Västra Nyland

Hasse i Ekenäs är redo att bespisa julfirarna

- Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

Efter två år av försiktiga­re eller helt uteblivna julfester är det igen dags att skåla i snaps och sjunga Hej tomtegubba­r. Men festerna där alkoholen flödade gränslöst och äktenskap både sprack och bildades börjar höra till historien. I dag är det oftast program och dyrare mat som står på menyn.

”Jaloviinan” ska sedan drickas ur konjakskup­a, inte några shotglas.

Köpman Kaj Björklöf och kontorsans­variga Harriet Aaltonen sitter med utsikt över hela den nya KRauta-affären i Karis, men det är pappret framför dem som har deras fulla fokus.

Av allvaret att döma skulle man kunna tro att de gör upp budgeten inför nästa år. I själva verket är de i färd med att planera företaget Karis järns julfest, där de anställda från butikerna i Karis, Ekenäs och Lojo träffas för att fira tillsamman­s.

– Det är ett slags bokslut över året, säger Kaj Björklöf.

– Och samtidigt ett tack till personalen. Det brukar vara uppskattat,

säger Harriet Aaltonen.

Offentliga sektorns enda utsvävning

Efter två år av restriktio­ner och allmän försiktigh­et är det många arbetsgiva­re som igen ordnar fester för sina anställda. En av dem är Hangö stad, som är känd för sin legendaris­ka julglögg.

– Absolut!

Så svarar stadsdirek­tör Denis Strandell när han får frågan om den blir av i år. Julglöggen är en viktig tradition, påpekar han.

– I den offentliga sektorn har vi egentligen inga utsvävning­ar eller betydande personalfö­rmåner. Det här är arbetsgiva­rens sätt att tacka för det gångna året och visa de anställda att de är uppskattad­e.

Endast under det första coronaåret 2020 rubbades traditione­n i Hangö. I fjol festade personalen loss igen.

– Smittoläge­t var lite lugnare kring jul, så vi hade julglöggen i nedbantad version. Från grundtrygg­heten ville de ändå inte ta minsta lilla risk att bli smittade, så de lyste med sin frånvaro.

Ett spetsat farväl

I år är det i stället just de anställda inom grundtrygg­heten som är huvudgäste­rna.

– Det är sista gången som de kan vara med, så festen är samtidigt ett tack och adjö till dem, säger Strandell och syftar på att social- och hälsovårde­n i städerna och kommunerna övergår till välfärdsom­rådena vid årsskiftet.

Med anledning av det här tror han att årets fest kommer att bli välbesökt.

– Vi räknar med att 250-300 personer kommer, det vill säga hälften av stadens 600 anställda. Därför har vi bokat Brankis för att få plats. Och eftersom vår festsal i stadshuset då blev ledig kan Hangö företagare ordna sin julfest där samtidigt.

Stadens julglögg ordnas i år fredagen den 9 december.

Är det alkoholfri glögg eller är den spetsad?

– Neeej, nog är den ju spetsad! Varm saft är inte glögg.

”Alla vill ut och svira”

Krögaren Hans ”Hasse” Lundström på restaurang GH Fyren har flera företagsfe­ster i bokningska­lendern från lillajul framåt. Han säger att det helt klart finns ett sug efter att festa lite extra tillsamman­s med sina kollegor efter de gångna åren. – Folk vill ut.

Också cateringfö­retagaren Nina Henriksson har noterat samma trend. Hos henne är bokningarn­a tillbaka på samma nivå som innan coronapand­emin.

– Alla vill ut och svira, fastän det är lika mycket corona i farten som tidigare.

Det händer att hon kör ut maten, men oftast brukar kunderna vilja komma till hennes lunchresta­urang i Servicehus­et i Karis.

Brukar det gå vilt till?

– Oftast försvinner vi när vi har vår bit undanstöka­d. Sedan vet vi inte hur det slutar. Det ser vi först på morgonen när vi kommer för att städa upp. En gång hittades en rollator. Och på en krog i Ekenäs var det en festdeltag­are som kom dit med en krycka, men när han skulle vidare hade han tydligen inte behövt den längre för den var kvar följande morgon.

”Traditione­lla julmaten faller bort”

I hennes kalender finns flera pensionärs­grupper. Hans Lundström har däremot märkt att vissa av de äldre kunderna fortfarand­e är för–

siktiga med att festa ute på restaurang. I och med att de här grupperna uteblir får julmenyern­a på GH Fyren en annan karaktär.

– Det håller på att ändra helt och hållet. Den traditione­lla julmaten faller bort. De yngre generation­erna vågar tack och lov prova något annat än skinka och jullådor. Det är mycket vilt och fågel, säger Lundström.

De stigande priserna på råvaror har tvingat honom att höja restaurang­ens priser med ungefär tio procent. Det här är ändå ingenting som har skrämt bort kunderna, utan de har varit förstående. Maten får kosta. I stället prutar företagen hellre på alkoholen.

– Många satsar lite mer på mat och lite mindre på dryck. Det är skönare för allihopa, både för personal och gäster. Det är jobbigt med berusade människor som ska hanteras.

Mer än bara brännvin

Något Hans Lundström gärna skulle erbjuda mer av är program för matgästern­a. Han säger att i synnerhet om sällskapen är mindre

finns det en risk att de packar ihop genast efter efterrätte­n om alla diskussion­sämnen redan är uttömda från kaffepause­rna under året.

– Den 17 december ordnar vi en kväll som riktar sig till mindre sällskap. Då händer det lite, det blir musik, och jag har försökt hitta en trollkarl.

Också de anställda i Karis järn brukar få mer än ädelbrännv­in på sina fester. I fjol besökte de Tytyrigruv­an i Lojo, och i vår vankas det kultur i form av pjäsen Råttfällan på Tryckerite­atern i Karis.

– Vi tar en skarp en i pausen och efteråt går vi för att äta. Jag är en stor vän av snaps, så på våra fester tar vi alltid snaps och sjunger. Men det har nog aldrig, åtminstone inte på min tid, hänt att någon har blivit redlöst berusad. Vi brukar ha roligt, säger Kaj Björklöf.

Kontoriste­n Annika Ljunggren ser nästan mer fram emot Karis järns julfest än själva julafton.

– Vi har en rolig gemenskap. Alla trivs jättebra, alla har humor.

 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? Ӗ Det råder inga tvivel om saken: folk vill festa i år, konstatera­r krögaren Hans Lundström från GH Fyren.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN Ӗ Det råder inga tvivel om saken: folk vill festa i år, konstatera­r krögaren Hans Lundström från GH Fyren.
 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? Kaj Björklöf och Harriet Aaltonen färdigstäl­ler årets viktigaste dokument: inköpslist­an till Karis järns julfest.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN Kaj Björklöf och Harriet Aaltonen färdigstäl­ler årets viktigaste dokument: inköpslist­an till Karis järns julfest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland