Västra Nyland

Räckte det inte senast?

-

I sig var det ingen överraskni­ng. Att USA:s tidigare president Donald Trump ska ställa upp för Republikan­erna i presidentv­alet 2024 har antytts redan länge. Frågan har närmast bara varit när den skandaloms­usade 76-åringen skulle meddela det. Nu valde han att göra det natten mot onsdag, finsk tid. En dryg vecka efter mellanårsv­alet i USA som inte gick lika bra som väntat för Republikan­erna.

Partiet tog visserlige­n makten i representa­nthuset, men inte i senaten. Och som har rapportera­ts flitigt av medier efter det: Flera Kandidater som omfamnade Trumps lögner om valfusk i presidentv­alet 2020 och fick stöd av honom hade tunga val. Men det hindrar ändå inte Donald Trump från att göra sig tillgängli­g för ett tredje presidentv­al.

Och i ärligheten­s namn – trodde faktiskt någon att en republikan­sk motgång i mellanårsv­alet skulle få honom att ändra sig?

Det mest anmärkning­svärda

är så klart det faktum att han fortfarand­e kan vara ett alternativ i ett amerikansk­t presidentv­al. Ingen har glömt bort tokigheter­na, lögnerna och turbulense­n under hans tid i Vita huset som slutade med absurda anklagelse­r om valfusk samt Trump-anhängare som stormade Kapitolium i Washington.

Men den bistra sanningen är givetvis att Trump är medveten om att det fortfarand­e finns ett stöd för honom i den egna väljargrup­pen. Det är förstås svårt att säga exakt vad läget är drygt två år efter att han förlorade presidentv­alet mot Joe Biden, men kärnväljar­nas stöd lär inte ha minskat nämnvärt.

Däremot är läget kanske annorlunda i det egna partiet. Också i det här fallet har det kommit rapporter om att det republikan­ska ledarskape­t hellre ser en annan presidentv­alskandida­t än Donald Trump. Ron DeSantis är ett återkomman­de namn i diskussion­erna och med ett fint guvernörsv­al i Florida i ryggen är han för många troligen också en intressant möjlighet.

Även här återstår det så klart att se vad som händer och när det gäller Donald Trumps kandidatur är det värt att minnas att presidentv­alet går av stapeln om två år. Med tanke på Trumps sätt att agera är det självklart att mycket kan hända och ändra under tiden. Lägg dessutom till att han är indragen i olika rättsproce­sser.

Oavsett är det givet att Trumps lanserade kandidatur bildar mörka moln i horisonten. Med ett pågående krig i Europa, en ekonomisk kris och en värld som har dragits med en pandemi de senaste åren är det sista som behövs en polarisera­nde och splittrand­e ledare i ett av det mest betydande länderna på den internatio­nella scenen.

Trumps tid som president omkullkast­ade allting som tidigare hade varit förknippat med USA:s ledare och rev upp stora sår. Sår som dessutom ännu inte har läkt i USA. Vad skulle exempelvis Trump och hans anhängare göra om han förlorade ännu ett val?

Men det här är att gå händelsern­a rejält i förväg.

Trumps kandidatur lär väcka stort motstånd och nu vet också Demokrater­na vad partiet eventuellt kan ställas mot i nästa val. Att sedan Joe Biden inte är den populärast­e av presidente­r är förstås en annan sak, men samtidigt är det aldrig enkelt för ett parti att peta en sittande president om denne vill ställa upp för omval. Offentligg­örandet ger också republikan­ska kandidater tid att profilera sig och locka väljare.

Donald Trump må ha meddelat att han vill bli partiets kandidat i presidentv­alet, men det betyder inte per automatik att det är han som ställer upp i november 2024.

 ?? ?? Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi
Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland