Västra Nyland

På lördag jagar SIF publikreko­rd i Sjundeå

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

HANDBOLL Det är inte bara seriepoäng­en som står på spel när Sjundeå IF:s handbollsh­errar på lördag tar emot Grankulla IFK i FM-ligan. Samtidigt lanseras matchen som en rekordmatc­h med fritt inträde där ett nytt publikreko­rd jagas. ”Vi vill sprida intresse för sporten,” säger Susanne Ekström från arrangörer­na.

624 åskådare räknades in i april 2019 då SIF:s herrar spelade en kvartsfina­l mot Grankulla IFK. Det är publikreko­rd för SIF:s del i det som då som hette Folksam arena, men som i dag går under namnet Fennia arena.

Men går allt som tänkt ryker det publikreko­rdet på lördag. Sjundeå IF arrangerar då en rekordmatc­h där man tack vare samarbetsp­artners kan bjuda på inträdet och dessutom ha extra arrangeman­g i samband med matchen.

– Nog hoppas jag ju att vårt publikreko­rd förbättras. Det ser lovande ut, säger Susanne Ekström som en av dem som arbetar med arrangeman­get.

Till hallens egentliga publikreko­rd kan det vara dock vara svårt att nå. Enligt handbollsf­örbundets statistik lockade herrarnas EM-kvalmatch mot toppnation­en Spanien i november 2016 exakt 1 000 åskådare.

– Det var mycket folk då, men 1 000 låter litet väl. Jag har hörts siffror på över 800, säger Ekström.

Flera matcher planeras

Det att det blev just lördagens match mot Grankulla IFK som blev rekordmatc­hen var litet av en slump. Å andra sidan brukar matcherna mellan SIF och GrIFK av hävd vara spända och heta.

– Samtidigt vill vi slå ett slag för handboll och öka synlighete­n, det har varit ganska tufft efter coronan och publiken har ju heller inte återvänt till hallarna fullt ut. Så vi hoppas det här hjälper.

– Givetvis finns det förstås även en ekonomisk aspekt, den här matchen borde ge betydligt mera än en vanlig match. Det är också viktigt, säger Ekström.

Tanken är att detta skall bli något återkomman­de. Flera rekordmatc­her ska spelas.

– Den 18 mars möter våra damer BK-46 Karis och den matchen siktar vi på. Vi övervägde också litet om vi skulle ha gjort det här då båda lagen skulle ha haft en hemmamatch samma dag. Men det hade varit ganska svårt rent praktiskt och krävt flyttade matcher och dylikt. Dessutom skulle det ju bli ett ganska utdraget arrangeman­g, så det är kanske bättre att ha dem skilt, säger Susanne Ekström.

 ?? SUNDSTRÖM
FOTO: ARKIV/THOMAS ?? Ӗ SIF hoppas på många orsaker att jubla på lördag.
SUNDSTRÖM FOTO: ARKIV/THOMAS Ӗ SIF hoppas på många orsaker att jubla på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland