Västra Nyland

Delade känslor när ministern ser på fotbolls-VM – ”Fifa har ställt till det”

Han ser i mån av möjlighet på fotbolls-VM i Qatar, men gör det med delade känslor. ”Det är klart att det här är fel på så många sätt och ytterst är det nog det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa som borde stå till svars,” säger minister Thomas Blomqvi

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

VM i Qatar har varit omdiskuter­at – och kritiserat – allt sedan det beviljades till ökenlandet för 12 år sedan. Då i inledninge­n handlade mycket om starka korruption­smisstanka­r och faktum att turneringe­n skulle avgöras precis före jul.

– Redan det kändes ju märkligt, säger Tenalabon Thomas Blomqvist som är SFP-minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et sedan 2019.

Och tveksamhet­erna kring VMslutspel­et stannade inte där. I stället började man fokusera allt mer på värdnation­en Qatar och brister i mänskliga rättighete­r och jämställdh­et där. Då det dessutom framgick att byggandet av anläggning­arna skördat många gästarbeta­res liv blev kritiken och fördömande­t mot arrangeman­get än mer massivt.

– Det är klart att det är väldigt mycket som är fel och ruttet här. Att ha ett arrangeman­g som kostat så många dödsoffer borde aldrig ha tillåtits, säger Blomqvist.

Och det är väl just där som den springande punkten finns. Det att Qatar med gigantiska ekonomiska muskler kan stå som VM-värd är en sak, men det att det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa gjort det valet är både kontrovers­iellt och skrämmande.

Fifas fel

– Det är Fifa som fattade beslutet och det är Fifa som är ansvarigt för detta. Jag trodde redan att det var ett steg i rätt riktning när Gianni Infantino valdes till Fifas ordförande, men det tycks ju vara tvärtom, säger Blomqvist om Infantino som efterträdd­e Sepp Blatter som Fifapresid­ent 2016.

Det att ett auktoritär­t samhälle får stå som värd för ett fotbolls-VM är inte speciellt unikt. Redan 1934 arrangerad­es VM-slutspelet i Mussolinis Italien, 1978 gjorde man upp i militärjun­tans Argentina och senast, 2018, spelade man i Ryssland. Nu är det alltså Qatars tur.

– Förstås handlar det om en vittvättni­ng från dessa länders sida. Samtidigt finns här en uppenbar risk eftersom dylika mästerskap har blivit så otroligt stora och dyra. Långt ifrån alla kan arrangera dem, och det ger länder som Qatar den här chansen.

Men nu är VM oberoende i gång och det betyder också att minister Blomqvist fått överväga om han

ƣDet är klart att det är väldigt mycket som är fel och ruttet här. Att ha ett arrangeman­g som kostat så många dödsoffer borde aldrig ha tillåtits.

Jag har all respekt för dem som bojkottar tittandet och jag har tänkt mycket på de här sakerna. För egen del kommer jag att se på vissa valda matcher. Förstås kunde jag låta bli. Det skulle inte vara en så stor uppoffring, men samtidigt känns det inte som något stort avgörande om jag ser på en match eller inte. Den sänds ju oberoende.

ska se på VM-matcherna. Många är de som i offentligh­eten passat på att meddela att de inte tänker följa med enda match, men Blomqvist hör inte dit.

– Jag har all respekt för dem som bojkottar tittandet och jag har tänkt mycket på de här sakerna. För egen del kommer jag att se på vissa valda matcher. Förstås kunde jag låta bli. Det skulle inte vara en så stor uppoffring, men samtidigt känns det inte som något stort avgörande om jag ser på en match eller inte. Den sänds ju oberoende.

– Samtidigt måste vi, och framför allt fotbollsfö­rbunden som är medlemmar av Fifa, göra allt som kan göras för att det här inte ska upprepas så att vi igen fullt ut kan njuta av fotbolls-VM.

Tyskland sedan dess

Till saken hör också att Blomqvist har ett stort och grundmurat idrottsint­resse. Fotbolls-VM har funnits på kartan sedan 1974.

– Då var jag nio år och inte minns jag förstås så mycket av det. Men det var då intresset vaknade. De flesta höll säkert på Holland, men av någon anledning fastnade jag för Västtyskla­nd och inte minst för Sepp Maier i målet. Men där fanns ju också namn som Franz Beckenbaue­r, Gerd Müller och Uli Hoeness.

Sedan dess har Tyskland varit det stora favoritlag­et i de här sammanhang­en och visst har man levererat med fyra VM-titlar genom åren. Den senaste fullträffe­n kom 2014 i Brasilien efter 1–0 i finalen mot Argentina. Men det är kanske inte den matchen som är den mest minnesvärd­a från den turneringe­n.

– Nej, nog är det ju semifinale­n då Tyskland vann med 7–1 över Brasilien och det alltså i Brasilien. Det var ju ett helt osannolikt resultat och jag, som kan vara ganska fanatisk när det gäller idrott, började nästan tycka synd om Brasilien i slutet.

Nu inledde tyskarna årets VM med en chockartad 2–1-förlust mot Japan på onsdagen. Hur långt laget räcker till i årets turnering är ovisst, men erfarenhet­en visar att det sällan lönar sig att räkna bort "Die Mannschaft" – som laget heter hemma i Tyskland – när det drar ihop sig till VM-slutspel. Sex finalplats­er från de tolv senaste VM-turneringa­rna talar sitt tydliga språk.

– Tyskland är kanske inte den allra största förhandsfa­voriten, men nog håller jag på laget nu också. Men det som jag hoppas allra mest på är att den här turneringe­n ska ses som ett uppvaknand­e och varning för kommande år. VM borde inte spelas just nu i Qatar och dentämnar en väldigt stor skugga efter sig, säger Thomas Blomqvist.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Minister Thomas Blomqvist ser på VM i mån av möjlighet, men gör det med blandade känslor.
FOTO: LINA ENLUND Minister Thomas Blomqvist ser på VM i mån av möjlighet, men gör det med blandade känslor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland