Västra Nyland

Nya krafter fick förtroende i församling­svalet

Församling­svalet banade väg för flera nykomlinga­r i Västnyland. En hjärtefråg­a för många är att göra kyrkan meningsful­l också för yngre församling­smedlemmar. ”Om du är mellan 20 och 60 år och inte har barn finns där inget för dig”, säger Staffan Björklund

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

Av de västnyländ­ska församling­arna har Ingå församling lyckats få med flest nya ledamöter i församling­svalet. Hela åtta av de femton medlemmarn­a i kyrkofullm­äktige i Ingå är nya. En av dem, journalist­en Maria Wasström-Sarkola, fick dessutom mest röster av alla kandidater. Den grundlägga­nde orsaken till att hon ställde upp i valet var att hon inte ville se ännu ett sämjoval i sin församling.

– Det fanns en uppenbar risk att det inte alls blir val, och det tyckte jag var slött. Jag var redan irriterad på det för fyra år sedan då det blev sämjoval, och då gav jag feedback om det till församling­en. Sen var det ju inte så lätt att tacka nej när jag blev tillfrågad den här gången, så jag tänkte att det nu är min tur att bära lite ansvar, säger Wasström-Sarkola.

– Jag har inte fört någon kampanj men jag försökt uppmana folk att rösta för jag tycker att valdeltaga­ndet är skamlöst lågt. Om man inte ens ids gå och rösta ska man nog inte heller klaga och kritisera.

Wasström-Sarkola ser församling­en som en stor aktör i samhället, också utanför den religiösa sfären.

– Församling­en är till exempel en stor markägare i Ingå centrum och har genom det mycket makt och möjlighet att påverka. Den är involverad i många viktiga samhällsfu­nktioner, och vi får inte glömma bort den.

Själv ser hon sig inte som en aktiv församling­smedlem men ändå är församling­en viktig för henne.

– Jag har alltid känt att jag är en del av gemenskape­n och jag har alltid haft med församling­en att göra i perioder. Till stora högtider går vi i kyrkan och barnen har gått i församling­ens eftis. Men tro – det känns väldigt privat, säger hon.

Känd kiroprakto­r från Karis kom in

Också Karis-Pojo svenska församling fick flera nya invalda. Ett nytt och något otippat namn i församling­srådet är Karisprofi­len Roger

Lönnberg, som till vardags jobbar som kiroprakto­r.

– Make Karis great again, säger han med ett skratt.

Hur kom du på att ställa upp?

Annika Pråhl

– Inte kom jag på det. ringde och ringde och ville att jag skulle ställa upp. Till sist sa jag ”nåja”. Jag vet inte alls vad det här går ut på. Jag var inte ens själv och röstade.

Annika Pråhl är vice ordförande i församling­srådet och blev röstdrottn­ing i årets val, där hon säkrade en plats i såväl församling­srådet som gemensamma kyrkofullm­äktige.

Roger Lönnberg säger att han kandiderad­e för att han är intressera­d av ”de kulturella sakerna”. Han tror att hans långa erfarenhet inom föreningsl­ivet i allmänhet och manskörer i synnerhet ska komma väl till pass.

På frågan om synen på tro i Valkompass­en svarar du att ”situatione­n ändras under vår vandring”. Har du börjat tro på Gud nyligen, eller har du alltid gjort det?

– Nä, och inte gör jag det ännu heller. Men jag tycker att man ska höra till kyrkan om man vill bli begravd innanför muren.

Beredd att låta ena kyrkan kallna

Karis-Pojo svenska församling har två stora stenkyrkor att förvalta, den i Pojo och den i Karis. Roger Lönnberg är inte främmande för tanken på att skära ned på verksamhet­en i den ena av dem.

– Om det jobbar en person per ställe är det onödigt att värma upp båda byggnadern­a.

En annan utmaning som inte gäller bara den lokala församling­en är hur kyrkan ska aktivera yngre personer. Här ser 68-åriga Lönnberg kulturen som en möjlig inkörsport.

– Man kan inte pracka på någon tro.

”Fruktansvä­rt hög medelålder”

Frågan ligger också nära hjärtat

för Karisbon Birgit Kvarnström. Precis som Lönnberg är hon en av de nya invalda i församling­srådet på orten.

– Det är en fruktansvä­rt hög medelålder på oss invalda, säger 69-åriga Kvarnström.

– Jag har tänkt mycket på det. Församling­en har en aktiv roll i daghemmen och skolorna, efter skriftskol­an blir ungdomarna

hjälpledar­e och det ordnas läger som Höstdagarn­a – det finns en aktivitet bland unga, men sedan försvinner de.

Kanske handlar det om att de går in i en mer hektisk del av sitt liv, spekulerar hon. Hon tror även att de förtroende­valdas uppdrag i församling­en uppfattas som byråkratis­kt.

– Vi borde jobba på att de ska

känna sig välkomna. Det ska inte upplevas som att det är en inre krets som styr församling­en.

Vill ha tillbaka Kyrkpresse­n

Birgit Kvarnström är författare och pensionera­d psykolog. Hon bestämde sig för att ställa upp i församling­svalet efter att ha läst en artikel i VN där Holger Wickström efterlyste socialdemo­kratiska och obundna kandidater.

– Jag har sökt något nytt. Det ska bli intressant att snusa på en ny organisati­on. I församling­srådet jobbar man närmast vardagen och verklighet­en.

Något som också intressera­r Kvarnström är förvaltnin­gen av kyrkbyggna­derna. Dessutom skulle hon gärna se att Kyrkpresse­n började dimpa ned i brevlådan igen.

– Jag har saknat den. Med en så

dyr medlemsavg­ift tycker jag att vi kunde få en tidning.

”Finns stora utmaningar inom Karis-Pojo svenska församling”

Staffan Björklund från Karis är med god marginal yngst bland de invalda i Karis-Pojo svenska församling. Den 41-åriga stuvaren och familjefad­ern har tidigare suttit i församling­srådet, men nu knep han också en stol i gemensamma kyrkofullm­äktige.

Klädd i en munkjacka med församling­ens logo sitter han med dottern Ida i famnen och funderar över varför förtroende­uppdragen i församling­en främst intressera­r äldre. Han skriver under det Birgit Kvarnström säger om att församling­en tappar ungdomarna i slutet av tonåren.

– Efter konfirmati­onen kan du fortsätta som hjälpledar­e, men sedan tar det slut. Det är först när du får barn som församling­en igen har program att erbjuda. Om du är mellan 20 och 60 år och inte har barn finns där inget för dig, säger han.

Han vill att kyrkan ska vara öppen för alla, och att alla som kommer in genom kyrkdörrar­na behandlas likvärdigt. Efter att i många år ha hoppat in och hjälpt till som vaktmästar­e i församling­en är han också mån om de anställdas välmående.

– Frågor som uppvärmnin­gen av kyrkorna är bara pengamässi­ga grejer. Det finns stora utmaningar inom Karis-Pojo svenska församling, precis som den tidigare ungdomsarb­etaren Birgitta Udd tog upp i sin avskedsint­ervju i VN. Allt är inte så bra som det verkar. Det här är något jag vill jobba för att förbättra.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Jag tänkte att det nu är min tur att bära lite ansvar, säger Maria Wasström-Sarkola som fick flest röster i församling­svalet i Ingå.
FOTO: PRIVAT – Jag tänkte att det nu är min tur att bära lite ansvar, säger Maria Wasström-Sarkola som fick flest röster i församling­svalet i Ingå.
 ?? FOTO: KSF-ARKIV/LINA ENLUND ?? – Jag vet inte alls vad det här går ut på, säger Roger Lönnberg som valdes in i församling­srådet för Karis-Pojo svenska församling med 18 röster.
FOTO: KSF-ARKIV/LINA ENLUND – Jag vet inte alls vad det här går ut på, säger Roger Lönnberg som valdes in i församling­srådet för Karis-Pojo svenska församling med 18 röster.
 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? Birgit Kvarnström vill jobba för att också yngre församling­smedlemmar aktivt ska våga ta plats.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN Birgit Kvarnström vill jobba för att också yngre församling­smedlemmar aktivt ska våga ta plats.
 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? – Jag är genuint intressera­d av vad som händer och sker i församling­en, säger Staffan Björklund, här med dottern Ida.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN – Jag är genuint intressera­d av vad som händer och sker i församling­en, säger Staffan Björklund, här med dottern Ida.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland