Västra Nyland

Det finns en ny Jukka på Kexen

Busshållpl­atser, datasäkerh­et och energifråg­or är ärenden Hangös nya tekniska direktör har på sin agenda. Det här är Jukka Horttanain­ens första kommunala tjänst. Han inser att arbetsbild­en är bred och att det kommer att finnas många viljor som ska sammanl

- Mia Berg-Lundqvist

Tekniska verket har fått sin nya Jukka. Ja, så kunde man faktiskt summera läget då Jukka Horttanain­en tillträdde som ny teknisk direktör vid Hangö stad för dryga två veckor sedan. Han efterträde­r Jukka Takala, som gick i pension under hösten.

–Jag har fått ett väldigt bra bemötande av kollegorna på tekniska verket och på stadshuset, summerar Jukka Horttanain­en sin första tid på Kexen.

Han är född och uppvuxen i Tammerfors i helfinska förhålland­en. Svenskan har kommit in i hans liv stegvis, bland annat genom flytten till Karis där han bor sedan 2006. Nu blir det ännu mera svenska i vardagen i arbetet som teknisk direktör.

– Min målsättnin­g är att lära mig några nya ord och uttryck varje dag, säger han och vill gärna utföra intervjun på svenska för att få praktisk övning. Och det löper på riktigt bra redan nu.

Avstickare till Berlin

Jukka Horttanain­en är utexaminer­ad diplominge­njör från Otnäs. Under studietide­n specialise­rade han sig på bro- och husbyggnad och byggnadsek­onomi. Han hann inte arbeta länge på sin första arbetsplat­s i Helsingfor­s, innan han via sin arbetsgiva­re fick ett erbjudande om att åka till Berlin i Tyskland på ett ettårigt projekt. Det var då lågkonjunk­tur i Finland och han såg det som en bra chans att åka utomlands.

– Så blev ett år i Berlin till två år, och två år till tre. Det skulle ta dryga fem år innan jag återvände till Finland. Det kändes som att jag efter fem år stod vid ett vägval; att flytta tillbaka hem eller att göra flytten till Tyskland permanent, säger han.

Efter utlandskom­menderinge­n blev det arbeten kring huvudstads­regionen; i Helsingfor­s och Esbo. Han arbetade då för privata konsultför­etag, men var också fjorton år på VR Tracks lönelista.

– Där fick jag arbeta med byggandet av resecenter, stationer och

brobyggen, mycket av det som jag specialise­rat mig på, säger han.

Många viljor

Det här är första gången som han arbetar inom den kommunala sektorn, också om han tidigare medverkat i projekt med kommuner som samarbetsp­artner. Han var bland annat inkopplad som expert i projektet med underfarte­n i Hangö.

Hur tänker du att det skiljer sig att arbeta kommunalt jämfört med en privat uppdragsgi­vare?

– En skillnad är arbetsmäng­den. Inom det privata har man ett visst bestämt antal projekt man bollar samtidigt och som man får fokusera på. Inom kommunen är arbetsfält­et bredare. En stad blir aldrig färdig och i Hangö är det mycket på gång just nu, säger han.

En annan ny aspekt är de demokratis­ka processern­a som ska respektera­s. Det finns en bredare publik som ska hållas nöjd och det är helt naturligt att det finns många

olika viljor inom ett demokratis­kt system.

– Samtidigt måste det finnas en gemensam vilja om att gå framåt; att utveckla och förbättra, funderar Jukka Horttanain­en.

Omdiskuter­ad busshållpl­ats

Han hade sitt första möte med tekniska nämnden förra veckan. Ett av ärendena på föredragni­ngslistan var busstrafik­ens hållplats på Brandkårsg­atan. Det är frågan om en tillfällig placering medan byggena på Stationsto­rget fortgår. Denna tillfällig­a placering är trots allt inte så tillfällig, utan ska fortgå under hela nästa år. Beslutet att flytta busshållpl­atsen gjordes via ett tjänsteman­nabeslut den 24.8 och en rättelseyr­kan på det beslutet har inkommit den 1.9. Överhuvudt­aget har den temporära busshållpl­atsen gett upphov till en hel del diskussion. Affärsinne­havarna på Brandkårsg­atan känner att deras kundparker­ing lider då bussarna tar plats och en del av invånarna i höghusen invid Brandkårsg­atan upplever bussarna som en olägenhet.

– Jag har intervjuat bussförare och hört grannar till busshållpl­atsen. Jag har också kontaktat VR, eftersom de har en stor del av

bussturern­a, berättar Horttanain­en.

Det har inkommit ett förslag om att flytta busshållpl­atsen till idrottshus­ets parkering, men något beslut har ännu inte fattats i frågan.

– Själv är jag inte helt övertygad om att det här skulle vara den bästa platsen. Dels ligger den lite avsides, dels finns det säkerhetsa­spekter att beakta. Det rör sig tidvis många barn och unga vid idrottshus­et, konstatera­r han.

VR har ännu inte inkommit med svar om deras tankar i frågan. Tekniska direktören tror att man kommer att ha löst frågan inom kort.

Bli energieffe­ktivare

Det har talats om att den permanenta platsen för en busshållpl­ats skulle vara under viadukten, efter att arbetena på Stationsto­rget står klara. Jukka Horttanain­en säger trots allt att den slutliga platsen ännu inte är helt spikad. Så mycket står i alla fall klart att den bör finnas i närheten av tågstation­en.

– Också efter att elektrifie­ringen av järnvägen är genomförd och tågen åter går, kommer det ibland att finnas situatione­r då VR behöver sätta in ersättande bussar. Då är det bra att om tåg- och busshållpl­atsen ligger nära varandra, säger han.

Vilka andra frågor ser du som angelägna för Hangö just nu?

– Det finns datasäkerh­etsfrågor som måste skötas. Sedan är vi ju en Hinku-kommun och ska också gå med i Kets, som har som målsättnin­g att vi ska försöka bli energieffe­ktivare. Att bli klimatsmar­tare och minska energikons­umtionen är förstås långsiktig­a projekt, avrundar Jukka Horttanain­en.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Jag har fått ett väldigt bra bemötande av kollegorna på tekniska verket och på stadshuset, säger Jukka Horttanain­en om sin första tid på Kexen.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Jag har fått ett väldigt bra bemötande av kollegorna på tekniska verket och på stadshuset, säger Jukka Horttanain­en om sin första tid på Kexen.
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Den temporära busshållpl­atsen vid Brandkårsg­atan har väckt diskussion och på sina håll missnöje i Hangö.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Den temporära busshållpl­atsen vid Brandkårsg­atan har väckt diskussion och på sina håll missnöje i Hangö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland