bernhard Ehrstedt föddes i Kimito i en småbrukarf­amilj och var näst yngst av fem syskon.

Innan grundskole­reformen slagit igenom i Finland började kimitopojk­en ambitiöst sin långa väg att utbilda sig från folkskola till universite­t eftersom han, likt många andra fyrtio- och femtiotali­ster, inte hade gymnasiet som grund för akatet! demiska studier. För Oles del blev det folkhögsko­la, folkakadem­i och social- och kommunalhö­gskola.

Det blev ett uppehåll i studierna när han inledde sin yrkesbana, först i Lemlands kommun som kommunsekr­eterare och sedan som kommundire­ktör i Snappertun­a.

I samband med kommunsamm­anslagning­en med Ekenäs ändrades Oles arbetsuppg­ifter. Från att inneha olika chefsposte­r, bland annat utbildning­schef i Ekenäs, väcktes drömmen att fortsätta studierna vid Åbo Akademi. Studierna skedde mestadels på kvällstid och under veckoslute­n under många års tid. Slutligen doktorerad­e Ole med ämnet Näringspol­itik och kommunal verklighet 1994.

Från år 2001 arbetade Ole på Utbildning­sstyrelsen som överdirekt­ör/skolråd för den svenska linjen. Därifrån gick han i pension år 2011.

Familjen har alltid varit viktig för Ole. Sin stora kärlek, Gunnel, hittade han på Åland 1969 där de båda jobbade på Grelsby sjukhus. Det var kärlek vid första ögonkasBrö­llop firades i Lemland och parets dotter, Michaela, såg dagens ljus 1974 i Snappertun­a.

Ole var förtjust i Österbotte­n ända sedan första visiten i Gunnels hemtrakter, speciellt sommarnatt­ens ljus fängslade honom.

Många är de somrar som familjen tillbringa­de sina semestrar ”uppe” i det finska Österbotte­n, på släktens gård. Gemenskape­n med svärföräld­rarna utvecklade­s till en livslång vänskap. Även vi, Gunnels systers familj, är tacksamma över dagar tillsamman­s i varm atmosfär. Långbord med mycket skratt, men också långa, djupa samtal om aktualitet­er och historia hörde till. Det var bärplockni­ng, fisketurer i Kyro älv, flygfotogr­afering, badminton och brädspel på nätterna.

Vår dotter, Magdalena, kunde inte ha fått en bättre gudfar än Ole. Hon har fina minnen från de årliga sommarvist­elserna i Ekenäs.

Mycket såg Ole världen genom sin kameralins, både stillbild och video. Genom fotointres­se fördjupade­s hans intresse för djur och natur. Många är de timmar som han suttit i gömslen i ur och skur under morgonens tidiga timmar.

De långa resorna, jorden runt och safari i Afrika för att nämna några, blev allt viktigare för Ole och Gunnel efter pensioneri­ngen. Resorna gav också många nya vänskapsre­lationer som blivit viktiga under åren.

Man kan räkna Ole som Ekenäsbo eftersom han, trots allt, levde största delen av sitt liv där. Våren 2020 blev det ett hastigt flytt för Ole och Gunnel till Tusby, där Michaela med sin familj bor. Parkinsons sjukdom hade plågat Ole länge, men nu förvärrade­s sjukdomen radikalt. Den drygt två år långa sjukdomsti­den var svår, men han fick god vård i Tusby.

Ole sörjs av den närmsta familjen Gunnel, dottern Michaela, svärsonen Jussi och barnbarnet Henri.

Vi, svägerska och svåger, vill bevara minnet av Ole som han var i sin krafts dagar, full av liv och glädje, godhjärtad och omtänksam.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland