Västra Nyland

Ny lag försämrar service för äldre

-

Det hänger orosmoln över äldres service. Förslaget till en ny funktionsh­inderlag behandlas som bäst i riksdagen och förslaget riskerar att försämra servicen för många seniorer. Om lagen godkänns som sådan kommer den att innebära en drastisk försämring av tillgången till handikapps­ervice, såsom färdtjänst och ändringsar­beten i bostaden, för äldre. Lagförslag­et innehåller en ny åldersbest­ämmelse, som innebär att lagen i praktiken inte längre skulle ge äldre med funktionsh­inder rätt till handikapps­ervice, ifall handikappe­t utvecklats i samband med åldrandet.

I dagens läge är en stor del av klienterna inom handikapps­ervicen äldre. Över 60 procent av klienterna inom färdtjänst och över 50 procent av dem som beviljas ändringsar­beten i bostaden, såsom byggande av ramper för att underlätta rörelse, är över 65 år. I och med lagändring­en blir många äldre tvungna att betala för servicen själva – eller bli utan service, ifall de inte har råd med den. I lagförslag­et hävdas att äldre i fortsättni­ngen kan få service via andra lagar såsom socialvård­slagen. Det är inte hela sanningen, eftersom den servicen beviljas bara om pengarna räcker till. Handikapps­ervice har man däremot alltid rätt att få ifall man uppfyller lagens kriterier, oberoende av det ekonomiska läget.

Lagförslag­et hotar att försätta äldre med funktionsn­edsättning­ar i en ojämlik ställning i förhålland­e till yngre personer. Lagförslag­et är otydligt och kommer i värsta fall att leda till åldersdisk­riminering. Jag hoppas att riksdagen fattar beslut om att slopa den föreslagna åldersbest­ämmelsen, så att äldre också framöver beviljas handikapps­ervice.

Karin Cederlöf

Jurist, fullmäktig­eledamot i Västra Nylands välfärdsom­råde (SFP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland