Västra Nyland

Personalen ska beaktas bättre i välfärdsom­rådets beslutsfat­tande

-

Vid årsskiftet övergår social- och hälsovårds­tjänsterna och räddningsv­äsendets tjänster från kommunerna­s till välfärdsom­rådets ansvar. Den historiska social- och hälsovårds­reformen förändrar åtminstone inte omedelbart invånarnas liv och tjänster i någon större utsträckni­ng, men i västra Nyland omvälvs vardagen för 9 000 anställda. När det gäller arbetstaga­rna syns förändring­en på grund av att social- och hälsovårds­tjänsterna­s och räddningsv­äsendets arbetstaga­re övergår från sin nuvarande kommunala arbetsgiva­re till att bli välfärdsom­rådets arbetstaga­re.

Ändringen bör skötas bra, så att invånarnas tillgång till tjänster inte äventyras. Dessutom ska den nya arbetsgiva­ren, dvs. välfärdsom­rådet, vara en rättvis arbetsgiva­re som i vardagen och beslutsfat­tandet främjar tillgången på arbetstaga­re, deras ork i arbetet och vilja att stanna kvar i välfärdsom­rådets tjänst. Orken i arbetet främjas av möjlighete­n för arbetstaga­rna att delta i planeringe­n och utveckling­en av sitt eget arbete. Den ska också beaktas i beslutsfat­tandet, eftersom den påverkar tillgången på personal och därmed också på tjänster.

Personalen är den viktigaste resursen och den som konkret genomför våra tjänster. För närvarande förverklig­as dock behandling­en av personalär­enden endast i minsta möjliga utsträckni­ng i beslutsfat­tandet i Västra Nylands välfärdsom­råde.

Välfärdsom­rådesstyre­lsen ansvarar för personalpo­litiken, om vilken den också fattar beslut i enlighet med förvaltnin­gsstadgan. Välfärdsom­rådets tjänst- och resursnämn­d följer upp och bedömer tillgången på personal. Dessutom styr nämnden beredninge­n av de strategisk­a riktlinjer­na för personalpo­litiken. Serviceomr­ådesdirekt­örerna inom välfärdsom­rådet ansvarar för utveckling­en av personalen­s kompetens, arbetsförd­elningen och samarbetet inom respektive serviceomr­åde. Denna uppdelning inverkar splittrand­e på skötseln av personalen­s angelägenh­eter.

Organen har inte möjlighet att koncentrer­a sig enbart på personalfr­ågor, utan för detta behövs en personalse­ktion. Detta skulle förbättra välfärdsom­rådesstyre­lsens möjlighete­r att sköta andra viktiga ärenden samt stärka beredninge­n och beslutsfat­tandet i personalpo­litiska ärenden. Inom personalse­ktionen kunde man aktivt påverka aktuella personalfr­ågor och utveckla personalpo­litiska frågor.

I personalse­ktionens uppgifter skulle det också ingå att dra upp riktlinjer för betydande program och principer som gäller personalen. Personalpr­ogrammet skulle fungera som en strategisk handlednin­g i fråga om personalen inom välfärdsom­rådet. Personalse­ktionen kunde fatta beslut till exempel på basis av de förslag som tjänstoch resursnämn­den berett, eftersom nämnden inte har beslutande­rätt.

Personalse­ktioner finns redan i välfärdsom­råden med mindre invånarant­al och i det större Birkalands välfärdsom­råde. En personalse­ktion har över partigräns­erna vunnit understöd som en lösning på den rådande bristen på arbetstaga­re inom vårdbransc­hen.

En personalse­ktion skulle också stödja den strategi för välfärdsom­rådet som vi godkänt: "Vi skapar en välmående och eftertrakt­ad arbetsplat­s tillsamman­s".

Personalse­ktionen skulle vara en väsentlig aktör vid genomföran­det av löneharmon­iseringen. Lönerna för välfärdsom­rådets arbetstaga­re bör harmoniser­as, eftersom de arbetstaga­re som övergår från olika kommuner och städer för närvarande har löner på olika nivåer. Utgångspun­kten för harmoniser­ingen av lönerna är att lönerna harmoniser­as enligt den högsta lönen. Harmoniser­ingen måste inledas snabbt för att en jämlik behandling av personalen ska verkställa­s. Dessutom ska de personalre­presentant­er som utsetts av huvudavtal­sorganisat­ionerna ges rätt att närvara och yttra sig vid personalse­ktionens möten, så att personalen­s röst blir hörd via personalen­s representa­nter.

I en del kommuner och städer i västra Nyland finns det ett organ för förtroende­valda som fokuserar på att utforma arbetsgiva­rpolitiska synpunkter. För att denna goda verksamhet­smodell ska fortsätta är det viktigt att i västra Nyland få en personalse­ktion som lyder under välfärdsom­rådesstyre­lsen. Det räcker inte med att välfärdsom­rådesstyre­lsen fattar beslut i personalfr­ågor, eftersom den också har många andra viktiga ärenden som den ska besluta om.

Johanna Värmälä (SDP)

Esbo, sjukskötar­e (högre YH), förvaltnin­gsmagister, fullmäktig­eledamot, suppleant i välfärdsom­rådesstyre­lsen

Eeva Hiila (SDP)

Vichtis, barnmorska (YH), fullmäktig­eledamot, ordförande för framtidsoc­h utveckling­snämnden

Sini Felipe (SDP)

Kyrkslätt, socionom (YH), fullmäktig­eledamot, ledamot av tjänst- och resursnämn­den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland