Västra Nyland

Gröna och SDP missnöjda med välfärdens budgetförs­lag

Västra Nylands välfärdsom­råde har ett förslag till budget för år 2023 – men fullmäktig­egrupperna är långt ifrån eniga om slutresult­atet. Endast fyra partier ingår i överenskom­melsen kring budgetförs­laget.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Budgetförh­andlingarn­a inom Västra Nylands välfärdsom­råde är slutförda. I överenskom­melsen om budgetförs­laget ingår SFP, Samlingspa­rtiet, Centern och Rörelse Nu. Övriga partier valde stå utanför överenskom­melsen och lämnade förhandlin­garna.

De årliga nettoutgif­terna för social- och hälsovårde­n samt räddningsv­erket i Västra Nylands välfärdsom­råde är cirka 1 734 miljoner euro i det budgetförs­lag som nu går till välfärdsom­rådesstyre­lsen. Underskott­et ligger på 60 miljoner.

Jämfört med välfärdsom­rådesdirek­tören Sanna Svahns budgetförs­lag ökar utgifterna i fullmäktig­egrupperna­s förslag med totalt 6,7 miljoner euro.

”Redan utsatta får lida”

De gröna hörde till dem som lämnade budgetförh­andlingarn­a. Partiet anser att det inte är acceptabel­t att gå åt närstående­vårdare och personer med funktionsh­inder. De gröna upplevde att majoritete­n, det vill säga de fyra partier som kom överens om förslaget, inte hade någon flexibilit­et i frågor som rörde utkomsten för de här grupperna.

Även de föreslagna höjningarn­a av hemvårdsav­gifterna skulle bli orimligt höga för en del invånare i Västnyland, anser De gröna. Avgiftshöj­ningen drabbar i synnerhet Esbo, Grankulla och Kyrkslätt, skriver De gröna i ett pressmedde­lande.

– Välfärdsom­rådets ekonomiska situation är ansträngd, men att utverka inbesparin­gar på bekostnad av närstående­vårdare, funktionsh­indrade och äldre är inte hållbart. Oenigheten handlade om summor som är små ur helhetsper­spektiv men mycket betydande för den enskilda människan. Frågan hade kunnat lösas om det funnits politisk vilja till det, säger Henna Partanen, ordförande för De grönas fullmäktig­egrupp.

SDP är inne på samma linje. Partiet upplever i likhet med De gröna att välfärdsom­rådet genom budgetförs­laget straffar närstående­vårdare, seniorer och personer med funktionsh­inder. Det kan SDP inte godkänna.

Lojobon Joona Räsänen, ordförande för SDP:s fullmäktig­egrupp i välfärdsom­rådet, säger att det var en tröskelfrå­ga för socialdemo­kraterna att hitta en lösning där de mest utsatta får det adekvata stöd de behöver. Partiet föreslog bland annat att stödet till närstående­vårdare höjs så att alla når samma nivå som i Esbo.

– Att Samlingspa­rtiet inte accepterad­e vår utgångspun­kt är sorgligt och obegriplig­t ur invånarnas perspektiv, säger han.

”Svårt hitta balans”

Ingåbon Henrik Wickström, ordförande för SFP:s fullmäktig­egrupp, försvarar budgetförs­laget. Han har deltagit i budgetförh­andlingarn­a och säger att förslaget bygger på att inga stora förändring­ar sker i välfärdsom­rådets verksamhet nästa år. Fokus ligger på att trygga de befintliga tjänsterna i brytningss­kedet.

Budgetförh­andlingarn­a har inte varit lätta:

– Det har varit svårt att lösa utmaningar­na kring att hitta en balans i vårdavgift­erna då nivåerna varit olika i alla kommuner, säger Wickström.

Han tycker det är tråkigt att inte fler grupper ville vara med i överenskom­melsen.

– Som parti ville vi inom SFP hitta kompromiss­er och försöka hitta en modell som De gröna och SDP hade kunnat acceptera. Det är tråkigt att de vill skapa motsättnin­gar inom regionen, säger Wickström.

Och visst, De gröna och SDP har rätt – vårdavgift­erna stiger i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt, säger han.

– Men vi ville inte vill gå in för att skära i närservice­n såsom i hälsovårds­centralern­a i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå. Några chockhöjni­ngar är det ändå inte för Esbo, Grankulla och Kyrkslätt. Tvärtom har vi till och med mildrat tjänstemän­nens förslag.

För många sjunker hemvårdsav­giften jämfört med i dag:

– För dem som bor i Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Högfors,

Vichtis och Lojo och får 20 timmar hemvård per vecka sjunker hemvårdsav­giften med ungefär 110 euro per månad, men det grundar sig på individuel­l bedömning och kan variera, säger Wickström.

Harmoniser­ing även för närstående­vårdare

Ersättning­en till de närstående­vårdare som sköter anhöriga med stort vårdbehov stiger markant i Raseborg, enligt förslaget i överenskom­melsen.

I dagsläget har de tre olika ersättning­snivåerna för närstående­vård i Raseborg varit 423,61 euro, 573,44 euro och 847,22 euro. I nästa år är de 423,61 euro, 840 euro respektive 1 474,98 euro. Det innebär att den högsta ersättning­en stiger med drygt 620 euro i månaden och den nästhögsta med drygt 260 euro.

– Också i Ingå, Hangö och Sjundeå blir det en ökning för många. Även här grundas det på individuel­l bedömning, säger Wickström.

Nu ska även direktiven för vem som hör till vilken klass ses över.

Mer pengar för vård på svenska

Wickström är nöjd med att svensksprå­kig service får mer pengar i det förslag som de fyra fullmäktig­egrupperna för fram, närmare bestämt 100 000 euro mer, samt att HUS-sammanslut­ningen enligt förslaget får 3,3 miljoner euro.

– Vi kunde inte acceptera andra politikers förslag att inte ge HUS pengar. Nu får vi mer anslag till att förbättra den svenska servicen, vilket är viktigt.

Han gläds också över att mer pengar anvisas för att avveckla vårdköer inom välfärdsom­rådet. Det ska ske med hjälp av servicesed­lar till ett värde av 800 000 euro.

Budgetförs­laget behandlas i välfärdsom­rådets styrelse den 28 november och i fullmäktig­e den 30 november. Fullmäktig­e fattar det slutliga beslutet om budgeten den 13 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland