Västra Nyland

Stödet till Nato ökar men eget försvar viktigt

Försvarsvi­ljan är hög och många är positiva till Nato. Det bådar gott för Finlands försvar även framöver.

-

Den hör veckan började Marinens huvudkrigs­övning Freezing Winds 22. Den pågår till den 2 december. Redan under övningens första dag reagerade många Hangöbor på en kraftig smäll som skakade om en husen och marken. Marinstabe­n bekräftar för Yle Västnyland att det var fråga om ett Hornet jaktplan som sprängde ljudvallen. Man säger ändå inte om planet deltog i övningen. Det sannolika är ändå att planet deltog i övningen där både Hornet- och Hawkplan medverkar.

Det här är ett typiskt exempel på att invånarna blivit mer alerta och insatta i vilka övningar som är på gång. De som bott i garnisonss­taden Ekenäs eller på Hangöudd, där Syndalens övningsomr­åde och Russarö finns, är vana vid att det rör sig beväringar och fordon och man hör skjutninga­r. Nu är det ändå en helt annat aktivitet bland gemene man då beväringar, militärfor­don eller -båtar syns i närmiljön.

Det har förstås att göra med Rysslands anfallskri­g mot Ukraina och att Finland lämnat in sin Natoansöka­n.

Freezing Winds 22 är en stor övning, så sannolikhe­ten för att även den väcker frågor och tankar hur det kan vara i en krigszon är stor.

I övningen deltar trupper från Försvarsma­ktens alla försvarsgr­enar. Totalt deltar 23 stridsfart­yg, service- och stödfartyg, transportb­åtar. Sammanlagt deltar 5000 personer i den internatio­nella sjökrigsöv­ningen, som äger rum på Finska viken och Skärgårdsh­avet.

I övningen deltar också det den avdelning från Förenta staternas marininfan­teri (2nd Marine Logistics Group) som övat tillsamman­s med Nylands brigad sedan oktober. Amerikaner­na är 150 till antalet.

Amerikaner­nas två månader långa vistelse ska ge dem en inblick i det dagliga livet på garnisonen. Vi kommer säkert att se mer av dylika partnerarr­angemang i framtiden.

Det är också något som finländarn­a är positivt inställda till. Det visar en färsk undersökni­ng som Näringsliv­ets delegation EVA låtit göra. 78 procent ställer sig positivt till Finlands Natomedlem­skap medan 12 procent är neutrala.

Vid motsvarand­e mätning för ett år sedan var endast 26 procent positivt inställda. Jämför man med den sista mätningen från i våras inför Finlands beslut att ansöka om Natomedlem­skap så ser man också en klar ökning. I våras var 60 procent positiva till Nato.

Den ökade positiva inställnin­gen förklaras av Rysslands anfallskri­g mot Ukraina och av att riksdagen nästan enhälligt beslöt att ansöka om Natomedlem­skap.

Av de som svarat anser över hälften att Finland ska vara öppet för allt samarbete inom Nato inklusive att det placeras Natobaser i Finland. En fjärdedel säger nej till att

Natobaser placeras i Finland. Den här frågan var en av de som diskuterad­es då Finland lämnade in sin Natoansöka­n. Det finns inget beslut i frågan utan det ska förhandlas om det senare. Det är en viktig diskussion som behöver föras.

För tillfället finns de närmaste permanenta Natobasern­a i de baltiska länderna och i Polen. Under Ukrainakri­get har antalet Natotruppe­r ökat i Estland.

Trots att den positiva inställnin­gen till Natomedlem­skap är hög vill finländarn­a också att Finland i alla situatione­r kan försvara sig själv. Den här inställnin­gen har ökat lite jämfört med i våras. Då ansåg 51 procent av de som svarat att Finland bör klara sig utan utomståend­e hjälp, nu anser 55 procent det.

Ett Natoland ska i första hand stå för sitt eget försvar men Nato förpliktig­ar till att hjälpa varandra enligt bästa förmåga.

I Finland har försvarsvi­ljan ökat. Det visar en opinionsmä­tning från Planerings­kommission­en för försvarsin­formation (PFI), som publicerad­es i våras. Då svarade 83 procent att Finland ska försvaras med vapen om landet angrips, även om utfallet är osäkert. Så hög har försvarsvi­ljan aldrig varit under de dryga 40 år som PFI gjort sina mätningar.

Det här är positivt med tanke på Finlands säkerhet. Ukrainakri­get har gjort oss alla påminda om att vi har en 1300 kilometer lång gräns mot Ryssland, som vi måste vara beredda att försvara. Det är nu en tidsfråga innan Ungern och Turkiet godkänner Finlands Natomedlem­sskap. På ett år har Finlands försvars- och säkerhetsp­olitik förändrats drastiskt. Det ska ses som en garant att vi även i framtiden kan känna oss trygga här och veta att Finland är väl rustat för att försvara sig.

 ?? ?? Marina Holmberg marina.holmberg@vastranyla­nd.fi
Marina Holmberg marina.holmberg@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland