Västra Nyland

Höstmöte med blixtstart för Ekenäs Pensionäre­r

- Isa Forsbäck

Ekenäs Pensionäre­rs höstmöte den 4 november inleddes med en verklig rusch. En stor grupp medlemmar samlades i god tid ute på Snåresalen­s gård, huset var låst, ett pianokolle­gium pågick.

LÄSARTEXT

Vi pensionäre­r har bittert fått erfara att vår verksamhet väger mycket lätt jämförd med Musikinsti­tutets. En evig kamp mot tiden, minutprogr­am för månadsmöte­na, inga förvarings­utrymmen, inga möjlighete­r att koka kaffe eller ordna smågruppsv­erksamhet. Det är verklighet­en för Raseborgs största pensionärs­förening! Som grädde på moset ännu ett hyresregle­mente där stadsstyre­lsens behandling kan få vilka ekonomiska följder som helst.

Räta ut frågetecke­n

Juristen Karin Cederlöf är bekant för de flesta pensionäre­r i Raseborg. Många följde hennes kamp för sin mormors färdtjänst mot stadens nekande beslut. Och när staden förlorade i förvaltnin­gsdomstole­n såg man en liten ljusning i tunneln, kommunen kan också ha fel! Karin Cederlöf har starka västnyländ­ska rötter, hennes far Magnus Cederlöf är hemma från Ekenäs och hennes mor från Fiskars. Familjen har kvar farfars hus vid Rosenvägen och utnyttjar också flitigt sitt sommarhus i Ekenäs skärgård. När Karin bad alla som hade haft hennes farfar Henrik Cederlöf som modersmåls­lärare räcka upp handen såg man en skog av händer. Farfar Henrik lär också ha varit sträng mot barnbarnen när det gällde svenska språket …. Genom sina många band till Raseborg är Karin väl orienterad i de lokala vårdfrågor­na. Hon har specialise­rat sig på de äldres rättighete­r och hade dessa också som tema för sin avhandling.

Det nya välfärdsom­rådet väcker blandade känslor hos pensionäre­rna. Som fullmäktig­eledamot i Västra Nylands välfärdsom­råde försökte Karin Cederlöf räta ut de värsta frågeteckn­en. Hon berörde hotet mot jouren i Raseborg och Borgå som till all lycka avvärjdes. Men frågan kommer säkert att behandlas på nytt. Nytt för åhörarna var att jouren vid Raseborgs sjukhus skötts av två vårdbolag, Terveystal­o på dagen och Medimatkat nattetid. Nu har Terveystal­o sagt upp avtalet. Problemen har varit bristen på avdelnings­platser och sjuktransp­orterna. En annan fråga som bekymrar Karin är lagändring­en gällande handikapps­ervicen som behandlas i riksdagen. Karin upplevde att situatione­n för de handikappa­de, tex färdtjänst­en, kommer att försämras och att lagändring­en utsätter de äldre för en viss åldersdisk­riminering. Grundlagsu­tskottet måste uttala sig om lagförslag­et!

Aktuellt just nu är budgeten för välfärdsom­rådet med ett underskott på ca 100 miljoner. Dessutom ska alla avgifter harmoniser­as, alla ska betala lika mycket oberoende av tidigare taxor. Utfallet kommer att bli väldigt olika i olika kommuner. Andra utmaningar är vården efter coronapand­emn, ensamheten ökar och de sociala tjänsterna räcker inte till. Kriteriern­a för närstående­vård ändrar också, Karin pekade på ett missförhål­lande, en närvårdare måste bo i samma hushåll för att godkännas, att ofta besöka en anhörig eller bo i en annan kommun ger inte status som närvårdare.

Föreningen­s höstmöte förlöpte utan dramatik. Med Mikael Borgman som mötesordfö­rande återvaldes Ingmar Asplund som ordförande. Styrelseva­let är alltid mera komplicera­t på grund av att styrelsen har tvååriga mandat och hälften avgår årligen. I tur att avgå var Isa Forsbäck, Anneli Hofer, Björn G. Öhman och suppleante­n Agneta Westerlund som ville avgå. De övriga återvaldes. Till ny suppleant valdes Frej Falck. Ett år kvar har Cia Borgman, Christer Nyström, Björn Sandbacka och suppleante­n Margaretha Lindroos. Björn Sandbacka önskade avgå, i hans ställe utsågs Kristina Hemmälin. Som verksamhet­sgranskare fortsätter Georg Lindroth och Marcus Lindqvist med Christer Lindholm och Sven Sundström som ersättare. Budgeten presentera­des och med hänvisning till en fördyrad verksamhet och en något oviss framtid höjdes medlemsavg­iften enhälligt till 25 €. Av medlemsavg­iften går 14 € per medem till Svenska pensionärs­förbundet. För 507 medlemmar innebär det en avsevärd summa att betala. Som kompensati­on får varje medlem God Tid ….

Verksamhet­splanen för 2023 innehöll mera roligare läsning. Ekenäs Pensionäre­r firar sitt 50-års jubileum 2023 med en stor jubileumsf­est i Officersmä­ssen i Dragsvik i november! Motionsver­ksamheten fortsätter med oförminska­d styrka, föreningen har redan tre grupper för boule. Infomöten om välfärdsom­rådet, resor och fester utlovas också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland